úterý 3. ledna 2023

RC recenze: Rabbits

Autor: Terry Miles
Počet stran: 472
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2022

"Co o hře víte?" 
Nashromážděné skupince konspiračních teoretiků a hledačů kuriozit na hlubokém webu se vytratily úsměvy z tváří, jejich soukromé rozhovory utichly uprostřed věty, telefony rychle zmizely v batozích a kapsách nejrůznějších tvarů a všichni se usilovně pokoušeli vypadat cool a lhostejně, zatímco se podvědomě nakláněli dopředu, uši napnuté a oči rozjasněné dychtivým očekáváním. 
Kvůli tomuhle tu koneckonců byli. 
Kvůli tomuhle sem přišli, tomu a ničemu jinému. 
Tajemná hra, o které se nesmí mluvit. Lidé při jejím hraní mizí či přichází o život. To je Rabbits - hra, která vás pohltí...

Rabbits se hrají již od roku 1959, odehrálo se už 10 kol a bylo vyhlášeno 9 vítězů. Jejich totožnost je neznámá a nikdo netuší o co se hraje. O samotné hře je zakázáno mluvit, ale ví se, že hráči v minulosti umírali. A se současným kolem hry je něco špatně, protože počty mrtvých a nezvěstných narůstají... Troufnete si hrát? 

zdroj

Na knihu Rabbits jsem se hodně těšila. Nádherná obálka v kombinaci s tajemnou hrou? To jsem si nemohla nechat ujít. A co na ní po přečtení říkám?   
 
Abych pravdu řekla, tak po dočtení této knihy úplně nevím, co si o ní mám myslet. Na jednu stranu šlo o velmi čtivý příběh plný hledání vodítek, ale na stranu druhou - zamotanější knihu jsem snad ještě nečetla. 
Hned na úvodu se dozvídáme o pravidlech hry, kterou hráči hrají v realitě, ale vše je opředené tajemstvím, takže veškeré informace jsou dávkovány po malých kouscích. To má samozřejmě za důsledek, že budete louskat jednu stránku za druhou, abyste získali odpovědi. 
Tahle kniha je jako stvořená pro milovníky spletitostí nebo konspiračních teorií, autor si dokonce pohrává s myšlenkou alternativních realit. 
Musím říct, že Rabbits má hodně co nabídnout. Hromadu tajností, co se samotné hry týče, záhady a dokonce zmizení některých postav, neustálé honění za vodítky, které vedou až k psychickým problémům postav a dokonce se dočkáte i romantické dějové linky. Sice LGBT, ale je tam. Ve výsledku se toho v Rabbits děje opravdu hodně, dokonce tak moc, že chvílemi nebudete vědět, kde vám hlava stojí. 
Určitě vás potěší, že kniha taky kromě jiného obsahuje i hromadu popkulturních odkazů. 
Celkově se autorovi podařilo napsat promyšlený svět se skvěle zvládnutými postavami, které jsou hodně odlišné, ale spojuje je právě tajemná hra. 
Hlavní postava je zde K s velmi unikátní myslí, která si dokáže spojovat souvislosti, jako když jí třeba ukážete dvě fotky, dokáže vyjmenovat jejich společné rysy. Trošku mě sice štvala tím, jak byla nejistá, ale přesto jsem si ji oblíbila. 
V příběhu se vyskytuje spousta postav, převážně sympatických, ke kterým si lehce vytvoříte vztah, i když vás pravděpodobně občas zarazí jejich podivné chování. 
Celkově má kniha velký potenciál zaujmout, ale musím vás varovat, že se nejedná o úplně odpočinkové čtení, u kterého nemusíte přemýšlet. Právě naopak, v zápalu hry vás donutí lámat si hlavu spolu s hlavní postavou. 

Velmi čtivá, ale zamotaná knížka, která má čtenářům hodně co nabídnout - skvěle zpracovaný svět i postavy a tajemnou hru, která vás pohltí.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)