sobota 27. prosince 2014

Knižní série: Měsíční kroniky

Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Přepsané pohádky, které určitě stojí za to si přečíst, protože nebude schopni přestat ve čtení, dokud se nedostanete až na poslední stránku.



 

O autorce:


Marisse Meyerové je 26 let. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.


Zdroj životopisu: http://www.egmont.cz/cz/knihy/cinder)

 

Tato knižní série, která mi rychle přirostla k srdci a doporučuji ji každému, koho potkám, začíná první knihou s názvem Cinder.
Příběh se točí kolem šestnáctileté Cinder, která po smrti otce připadne do péče nevlastní macechy, která s ní nezachází zrovna nejlépe. Vlastně téměř nikdo se k ní nechová tak, jak by si nejlepší mechanička v Novém Pekingu zasloužila, jelikož ji považují za hříčku přírody. Ano, Cinder je kyborg s nelehkým osudem.
A právě její schopnost opravovat věci k ní dovede prince Kaie, který
potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného
androida. Takovou nabídku přeci Cinder nemůže odmítnout, proto se pustí do díla.
Jenže shodou několika nešťastných okolností, se hlavní hrdinka dostane do rukou lékařům, kteří se pomocí jejího těla snaží vyvinout lék na smrtelný mor, jenž sužuje Zemi už celá desetiletí. Ale doktoři zjistí, že je na jejich novém pokusném zvířátku něco zvláštního, a tím startuje strhující příběh plný zvratů a tajemství. Rozhodně si tuhle moderní Popelku nenechte ujít.
Dalším dílem v sérii je kniha s názvem Scarlet, která je taková nová Červená Karkulka.
Tentokrát se příběh přenese do Francie na farmu, kde žije osmnáctiletá Scarlet Benoitová, která se o sebe dokáže postarat sama. Žije s babičkou poklidným životem, ale vše se otočí naruby ve chvíli, kdy je Scarletina babička unesena tajemným gangem opravdu nebezpečných chlápků. A jediný, kdo o tom gangu něco ví, je Vlk, který je pouličním rváčem.
Scarlet se rozhodne svému novému společníkovi uvěřit a společně se vydávají na nebezpečnou cestu za záchranou unesené babičky. Jenže při této cestě přicházejí na kloub i jiným záhadám a co teprve, když se minulost její rodiny točí kolem záchrany Měsíční princezny Selene?
Neméně strhující je i třetí díl s názvem Cress.
Cress je dívka, která vyrůstala uvězněná v satelitu, kde ji společnost dělaly pouze počítačové obrazovky. Díky tomu se stala neobyčejně zručnou hackerkou. Jenže je přinucena pracovat pro královnu Levanu, a když dostane za úkol vystopovat Cinder a její společníky, rozhodne se obrátit se proti královně.
Jenže kdyby všechno šlo tak, jak má, nebyla by kniha tak skvělá, jako je. Proto se pokazí vše, co jen jde a Cindeřina skupina bude nucena se rozdělit.
Mezitím v Novém Pekingu princ Kai souhlasí, že se stane Levaniným manželem, což Cinder nechce připustit.
Opět je to příběh plný napětí a zvratů.
Na rok 2015 je plánovaná čtvrtá, a nejspíš i poslední kniha v sérii Winter. Mělo by jít o přepsaný příběh o Sněhurce a rozhodně je na co se těšit.

Verdikt: 

Na první pohled se tahle série zdá jako pohádky pro děti. Možná je to pravda, ale já dítě už nějaký ten pátek nejsem a stejně jsem si ji zamilovala. Autorka nabízí vtipný a moderní nádech na klasické pohádky, které jsou zdařile přestavěné. Vtáhne nás do nového světa zužovaného morem, na který zatím není lék a intrikující královna Levana také zrovna zpustošené Zemi nepomáhá.
Postavy jsou rozličné a téměř všechny vám přirostou k srdci. Dokonce i ty zlé jsou tak dobře napsané, že je nebudete mít rádi s láskou.  Budete s nimi prožívat jejich radosti i strasti a že je o co stát. 
Autorka prostě dokázala, že z klasického příběhu dokáže vytvořit něco originálního a strhujícího, u čeho bude čtenář hltat každé slovo na stránce, a když dojde na konec, bude netrpělivě vyhlížet další díl. 

Hodnocení:

Série: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)