pátek 11. listopadu 2022

RC recenze: Druhá dívka

In Another LightDruhá dívkaAutor: A. J. Banner
Počet stran: 250
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
Její kůže je na několika místech tmavá, zbarvená do modrofialova od toho, jak se krev usadila působením gravitace. Nedá se poznat, jakou barvu měly zaživa její oči. Jsou matné a zapadlé v důlcích. Ústa má dokořán, jak to po smrti bývá. 
Ta žena byla mladá a Phoebe ji nepoznává. Když se však zahledí do její tváře, její nervová zakončení vzplanou. 

Co se stane, když pracujete v márnici a najednou se vám na stole objeví vaše téměř identická kopie? A co když ta dotyčná má tetování, které jste viděli v manželově mobilu? Phoebe, které se to stalo, zahájí pátrání a je odhodlaná všemu přijít na kloub. 

Jako by Phoebe neměla už tak těžký život, který se jí během okamžiku obrátil vzhůru nohama. Teď ještě při práci narazí na svoji vlastní dvojnici, která zemřela. Phoebe ale udeří do očí dívčino tetování, přesně takové totiž našla u manžela v mobilu. Měl Phoebin manžel s neznámou dívkou poměr? Jsou nějak s Phoebe spřízněné? Nebo není její dosavadní život jedna velká lež?  

zdroj

Tahle knížka mě dostala už jen tím, že se odehrává v originálním prostředí márnice. Takže co na ní říkám po jejím přečtení? 

Chcete thriller, který vám zamotá hlavu a jako bonus se odehrává i v netradičním prostředí?
Tak to určitě sáhněte po Druhé dívce, kde hlavní postava Phoebe pracuje jako restaurátorka mrtvol v márnici a připravuje nebožtíky na poslední rozloučení v otevřené rakvi.
Autorka si nehraje na žádné zbytečné popisy a v podstatě hned od první kapitoly začíná budovat napětí.
Na čtenáře se navalí už od samotného začátku hromada otázek, na které budete chtít znát odpovědi. A nejen díky tomu je kniha tolik čtivá. Autorce se totiž povede vás několikrát zmást. Vždycky, když už si budete myslet, že víte, jak to všechno bylo, tak zjistíte, že jste ve slepé uličce a všechno je jinak.
Chvílemi ani nebudete vědět, kde vám hlava stojí, ale prostě budete chtít znát odpovědi na všechny otázky.
Kromě příběhu dělá knihu čtivou také menší počet stránek a krátké kapitoly. Takže pokud hledáte něco, co vám nezabere příliš času, tak i z tohoto důvodu je Druhá dívka správnou volbou. 
Co se týče hlavní hrdinky Phoebe, tak ta naopak příběhu na čtivosti ubírá, alespoň z mého pohledu tomu tak bylo. Nelíbilo se mi, že byla tak výbušná a k přátelům a lidem, co jí chtěli pomoci, se nechovala příliš dobře. I když za sebou má hroznou tragédii, tak to její chování neomlouvá. 
Po celou dobu příběhu se nad vámi bude vznášet ponurá, až morbidní atmosféra, která knize dodává jedinečný nádech, škoda jen, že závěr knihy je poměrně uspěchaný. Vše je totiž vysvětleno v několika posledních kapitolách a přiznám se, že samotné zakončení mi tak úplně nesedlo. 

Poměrně originální thriller se zajímavou zápletkou, který vás chytne a nepustí, dokud se nedozvíte všechny odpovědi. Prostředí márnice příběhu dodává morbidní podtón, což je za mě plus, ale bohužel má knížka na můj vkus moc uspěchaný závěr. Přesto ji ale můžu doporučit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. O této knize jsem nevěděla - a čtu o ni prvně. Od autorky jsem kdysi dávno četla knihu Dobří sousedé a docela se mi líbila, tak si tuhle píši na seznam. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)