čtvrtek 29. listopadu 2018

RC recenze: Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry?

Výsledek obrázku pro „I Heard You Painted Houses“: Frank „The Irishman“ Sheeran and Closing the Case of Jimmy Hoffa (2016)Výsledek obrázku pro Irčan aneb Tak vy malujete kvartýryAutor: Charles Brandt
Počet stran: 424
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2018
Ty kluci si myslej, že když tady něco vyřídí, budou moct zůstat v Americe a mafie jim třeba sežene pizzerii nebo tak něco. Vymalujou kvartýr a auto je vodveze někam, kde zas vymalujou kvartýr jim. Nikdo už je víckrát neuvidí, jenže na Sicílii se po nich shánět nebudou. Když jsou to sirotci, nemaj rodinu, která by podnikla vendetu, což je v tom kraji pořád hodně populární. 

Zajímá vás, jak to chodí pod pokličkou mafie? Chcete vědět, jak se z obyčejného chudého člověka může stát spolehlivý, chladnokrevný zabiják? Kniha Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry vám na vaše otázky odpoví. 

Frank Sheeran, začínal jako chudý chlapec, na jehož souboje si jeho otec sázel o pivo, a vypracoval se až na chladnokrevného zabijáka a váženého člena mafie.
Při jeho vyprávění a nastínění mafiánského pozadí na světlo světa vyplouvají zajímavé skutečnosti, například se dozvíme i něco o atentátu na prezidenta Kennedyho i jeho mladšího bratra Roberta.

Výsledek obrázku pro mafie
zdroj

Knihy na téma mafie mám velmi ráda, proto, když jsem se doslechla o Irčanovi, nemohla jsem odolat. A co na knihu nakonec říkám?

Výsledek obrázku pro mafie
zdroj
Hned na úvod musím říct, že pokud máte rádi příběhy, ve kterých hraje hlavní roli mafie, tohle je přesně kniha pro vás. Ze začátku sice spíš sledujeme život mladého Franka Sheerana, jeho nelehké dětství, první práce a nástup do války. Teprve po tomto úvodu můžeme nahlédnout na to, jak to funguje v mafii, do které se Frank postupně víc a víc zapojuje.
Já se musím přiznat, že mi ze začátku dost vadila nespisovnost, kterou je Frankovo vyprávění dočista prošpikované a trvalo mi dlouhou dobu, než jsem si na to zvykla. Ale jakmile tohle zvládnete, vlastně přijdete na to, že se jedná o velmi čtivou knihu, jež je, na své téma, napsaná uvolněně a se stopami humoru.
Většina příběhu je vyprávěna právě z pohledu Franka, ale nalezneme i dovysvětlující úryvky samotného autora, takže se nemusíte bát o to, že by vám v některých situacích chyběly souvislosti.
Výsledek obrázku pro frank sheeran
zdroj
Ale to neznamená, že byste při čtení mohli přestat dávat pozor, ba naopak. Tento příběh byste měli číst dost pozorně, protože budete zahlceni různými jmény a postavami.
Ve výsledku se jedná o velmi podařenou knihu, která uchvátí a jen tak nepustí. Také vás donutí k zamyšlení, protože si někdy budete říkat, jak mohou být lidé tak naivní a myslet si, že jim určité skutky projdou... zvlášť, když si zahrávají s mafií.
Jak říkám, velmi zajímavá kniha, kterou si určitě musíte přečíst, pokud alespoň trochu holdujete tématu mafie.

Kniha, jež je předlohou nového chystaného filmu, a kterou si rozhodně nesmíte nechat ujít, protože je doslova strhující. Nejenom, že nám odkrývá pozadí mafiánských organizací, ale zároveň je vyprávěná lehce a protkaná humorem. Prostě tohle je kniha, kterou byste neměli opomenout.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,3/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. Popravdě na téma mafie jsem ještě nenarazila a tedy vůbec si nejsem jistá, jak by mě to chytilo. Ale tak či tak se hodí rozšiřovat obzory. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tohle téma zbožňuji, například Kmotr je jednou z mých nejoblíbenějších knih a Irčan rozhodně také stojí za zkoušku :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)