čtvrtek 24. března 2022

Recenze: Blíž, než myslíš

That Guy,Chlap snůAutor: Ewa Przydryga
Počet stran: 307
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Vendeta

Rok vydání ČR: 2022
"Kolik jste toho dnes vypila paní Wernerová?" 
Poslední věta mě úplně dostane. Cítím v krku nakyslou chuť merlotu coby hořké vzpomínky na večer. Palčivý stud ze sebe samotné mi na okamžik zavře ústa, ale rychle se vzpamatuju. 
"Nechápu, co to s tím má společného. Nikdy jste si nedal sklenku vína k večeři?"
"O to nejde," trochu strnule se usměje a vráska mezi obočím se mu prohloubí. "Nejde jen o dnešní oznámení, že?"  

Byla svědkem únosu, nebo jí jen její mysl omámená léky a alkoholem zásobuje představami? Nika je odhodlaná to zjistit. Ať už s pomocí policie nebo i bez ní... 

Nika Wernerová, majitelka penzionu, která traumata ze života zapíjí alkoholem, který míchá s prášky. Jednoho večera, kdy se takto posilní, je ale svědkem únosu. Jenže policie jí nevěří, protože nevidí žádné stopy, ani důkazy, že by v penzionu byl někdo ubytovaný. Nika se tak rozhodne, že celou situaci prošetří sama... 



Tentokrát jsem se pustila do čtení výhry. Knihu Blíž, než myslíš jsem vyhrála u Knih Dobrovský, a co na příběh po přečtení říkám? 

zdroj
Tak já nevím, ale opravdu už začínám mít pocit, že to je asi mnou. Přeci nemůžu mít tak levou ruku při výběru toho, co budu číst dál (a to vybírám pravou rukou). No, ale mám tu další knížku, která mě zklamala. Těšila jsem se na napínavý psychologický román a dostala jsem zdlouhavý příběh plný vycpávek. 
Ale pojďme se podívat na knihu od začátku. Vypravěčkou příběhu je spisovatelka a alkoholička Nika, která si moje sympatie rozhodně nezískala. Na druhou stranu za celý svůj život prožila tolik traumat, že je její chování i nadměrné pití pochopitelné. Bohužel na tento fakt autorka v průběhu příběhu zapomněla. 
zdroj

Na začátku knihy je totiž Nika schopná holou rukou prorazit sklo, aby se dostala k lahvi s alkoholem, ale v závěru si již pomalu nevzpomene, že nějaký alkohol vůbec existuje. Protože přeci k léčbě závislosti stačí zaměstnat mysl něčím jiným, že? Například vyšetřováním vraždy. 
Jak už jsem říkala, těšila jsem se na psychologický román, kdy Nika sama nebude věřit, zda vůbec nějakou vraždu viděla, policie z ní bude dělat blázna a podobné vychytávky tohoto žánru. Ale nedočkala jsem se. Po několika stránkách totiž rozjede vyšetřování jak hlavní hrdinka, tak i policie samotná. A ačkoliv Nika není z policejního oboru, získávat vodítka a odpovědi na své otázky se jí daří rychlostí blesku, možná právě proto autorka zvolila strategii umělého natahování, kdy čtenářům servíruje různé události, které jsou naprosto nepodstatné pro hlavní zápletku a ve výsledku vlastně ani nejsou moc zajímavé.
zdroj
Abych pravdu řekla, tak Blíž, než myslíš není ani nijak zvlášť napínavé. Když už to vypadá, že se konečně něco bude dít a my jako čtenáři se konečně nějakého napětí dočkáme, autorka ho okamžitě hned v počátku zařízne. A to samé udělala i v samotném závěru, který tím pěkně odflákla. 
Jediné, co mi na příběhu přišlo zajímavé, bylo postupné odkrývání minulosti hlavní hrdinky, které však také působí nedotaženě. Sice se dozvíme, co se stalo a jakou to mělo dohru, ale autorka už se nezmiňuje, zda to mělo nějakou dohru i pro onoho pachatele, což by třeba mě zajímalo. 
zdroj
Blíž, než myslíš bych označila jako vhodný thriller pro někoho, kdo se nechce úplně bát a mít nervy na pochodu a naopak chce sledovat příběh někoho, s kým se život nemazlil. Flashbacky hlavní hrdinky jsou zajímavé a hezky příběh okořeňují. Jinak to ale za mě byl jeden z nejslabších thrillerů, co jsem četla. Hromada nakousnutých věcí zůstala nedořešených a na můj vkus se příběh příliš táhl zejména kvůli vycpávkovým textům. 
 
Blíž, než myslíš nenabízí moc napětí. Když už se tam nějaké vyskytne, autorka ho téměř okamžitě utne. Za to ale příběh disponuje hromadou vycpávkových textů, které děj zpomalují. Takže jediné, co se mi na knize opravdu líbilo, byly flashbacky a střípky z minulosti hlavní hrdinky. 

HODNOCENÍ

Kniha: 0,5/5

Obálka: 3/5

2 komentáře:

  1. Po téhle knize jsem se už dívala - váhala jsem a teď nevím, myslím, že ji vynechám.
    Přeji hezkou neděli. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako myslím si, že někomu sedne, ale pro mě to moc nebylo no.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)