neděle 29. ledna 2023

Recenze: Dům v blankytně modrém moři

The House in the Cerulean SeaDům v blankytně modrém mořiAutor: TJ Klune
Počet stran: 384
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Fantom Print, ConQueer

Rok vydání ČR: 2022
"Já nevím," přiznal Lucy. Vzhlédl k Linusovi. "Jsem rád, že jste tady." 
Linuse to dojalo. "Děkuji, Lucy..." 
"Jestli nás kanibalové začnou honit, vás si všimnou jako prvního, my jsme totiž malí. Navíc máte na kostech tolik masa, že stačíme utéct. Nesmírně si vaší budoucí oběti ceníme." 

Tajný úkol, málo informací a kouzelný ostrov, na němž stojí sirotčinec pro magickou mládež. Právě tento úkol teď stojí před Linusem, podaří se mu přežít nápor těchto výjimečných dětí ve zdraví? 

Linus je sociální pracovník na oddělení péče o magickou mládež a jeho náplní práce je starat se o dobro dětí, které jsou umístěné v těchto sirotčincích. Když jednoho dne si ho předvolá nejvrcholovější management a svěří mu přísně tajný úkol - odcestovat na ostrov Marsyas, kde žije šest nebezpečných dětí. Zvládne Linus tuto výpravu bez újmy? 

zdroj


Chtěli byste pracovat jako sociální pracovník, který se stará o magickou mládež? Případně koho byste chtěli v této roli potkat? 

Abych pravdu řekla, tuhle knihu jsem dlouho obcházela obloukem, protože jsem si říkala, že to bude spíše nevýrazné čtení, které nebude nic pro mě... Ach, jak moc jsem se mýlila.
Řeknu vám - Dům v blankytně modrém moři mi vyrazilo dech zjištěním, o jak skvělé čtení se jedná.
Nejen, že vás knížka překvapí svojí čtivostí, sympatickou hlavní postavou, ale hlavně vás okouzlí humor, kterým je příběh protkaný. A věřte mi, když říkám, že ta magická děcka z ostrova Maryas budete milovat.
Kromě skvělého humoru se ale můžete těšit i na haldu krásných myšlenek a mouder a přestože jde o obyčejný příběh o boji s vlastním strachem, předsudky a opuštění vlastní bubliny, tak vás tento příběh zaručeně okouzlí.
Ačkoliv se kniha dotýká i vážných témat, vše je podáno s nadhledem a hlavně nenásilně, takže se ve výsledku jedná o velmi miloučké čtení, které vás chytne za srdce a vykouzlí úsměv na tváři.
Dům v blankytně modrém moři sice neoplývá akcí, ani nečekanými zvraty, zato vás ale bude stránkami provázet kouzelná atmosféra, která se prostě nedá popsat, protože ji tvoří hromada jednotlivých částí, jež vám prostě učarují.  
Hlavním tématem je zde postupná proměna Linuse a jeho pohledu na svět. Musím říct, že autor tvarování jeho postavy zmákl na jedničku. Ano, přiznávám, někdy vám jeho strachy můžou připadat lehce zdlouhavé, protože se autor neustále točí v kruhu, ale jakmile z něj najde cestu ven, vše zase běží jako po másle. 
Takže jak už jsem řekla, Dům v blankytně modrém moři sice na první pohled působí jako úplně obyčejný příběh, který nemá moc co nabídnout, ale opak je pravdou. Tohle si prostě musíte přečíst. 

Skvěle zpracované postavy, kouzelný příběh o postupné proměně pohledu na svět a milý humor. Tak by se dal Dům v blankytně modrém moři shrnout ve zkratce a já tohle čtení doporučuji všema deseti!

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)