neděle 13. listopadu 2022

RC recenze: Beze svědků

Then she was goneBeze svědkůAutor: Lisa Jewell
Počet stran: 288
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2019
"Toho času, co už uteklo. A přesto jsme pořád nenašli způsob, jak se dát jako rodina zase dohromady. Jako bychom se všichni zasekli. Jako bychom se zasekli v tom dni. Vždyť se na sebe koukni." Hned jakmile ta slova vyřkne, pozná, že je rozhodně vyslovit neměla. 
"Cože?" Hanna se napřímí a uvolní propletené konečky prstů. "Co já?" 
"No ne, jsi báječná, jasně, že jsi báječná, a já jsem moc pyšná jak na tebe, tak na to, jak tvrdě dřeš a čeho všeho jsi už dosáhla. Ale nepřipadá ti někdy...? Nemáš někdy pocit, že je to všechno takové jednorozměrné? Vždyť nemáš ani kočku." 

Vzorná studentka, která beze stopy zmizela. Deset let o ní nejsou žádné nové zprávy, až se najednou najdou její ostatky a s tím se i postupně odhalí tajemství jejího zmizení...

Je to již deset let, co patnáctiletá Ellie odešla do knihovny a už se nevrátila. Nenašla se jediná stopa, jediný svědek, prostě nic. Až za deset dlouhých let zazvoní telefon - policie našla Elliiny ostatky, ale co se jí vlastně stalo? 
Elliina matka Laurel potkává šarmantního Floyda a když se setká i s jeho dcerou, nemůže uvěřit vlastním očím. Poppy totiž vypadá stejně, jako Ellie, když byla malá. Laurel se tedy začne vyptávat a první odpovědi na sebe nenechají dlouho čekat... 

zdroj

Abych pravdu řekla, existenci této knihy jsem vůbec nezaznamenala, ale jakmile se mi dostala do rukou, hned mě zaujala obálkou. A co na ní říkám po přečtení? 

Pokud hledáte knihu, od které se nebudete moci odtrhnout, tak jste tady na správné adrese.
Lisa Jewell na necelých třístech stránkách rozehrává příběh o zmizelém dítěti a o tom, jaký dopad to má na rodinu. A podařilo se jí vytvořit velmi zajímavé čtení.
Autorka svůj příběh předkládá vyprávěním skrze pohledy různých postav a prolíná současnost občasnými příspěvky z minulosti, které vypráví sama Ellie ještě před jejím zmizením.
A ačkoliv je kniha hodně předvídatelná, tak ani přesto nebudete moci přestat číst, protože si budete chtít potvrdit, zda bylo vaše tušení správné.
Co ale rozhodně musím vyzdvihnout, je zpracování psychologie rodiny po Elliině zmizení. To se autorce opravdu moc povedlo vystihnout.
Jedinou vadou na kráse příběhu se tak stává občasná přehnaná nereálnost, kdy prostě víte, že tohle by v realitě neprošlo.
Jak už jsem naznačila, autorčin styl vyprávění je velmi čtivý a vy nebudete moci knihu odložit. Tempo příběhu je velmi rychlé, autorka na čtenáře v podstatě hází jedno vodítko za druhým a provede vás celou knihou bez nějakého většího zdržování. 
Nejvýraznější postavou knihy je Laurel, Elliina matka, z jejíhož pohledu máme podanou největší část knihy. Abych pravdu řekla, mně k srdci moc nepřirostla a její chování se mi vůbec nezamlouvalo, ale vzhledem k tomu, čím vším si prošla, tak se jí nikdo nemůže divit. 
Druhou výraznou postavou byl Floyd, nad kterým se mi furt vznášela jakási aura podivnosti a ani takového člověka, jak se prezentoval, bych v životě nechtěla. 
 
Celkově se jedná o zdařilý psychologický thriller, který vás chytne už v podstatě od prvního řádku, a který si i přes jeho předvídatelnost užijete na maximum. Takže pokud hledáte nějakou jednohubku na večerní čtení, tak tohle je volba přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)