pondělí 17. srpna 2015

Recenze: Zlatá lilie

The Golden Lily (Bloodlines, #2)Autor: Richelle Mead
Počet stran: 328
Série: Pokrevní pouta
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Domino

Rok vydání ČR: 2012
"Musím pomoct Soně," namítla jsem. 
Prohlížel si mě a usmíval se. "Já vím. Kéž bych tak mohl jít s tebou." 
"Vážně? Chránil bys mě a odnesl pryč, jak jsi sliboval včera v noci?" poškádlila jsem ho. 
"Kdyby to bylo třeba. Tebe i Soňu. Každou z vás bych si přehodil přes jedno rameno. Mužný, co?" 
"Nesmírně," přitakala jsem a byla ráda, že už zase vtipkuje. 


Není žádnou novinkou, že Richelle Mead patří mezi velmi oblíbené autory v žánru fantasy. U nás se proslavila zejména svojí sérií Vampýrská akademie, jejíž nepřímým pokračováním jsou Pokrevní pouta. A právě na druhý díl této série bude dnešní recenze.

Alchymistka Sydney Sageová nadále plní svůj úkol, který spočívá v chránění morojské princezny Jill Dragomirové před zabijáky, kteří chtějí sesadit její nevlastní sestru Lissu z trůnu. Proto je princezna v přestrojení za školačku odklizena na lidskou školu v Palm Springs. Jenže se ukáže, že ani v této odlehlé krajině není bezpečno. A co je na tom překvapivé? Že nebezpečí nepochází od Strigojů, ale od úplně nečekaného nepřítele.

zdroj

Pokud jste četli první díl, jistě víte, že Richelle Mead prostě umí psát a jejím příběhům nic nechybí. Jinak tomu není ani u Zlaté lilie, která je velmi čtivá a dokonce i vtipnější, než předchozí díl.
Sice byl celý příběh dost předvídatelný a v podstatě od začátku víte, kdo za tím vším stojí, ale i přesto má kniha hodně co nabídnout a pokud máte tento žánr rádi, rozhodně byste si ji neměli nechat ujít.
zdroj
Bohužel má však tento příběh i pár drobných vad na kráse. Například zde chybí nějaká výraznější zápletka, takže čtenář má po celou dobu čtení pocit, že se už konečně musí stát něco velkého, ale jak už jsem řekla, ničeho se nedočká. Ta malá akce, která se uskuteční na konci knihy nám nic nevynahradí.
Ale i přesto si myslím, že Zlatá lilie rozhodně stojí za zkoušku, protože to není jenom kniha plná vampýrů a magie, ale najdete tam i vážnější témata, která jsou sice jen okrajově nakousnuta, ale přesto tam jsou, například téma životního prostředí.

Největší předností této knihy jsou ale postavy, které jsou výborně napsané. Už od prvního dílu této série můžete vidět, jak se proměnily a postupem času vyvíjely. Dokonce i v průběhu čtení vám budou určitě změny patrné.
Také se nic nezměnilo na tom, že postava Adriana je stále největším tahačem příběhu, i když mu tentokrát Sydney šlapala na paty svojí nezkušeností v oblasti randění.


Celkově sice kniha obsahuje drobné chybičky, ale mně to vůbec nevadilo, protože mi to autorka vynahradila tím, jak svůj příběh postavila na vtipu a dokonale napsaných postavách.



Richelle Mead je autor na seznamu NY Times a USA Today bestsellerů, píše fantasy knihy pro dospělé a mládež. Původně pochází z Michiganu, nyní žije v Seattlu ve státě Washington, kde na plný úvazek pracuje na svých sériích. Než se stala spisovatelem, vyzkoušela si několik různých kariér. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro střední a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svoji cestu vidí ve psaní, ale je přesvědčená, že ji její vzdělání na psaní připravilo.
V současnosti pracuje na třetím dílu Věku X.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/richelle-mead-6773)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Tehle serie jsem se trosku bala jelikoz VA miluji, ale i tahle je super. Zatim jsem skoncila u tohohle dilu :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ani nebála, protože mě Richelle snad ani nemůže zklamat :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)