pátek 18. listopadu 2022

RC recenze: Richard Ramirez - Night Stalker

Autor: Philip Carlo
Počet stran: 576
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2022

"Když chce bejt člověk dobrej vrah, musí si všechno pečlivě naplánovat. Až přijde ta chvíle, kdy má udeřit, musí bejt po všech stránkách připravenej: nesmí zaváhat." 
Richard Ramirez - Night Stalker, satanistický zabiják, který se vkrádal do domů obětí a následně je brutálně zabíjel. Protože věřil, že čím víc zla napáchá, tím na něho bude Satan pyšnější...

Příběh o případu sériového vraha Richarda Ramireze. Autor knihu zpracovával tři roky na základě téměř sta hodin rozhovorů se samotným Ramirezem. Detailní informace o jeho dětství, prvních vraždách, zatčení i o samotném soudu. 


Po skvělém Tedu Bundym jsem si další knihu ze série True Crime od Joty nemohla nechat ujít. A co říkám na dalšího sériového vraha?

Po Tedu Bundovi nám nakladatelství Jota přináší další sondu do života sériového vraha. Tentokrát jím není nikdo jiný, než Night Stalker Richard Ramirez. A že se s ním seznámíme opravdu detailně. A věřte mi, nudit se nebudete. 
V první části nás totiž autor hned vrhne do děje a čtenář sleduje Night Stalkera při jeho prvních vraždách a napadeních. Budete sledovat jeho šílené počínání a pomatené myšlenky, které se mu během krvavého běsnění honily hlavou.
Autor rozhodně nepodcenil přípravu k sepsání této knihy, vychází ze stovek hodin rozhovorů se samotným Richardem Ramirezem, takže se můžete těšit na detailní a propracovaný příběh o životě tohoto vraha. 
Samotný začátek knihy je velmi čtivý a díky vědomí, že se jedná o skutečné zločiny, tak jde i o skutečně mrazivé čtení. Bude vás fascinovat nejen to, co všechno lidé dokáží přežít, ale i to, co samotnému vrahovi prochází a hlavně jak dlouho. 
V druhé části se od krvavého běsnění přesouváme do Ramirezova dětství, které má čtenářům pomoci alespoň trochu pochopit jeho jednání. V průběhu této části nahlédneme do poměrů Richardovy rodiny, na jeho zdravotní problémy a koníčky. Jak můžete tušit, nejednalo se zrovna o veselé čtení a už vůbec ne o šťastné dětství. 
Když se seznámíme s Ramirezovým dětstvím, tak nás autor přenese k jeho zatčení a následným soudním procesům. 
Abych pravdu řekla, kniha je celou dobu velmi čtivá a těžko se od ní odcházelo, tedy až do chvíle, kdy se dostanete k soudu. Zde se již příběh o vrahovi stává poměrně zdlouhavý, a to zvláště kvůli přílišným popisům. 
Celkově se jedná o velmi dobře zpracovanou knihu, a když pominu část se soudem, tak i o velmi čtivou. Nechybí zde ani fotodokumentace, jako tomu bylo i u Teda Bundyho, ale zatímco Ted byl psaný z pohledu jeho blízké přítelkyně, tak autor Richarda jeho činy a život popisuje spíše věcně s profesionálním odstupem. 
 
Opět velmi povedená kniha z edice True Crime, která detailně popisuje život sériového vraha, a od které se jen tak neodtrhnete. Takže rozhodně doporučuji ke čtení. Jen tedy nepochopím, kde berou ti sérioví vrazi tolik fanynek. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)