čtvrtek 31. března 2022

Recenze: V posledním tažení

Full spredning,V posledním taženíAutor: Nina Lykke
Počet stran: 280
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Kontrast

Rok vydání ČR: 2022
Tihle pacienti mě využívají jako útulnu, kde se můžou zahřát, jako místo, kde můžou doplnit energii. Pro zlepšení své situace nedělají nic. Naopak se zdá, jako by jim rozhovory se mnou dodávaly sílu držet se v zajetých kolejích. Napochodují si sem, shodí bagáž a načerpají u mě odvahu a sílu k tomu, aby mohli pokračovat jako dřív. 

Elin trávila své večery ležením na pohovce, pitím vína a sledováním seriálu, když ji jedna nechtěně odeslaná žádost o přátelství na Facebooku kompletně otočila život vzhůru nohama.

Elin život se od základů změnil. Ze svého domu a od manžela se odstěhovala do své ordinace. Jako praktická lékařka pracuje již více než dvacet let a začíná toho mít plné zuby. Se svojí závislostí na víně se více méně vypořádala. 
Teď sedí v ordinaci a probírá svůj život s plastovou kostrou... A všechno to zavinila jedna nezamýšlená žádost o přátelství na Facebooku. 

zdroj

Opět jsem sáhla po žánru, který tak úplně nečtu. A zjišťuji, že toho nemám o knize moc co říct. Tak aspoň ve zkratce, co můžete od příběhu čekat:


zdroj
V posledním tažení je jedna z těžších knih na čtení. Sama jsem měla problém se do knihy ze začátku začíst. A to nejen kvůli hodně dlouhým souvětím, kdy se musíte na čtení opravdu soustředit, abyste neztratili pozornost. Ale zároveň je také příběh plný myšlenek o životě, nad kterými se pozastavíte a budete chvíli dumat. 
Nečekejte ale humorné čtení, jak slibuje anotace. Ze začátku je kniha spíše depresivní a vy budete doufat, že jednou neskončíte jako hlavní hrdinka.
Každopádně autorce se podařilo perfektně vystihnout dnešní chování lidí, kdy absolutně pochopíte Elininu frustraci.
zdroj

Nina Lykke zvolila ve svém vyprávění střídání minulosti a současnosti, takže se postupně čtenář dozvídá, jak se hlavní hrdinka do současné situace vlastně dostala. A čím déle budete číst, tím víc budete s hlavní hrdinkou soucítit. A pokud si zvyknete na styl, kterým je příběh napsaný, najednou si vlastně uvědomíte, že jste se do příběhu začetli a stránky vám pod rukama rychle utíkají. 
Postav v příběhu moc není a pravděpodobně vám ani moc k srdci nepřirostou, protože kromě Elin jsou všichni na vedlejší koleji. 
Ve výsledku tak nečekejte nic světoborného, celý příběh je pouze o životě jedné téměř vyhořelé doktorky, která po padesátce začíná znovu. 
 
V posledním tažení je příběh ze života, který donutí k zamyšlení a je okořeněný pohledem na lékařský svět skrze vyhořelou praktickou doktorkou. Kniha neurazí, ale ani nijak zvlášť neohromí.  

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 3/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)