čtvrtek 5. ledna 2023

RC recenze: Dirigentka

De DirigentDirigentkaAutor: Maria Peters
Počet stran: 272
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2022
ŽENY JSOU NEZPŮSOBILÉ BÝT DIRIGENTKAMI

Mé jméno v titulku zmíněné není. Nemusím ani podotýkat, že v těch článcích mě přirovnávají k debaklu Frau Mayerové, ke kterému došlo přesně před rokem. Nečekala jsem, že budu hned přijata, ale takovéhle nesmiřitelné nepřátelství mnou otřese až do morku kostí. Muck to na mně vidí. 
"Lidé si přejí vidět vaše fiasko..." Vrhne na mě vážný pohled, ale za okamžik už zase nasadí veselý tón: "Ale dobrou zprávou je, že koncert je zcela vyprodaný." 

Spousta klasické hudby, uznávané orchestry a dirigenti a jeden velký sen - stát se dirigentkou v době, kdy jde o ryze mužské zaměstnání... 

Antonie má sen, že se jednou stane dirigentkou. Jenže je rok 1926 a panuje všeobecné mínění, že žena patří k plotně a v mužském světě nemá co dělat. 
Ale Antonie se nehodlá vzdát. Studuje hru na klavír a aby si vydělala na živobytí, tak po nocích hraje v jazzovém klubu. Když se na jednom koncertě seznámí s Frankem, mladíkem z bohaté rodiny s mnoha hudebními kontakty, dveře do světa studia hudby se jí začnou pomalu otevírat. Ale až dojde na lámání chleba - vybere si svůj sen nebo poslechne srdce? 

zdroj

Na tuhle knihu jsem byla hodně zvědavá. Klasickou hudbu mám ráda a příběh o první úspěšné ženské dirigentce? To jsem si nemohla nechat ujít.

Tak tohle byla bomba! Miluji příběhy, kde ženy bojují za svoje sny a tady je to ještě umocněné tím, že je kniha inspirovaná podle skutečného příběhu první úspěšné dirigentky.
Dirigentka je příběhem o Antonii Brickové alias Willy, která ačkoliv neměla jednoduchý život, rozhodně se nebála jít si za svým snem.
Přestože se jí všichni vysmívali a musela ledacos obětovat, nevzdala své úsilí vybojovat si své místo v ryze mužském světě.
Dirigentka je jednou z těch knih, ke které když usednete, tak ji jen tak neodložíte. Spíše ji přelouskáte na jeden zátah. Čtivý styl vyprávění v ich formě, krátké kapitoly a hlavně úžasný příběh, který má hodně co nabídnout. Tomu se nedá odolat.
Kromě svižného tempa, které má kniha už od prvních stránek, se také můžete těšit na skvěle zpracovanou postavu hlavní hrdinky. Z autorčiných popisů na vás bude přímo sálat Antoniino odhodlání, pocity křivdy, občasná beznaděj i její láska k hudbě. A věřte mi, když říkám, že spolu s Antonií budete všechny její emoce prožívat.
Autorka ale nezapomněla ani na romantickou stránku děje a nevypustila ani zvraty, které vám vyrazí dech. 
Ačkoliv se příběh zaměřuje převážně na jeden ženský sen, který jde ruku v ruce tehdejšímu postavení žen a bojem s mužskou ješitností, tak se v knize nachází i několik vtipných scén, které odlehčují situaci a jako celek to prostě perfektně funguje. 
Co se postav týče, tak s jejich zpracováním jsem byla nadmíru spokojená. Jak už jsem řekla, hlavní postavou je zde Antonia, která je dokonalou ukázkou silné hrdinky, která se nezalekne žádné překážky při cestě za jejím snem. Tohle je postava, kterou budete milovat, i když třeba nebudete souhlasit se všemi jejími rozhodnutími. 
Další postavou v příběhu je Frank - bohatý, mladý muž, jenž mi ze začátku moc nesedl. Ne, že by se jednalo o špatně napsanou postavu nebo mi nebyl sympatický. Spíš se mi k Antonii vůbec nehodil a přiznávám, že jsem vedle ní chtěla vidět Robina, což je druhá postava, z jejíhož úhlu máme možnost příběh sledovat. 
Robin je umělec, který také miluje hudbu. Není sice tak bohatý, jako Frank, ale rozhodně bojuje za správné věci. Přišlo mi, že k Antonii má blíž a proto jsem jim téměř celou knihu fandila. 

Dirigentka je prostě příběh, který vás uhrane. Nejen silnou hlavní hrdinkou plnou odhodlání dosáhnout svého snu, i když v životě neměla zrovna na růžích ustláno, ale i svým zpracováním a velmi čtivým stylem vyprávění.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. No tak po tvé nadšené recenzi mě začíná mrzet, že jsem po knize také nesáhla a nechala jsem si ji utéct... :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)