pondělí 14. listopadu 2022

RC recenze: Straky

One for SorrowStrakyAutor: Zoe Sugg, Amy McCulloch
Počet stran: 288
Série: Stračí společenství
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2022
Došly jsme k velkému jezírku se žlutými lekníny a bublající fontánkou uprostřed. Když přistoupíme blíž, všimnu si, že kamenný okraj a dno jsou pokryty mincemi a jinými lesklými předměty. 
Bonnie si položí na prst peníz a pak ho odcvrnkne do vody. Potom zkříží prsty a řekne: "Nebudu stát v cestě strakám a straky nebudou stát v cestě mně."
Otočí se ke mně, kulatý obličej má plný očekávání. "Tak co, máš něco?" zeptá se.
"Oh, sorry, nemám. Nenosím u sebe hotovost." 
"Stačí něco třpytivého. Třeba sponka nebo náušnice..." 
Ruka mi vyletí k náušnicím - jemným kroužkům, které jsem dostala od Brendana. Tak to ani náhodou, ty do školního jezírka nehodím!    

Smrt, tajemství, výhružky, anonymní podcast a tajné společenství. To všechno najdete na prestižní anglické internátní škole, která má poněkud netradiční pravidla. A přesně tam se Audrey vydává studovat... 

Audrey nastupuje na prestižní anglickou internátní školu, aby utekla před svojí minulostí. To ale ještě netuší, že současná situace na škole je snad ještě horší, protože na konci předchozího školního roku zde zemřela sedmnáctiletá studentka. Její smrt však přináší nejrůznější otázky. A když někdo začne vysílat podcast s názvem "Kdo zabil Lolu?", ve kterém se snaží její smrt osvětlit, tak nikomu není dovoleno zapomenout... 

zdroj

Přiznávám bez mučení, takhle kniha mě dostala hlavně svojí obálkou. Stačil jediný pohled a já věděla, že si tuhle knihu chci přečíst. A co na ní tedy říkám? 

Pokud se vám líbila kniha Návod na vraždu pro hodné holky, tak Straky by vás rozhodně neměly minout. Tento YA thriller se totiž nese v podobném duchu a příběhy jsou si v lecčem podobné.
Kniha je opravdu určená spíše pro mladší čtenáře, takže je tomu uzpůsobený i styl, jakým je příběh vyprávěný, to znamená, že autorky používají spíše jednoduché věty a podobně. Také se nemusíte bát přílišné drsnosti příběhu či nějakých potoků krve. Autorky se snaží pracovat spíše s atmosférou.
Pokud vám ale atmosféra nestačí, tak vám to snad vynahradí hromada tajností a tajemství, která se v knize nacházejí a postupně se odkrývají. Zde se připravte, že autorky si dávají dost na čas, než nám čtenářům zodpoví nějaké otázky.
Další zajímavostí a za mě velkým plusem je podcast, který se zabývá právě okolnostmi úmrtí jedné ze studentek, jehož přepis máme v knize naservírovaný.
Celkově jsou Straky dost čtivé. Spojení internátní školy a tajemného spolku s odkazem na straky vyústí v poměrně zajímavou zápletku, kterou tedy na můj vkus zpomalovaly hlavně přílišné popisy a neustálé upozorňování na značkové oblečení. 
Kniha se ale nenese pouze v tajemném duchu, nakousne i vážnější témata, jako je například šikana, kdy se během chvilky může sranda změnit v tragédii. 
Co se hlavních postav týče, přiznám se, že mi k srdci příliš nepřirostly. Ivy mi byla protivná tím, že Audrey zpočátku nedala vůbec šanci a Audrey zase tím, že moc nedělala nic proto, aby se začlenila. 
Co mě ale nejvíce překvapilo, bylo zjištění, že kniha není standalone a končí dost otevřeně. Takže s tím určitě počítejte, protože okamžitě po dočtení začnete vyhlížet další díl. 
 
Ve výsledku Straky jako úvodní díl nebyly špatné, jen si knihu asi více užijí náctiletí čtenáři, než ti dospělejší. Historická internátní škola, hromady tajemství a podcast o úmrtí studentky? Tomu nelze odolat, jen bych klidně uvítala více odpovědí, než kolik jsme jich dostali. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4,5/5

2 komentáře:

  1. Také si myslím, že si knihu více užijí mladší, ale jestli bude další díl, tak bych si ho ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč, další díl bych si taky určitě ráda přečetla :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)