neděle 20. listopadu 2022

RC recenze: Krvavé stíny

Les sœurs de MontmortKrvavé stínyAutor: Jérôme Loubry
Počet stran: 352
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2022
"Sněžilo v noci?" 
Julien se otočil a chvilku si ho prohlížel. 
Chlapec dál seděl nehnutě, jako by byl ve světě, který vnímá jen on. Julienovi to připomnělo příhodu s Mollie, když na něj promluvila v okamžiku, kdy odcházel z hostince, a pak to popřela. Jedná se o nějakou hru, o nějaký smrthorský zvyk? O nejapný křest, kterým musí projít každý, kdo se sem přistěhuje? Julien nečekal, až Lucas otázku zopakuje, ale rovnou odpověděl a modlil se, aby se chlapec nedivil tak, jako se divila Mollie. 
"Ano, od včera chumelí," sdělil mu a uvědomil si, že v cele nejsou okna, kterými by bylo vidět ven. 
"V tom případě," podíval se Lucas poprvé na policistu, "všichni umřete..." 

Poklidná vesnice, kde se nic neděje... tedy až do příjezdu nového policejního velitele. Najednou vesnici začne pronásledovat jedna tragédie za druhou... má v tom snad prsty kletba čarodějnic? 

Začínající novinářka Camilla nasedne do auta k tajemné Élise pod příslibem informací k nedávné tragédii ve vesnici Smrthora. Takový článek by ji proslavil, takže Camilla neváhá a nasedne. Během jízdy k Smrthoře dostane k přečtení dvě stě stran popisu událostí, které popisují, co tragédii předcházelo, a tak se Camilla skrze text seznámí s Julienem, novým policejním náčelníkem, po jehož nástupu do služby se stává jedna tragédie za druhou. Pobíhá po vesnici nějaký vrah? Všichni se zbláznili? Nebo za to snad může kletba čarodějnic, které zde kdysi byly popraveny? 

zdroj


Krvavé stíny mě opět dostaly hlavně svojí obálkou. Vypadalo to na ponuré čtení, a když k tomu přidám ještě několik doporučení, co jsem na knihu slyšela, tak jsem nemohla odolat. A co na příběh říkám po jeho dočtení? 

Wow. Po dočtení této knihy prostě nemám slov. Pokud hledáte něco, co vás na hodiny přiková do vašeho čtecího koutku, tak už nehledejte. Krvavé stíny jsou totiž jedna velká jízda, od které se prostě neodtrhnete.
Příběh je strhující už od první stránky, kdy vás při čtení bude doprovázet podivná atmosféra, která vám nedovolí knihu odložit. Jednotlivé stránky budete prostě hltat, abyste se dozvěděli, kdo nebo co za tím vším stojí a jen silou vůle se budete držet, abyste nenakoukli na posledních několik stránek, abyste to zjistili s předstihem.
I když se Krvavé stíny zprvu zdají jako obyčejná detektiva, nenechte se mýlit. Autor totiž napsal skvělý a hlavně originální příběh. Můžete se těšit na hromadu nejasností, tajuplnou a lehce děsivou atmosféru, která vás dokonale zmate a nechybí zde ani potoky krve. A věřte mi, když říkám, že vás tato kniha překvapí a svým způsobem i uchvátí.
Jako bonus zde dostanete i blogové příspěvky o samotné vesničce a kratičké úryvky nazývající se skutečnosti, které obsahují zajímavosti z lékařství, převážně neurologie.
Krvavé stíny mají i lehce nadpřirozený nádech, kdy je nakousnuté téma čarodějnictví a díky autorově umu hrát si s čtenářovou myslí, nebudete vědět, kde vám hlava stojí a čemu máte věřit. Opravdu by čarodějnice mohly existovat nebo má všechno úplně jiné vysvětlení? 
J. Loubry si na své konto připsal propracovaný příběh s neméně dobře zpracovanými postavami. Každá je dokonale jiná a většinu si ihned oblíbíte a budete jim fandit. 
A pokud spojíte výborně napsané postavy spolu s temným příběhem, jehož atmosféra vás uchvátí, tak prostě dostanete bravurní čtení, kterým Krvavé stíny jsou. 
 
Čtivý a tajuplný příběh, který vás dostane od první stránky a samotný závěr vám vyrazí dech. Krvavé stíny jsou prostě kniha, která se vám vryje do paměti a já ji mohu jen všema deseti doporučit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)