středa 16. března 2022

RC recenze: Tunel kostí

Tunnel of BonesMěsto duchůAutor: Victoria Schwab
Počet stran: 312
Série: Cassidy Blake
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Slovart




Rok vydání ČR: 2021
"Kam jdeme?" dožaduje se Jacob. 
"Zjistit, jestli Jean Stahovač je pořád tady." 
"To si děláš srandu." 
Nedělám. Zkontroluju, jestli mám v zadní kapse přívěsek se zrcadlem. Byl to dárek na rozloučenou od Lary. 
Zuřila by, kdyby věděla, že mám přívěsek v kapse místo na krku.  

Cassidy Blake se opět vydává na lov duchů, tentokrát však proti ní stojí poltergeist. Duch mladého chlapce však možná bude nad její síly a Cassidy nezbývá nic jiného, než vymyslet, jak ducha poslat dál.

Lovkyně duchů Cassidy se vydává do Paříže. Kromě užívání si památek a baštění místních pochoutek, tak také v katakombách omylem probudí jednoho ducha mladého chlapce. Ale není to obyčejný duch, je to poltergeist, který je každou chvilkou silnější. Osvědčené způsoby se zrcátkem na něho neplatí a Cass netuší, jak ho poslat dál. Ale co ví je, že se ho musí brzo zbavit, jinak celá Paříž upadne do chaosu... 

zdroj

Po vydařeném prvním dílu - Město duchů - jsem se vrhla do čtení pokračování. A co na něj říkám? 

zdroj
Cassidy a její rodiče se vydávají na další ze strašidelných míst. Tentokrát je jejich cílem Paříž. Autorka opět město představuje tak, že máte chuť si sbalit baťůžek a okamžitě se tam vydat také. V. Schwab má prostě cit pro popisy vybraných měst a naprosto vás jimi uchvátí. 
Bohužel v jiných aspektech příběhu už mohla o něco ubrat. A tím myslím přehnané vysvětlování jak právě navštěvovaných míst, tak například duchařské terminologie. Třeba takový pojem poltergeist si myslím, že je známý i mladším čtenářům, kterým je tato kniha určená. 
Co se týče dalších popisů, pokud máte mezi čtením jednotlivých dílů delší pauzy, určitě oceníte rekapitulaci předchozí knihy. Pokud ale čtete knihy chvilku po sobě, může na vás tato rekapitulace působit zdlouhavě, protože autorka připomíná i úplné základy z Města duchů. 
Jinak se Tunel kostí drží v zajetých kolejích prvního dílu. Opět nás čeká větší písmo a velké řádkování, aby se kniha lépe četla mladším čtenářům a zároveň je celý příběh dělený do jednotlivých částí, kterých je tentokrát pět. 
zdroj

Jak už jsem řekla, tak příběh je primárně určený mladším čtenářům, takže zápletka je jednoduchá a přímočará, nečekejte žádné složitosti nebo dějové zvraty. I když mi tento díl připadal o něco napínavější, než předchozí, tak se nemusíte bát, že byste se u čtení klepali strachy. Je to opět taková duchařská pohádka, kterou přelouskáte na posezení a příjemně si u ní odpočinete. 
Navíc, pokud jste si v předchozím díle oblíbili Jacoba, tak v Tunelu kostí se o jeho postavě dozvídáme víc.
Ve výsledku se tedy jedná o takovou jednohubku, která se výborně čte. Věřím, že mladší čtenáři z ní budou nadšení a i ty starší minimálně okouzlí. 

Oddechová jednohubka plná duchů, u které se ale pravděpodobně bát nebudete. Tunel kostí se může pochlubit sympatickými postavami, krásným popisem navštíveného města a jednoduchým odpočinkovým příběhem, který budete mít přečtený téměř na posezení. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Výsledek obrázku pro booklab logo

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 3/5

6 komentářů:

  1. Na tuto sérii slyším jen samé dobré ohlasy a začínám být lehce nahlodaná, že to mám zkusit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková odpočinková duchařská pohádka no 😁

      Vymazat
  2. Tak to opravdu nezní vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle sérii mám moc ráda a už se těším na pokračování. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)