sobota 14. ledna 2023

Recenze: Chata v horách

One by oneChata v horáchAutor: Ruth Ware
Počet stran: 368
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Mystery Press

Rok vydání ČR: 2022
Luxusním lyžařským střediskem St. Antoine otřásla během jediného týdne zpráva o druhé tragédii. Došlo k ní jenom pár dní po smrtící lavině, jež měla na svědomí šest obětí a celou oblast na dlouhé dny připravila o dodávky elektrické energie. 
Podle předběžných údajů se na horské chatě odříznuté lavinou od okolního světa odehrál doslova hororový scénář, jehož důsledkem jsou čtyři mrtví a dva hospitalizovaní britští občané. 

Luxusní chata v horách, kterou odřízne lavina od okolního světa. Skupina bohatých a arogantních hostů, dva zaměstnanci a někdo, kdo se chce pomstít... Podaří se někomu přežít? 

Do luxusní chaty v horách přijíždí skupina lidí, kteří zde mají strávit firemní akci. Už od samotného příjezdu se ukazuje, že to nebude idylka v zasněžených horách. Skupina se rozdělí na dvě skupiny - jedna je pro prodej firmy, druhá ne. Špatné počasí znemožní lyžování a lavina přeruší proud. Všichni jsou v chatě uvězněni a právě tehdy začnou lidé umírat... 

zdroj

Autorku Ruth Ware mám hodně ráda a mám od ní přečtené pomalu všechno, co u nás vyšlo, takže když jsem se dozvěděla o Chatě v horách, neváhala jsem ani minutu.  
 
Další povedený thriller od Ruth Ware. Ačkoliv tato spisovatelka nepíše zrovna originální příběhy, rozhodně se jí ale nedá upřít, že její knihy jsou velmi čtivé. A ani Chata v horách není výjimkou.
Tentokrát nás autorka vezme do prostředí luxusní chaty, kde už dva zaměstnanci čekají na příjezd dalších privilegovaných hostů.
Rozličné charaktery postav, které ale spíše svým arogantním chováním budí spíše nesympatické dojmy, pomáhají autorce vytvořit parádní atmosféru, která vás prostě bude nutit, abyste četli dál.
Ačkoliv je prostředí horské chaty, kde jsou lidé odříznuti od světa a začne se tam záhadně umírat, už poněkud ohrané téma, Ruth Ware to prostě funguje. Navíc pokud se vám líbilo Deset malých černoušků od A. Christie, tak budete spokojeni i s tímto příběhem, protože mají hodně společných prvků, jen Chata v horách je v modernějším kabátku.
Co se samotného příběhu týče, tak je na vás sice ze začátku nahrnuta spousta postav a jmen, ale nemusíte se bát, že byste se ztráceli. Hned na prvních stránkách je totiž přehled postav a jejich krátké představení, včetně jejich pozice v zaměstnání.
Samotný příběh pak začíná velmi pozvolna, takže máte spoustu času se zorientovat. Navíc je kniha vyprávěná z pohledu dvou postav a to Erin, která pracuje jako hostitelka v chatě a Liz, která v chatě vůbec nechce být. Zatímco Erin vám rychle přiroste k srdci, protože je milá a profesionální, tak u Liz se budete neustále potácet mezi lítostí a chutí vrazit jí pár facek, aby se trošku sebrala. Alespoň u mě takové pocity byly. 
Ale nemusíte se bát, že by si příběh držel pomalé tempo, kterým začíná. Netrvá to totiž dlouho a atmosféra začne houstnout, lidé umírat a kniha nabere takové obrátky, že se nebudete moci odtrhnout. 
Ano, uznávám, občas je příběh dost přitažený za vlasy, a to se týká hlavně rozuzlení a závěru, ale pokud vám sem tam nějaká nereálná zmínka nevadí, tak se jedná o skvělé čtení, které mohu jenom doporučit.   

Ačkoliv není kniha zrovna nejoriginálnější, tak je Chata v horách příjemným thrillerem, u kterého se nemusíte bát, že byste si strachy a napětím okousali nehty, ale rozhodně se budete pídit po odpovědích, kdo za tím vším stojí a proč. Za mě - doporučuji k přečtení. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)