úterý 10. ledna 2023

RC recenze: Ruská panenka

Russian DollNoc zázrakůAutor: Marina Palmer
Počet stran: 320
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota

Rok vydání ČR: 2022
Venku zaskřípěly brzdy, křik, dveře se rozlétly a do kavárny nakráčeli tři muži. 
Nevypadali na milovníky vybraných dezertů. Vojenské kalhoty, tmavé kapuce. Na jejich obličejích bylo něco špatně. Masky. Halloweenské masky. A tohle jsou poloautomaty? Jsou od policie? 

Krátká chvilka, pohotová reakce a život Ruth se obrátí vzhůru nohama. Z obracení každé mince rovnou do světa luxusu. Ale stojí to opravdu za to? 

Ruth Millerová se připlete k ozbrojenému útoku v kavárně a svojí pohotovou reakcí zachrání Eleně Šilkovové a jejím dcerám život. Elena ale není obyčejná žena, je to zámožná Ruska, jejíž prsty sahají i do politiky. A jako poděkování za záchranu života nabídne Ruth práci a život v luxusu. Nové ubytování, šatník i konexe... je ale opravdu vše tak růžové, jak se na první pohled může zdát? 

zdroj



Na Ruskou panenku jsem se těšila, protože jsem čuchala mafiánskou tématiku a tu já mám moc ráda. A jak se mi nakonec kniha líbila? 

Abych pravdu řekla, hodnotit tuhle knihu je pro mě docela oříšek. Na jednu stranu tu máme skvěle zpracované postavy i prostředí, ale na stranu druhou příběh působí, jako by neměl žádnou hlavní zápletku.
Ale začněme od začátku. První kapitoly jsou velmi povedené, autorka začíná svůj příběh velmi zajímavě a čtenář se ihned nechá pohltit akcí. Jenže jak rychle akce začala, tak taky rychle skončí a autorka se přeorientuje na přiblížení prostředí. To samo o sobě není nic špatného, protože vykreslení veškerého pozlátka a života v luxusu je velmi zdařilé. K tomu si přidejte tajemnou atmosféru, která ve vás začne budit podezření, že to, co se na stránkách odehrává, nebude jen tak.
Zároveň ale budete v příběhu hledat nějakou nitku hlavní zápletky, které byste se mohli chytit a sledovat, jak se rozvíjí, případně dumat, jak bude pokračovat dál. Jenže dlouho nic takového neobjevíte. Na první náznaky začnete narážet zhruba až za třetinou knihy a ani tak jsem si nebyla jistá, zda je to už ono.
Pokud bych příběh rozdělila na jednotlivé části, tak bych neměla co vytknout, protože jak už jsem řekla, popis prostředí a vlivu postav, které nemusí brát ohledy na peníze, je zpracované velmi dobře. Když k tomu přidáte nejrůznější intriky, korupci, romantickou stránku věci a lehce špionážní nádech, tak to vypadá na výbornou knihu. Ale jako celku tomu chybí nějaké hlavní téma a bohužel je to na příběhu znát. 
Co se týče hlavní postavy, tak věřím, že se vám Ruth bude líbit. Novým situacím se dokáže rychle přizpůsobit a rozhodně se nebojí prosadit se, čímž si získala moje sympatie. Takže pokud máte rádi silné hlavní hrdinky, tak si rozhodně můžete zapsat další důvod, proč se do této knížky pustit.  

Ruská panenka je sice zajímavé a velmi čtivé čtení s mafiánským podtónem, ale bohužel kniha působí, jako by jí chyběla hlavní zápletka, což snižuje celkový dojem ze čtení. Pokud ale chcete příběh, který vyniká skvěle zpracovaným prostředím a je tak trochu multižánrový, tak rozhodně sáhněte zrovna po Ruské panence. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)