úterý 17. ledna 2023

RC recenze: Vídeňská krev

Wiener BlutVídeňská krevAutor: René Anour
Počet stran: 304
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
Fanny nakrabatila čelo. "Franzi, podívej!"
Zvedla hrtan spolu s jazykem, který se na něm houpal, tak prudce, že na Franzovu zástěru vystříklo trochu krve. "Něco jsem našla!" Stlačila hrtanovou záklopku a ukázala na sotva znatelné začervenání sliznice v oblasti hlasivek. "Lehký katarální zánět, ne?" 
"Tohle policie uvítá. Oběť vraždy byla trošku nachlazená," komentoval to Franz, "ale napiš to, pro mě za..." 
Opuštěnou ústavní budovou se až do prvního patra rozezněl zvonek. 

Prostředí pitevny, nebezpečný objev a vyšetřování vražd v odlehčeném, lehce humorném stylu. To je přesně to, na co se můžete v knize Vídeňská krev těšit. 

Vídeň roku 1908. Ženy získávají práva - Fanny je však ambiciózní a jejím snem je stát se soudní lékařkou, jenže toto povolání není pro ženu vůbec vhodné, takže má zákaz sahat na mrtvoly. Může pouze asistovat doktorům. Ale to jí nezabrání v tom, aby provedla tajnou pitvu, když se jí okolnosti úmrtí zdánlivého bezdomovce zdají více než podivná. Fanny ale netuší, že odhalením jeho tajemství se dostane do nebezpečného plánu, kde by lehce mohla přijít k úhoně... 

zdroj

Když se u nakladatelství Alpress objevil další příběh, který se odehrává v prostředí pitevny, nemohla jsem si ho nechat ujít. A jak se mi líbil? 

Tak tohle bylo něco, co si prostě musíte přečíst, pokud máte rádi multižánrové knihy. V první řadě se jedná o historický román, který se ale nese v duchu detektivního vyšetřování. Zároveň se ale můžete těšit na morbidní atmosféru pitevny, kterou ale odlehčuje vtipkování a humor hlavních postav.
Kromě několika detailnějších pitev se ale nemusíte obávat žádných přílišných brutalit. Celá kniha navíc působí poměrně odlehčeně, takže se na jednu stranu nemusíte bát, že se budete bát, ale na tu druhou stránku, v některých scénách budete to napětí postrádat.
Kromě těch témat, co už jsem zmínila, se příběh dotýká i práv žen a jejich možnostem ve společnosti. Sice ve Vídeňské krvi nefiguruje žádný odboj, který by se prosazoval za větší práva žen, ale snaha hlavní hrdinky jít si za svým snem se rozhodně počítá.
Když už jsem u hlavní hrdinky Fanny, nelze se nezmínit, že je napsaná velmi sympaticky. Její odvaha a ostřejší jazyk vás přimějí, abyste si ji zapsali na seznam oblíbenců. To samé se týká i Maxe, u kterého sice dlouho nebudete vědět, zda stojí na straně dobra nebo zla, ale pod Fannyiným vlivem postupně roztává a čtenář si najde cestu i k němu. 
Celkově jde o velmi povedenou knížku, která se opírá o skutečnost, což autor krásně vysvětluje v doslovu. Takže už i v tom je přidaná hodnota - skvělý děj, pobavíte se a zároveň se něco i přiučíte. Nemluvě o tom, že je příběh velmi čtivý a vy budete mít problém knihu odložit.
A co ještě nesmím opomenout zmínit je fakt, že i když knihu napsal muž, podařilo se mu skvěle nahlédnout do hlavy ženských postav a jejich zpracování je dle mého názoru na vysoké úrovni. 
Ve výsledku tak knize není moc co vytknout a já doufám, že se u nás přeloží více autorových děl. 

Na jednu stranu morbidní, ale zároveň vtipný historický román s detektivní zápletkou. Pokud tohle všechno máte rádi, tak knížku vřele doporučuji... pokud máte rádi jen některé z vyjmenovaných žánrů, stejně Vídeňskou krev doporučuji k přečtení, protože já z ní byla vyloženě nadšená!

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)