středa 21. dubna 2021

RC recenze: Pojídačka hříchů

Autor: Megan Campisi
Počet stran: 327
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2021
Rozhlédnu se po domech na náměstí a slyším, jak se s klapnutím zavírá několik okenic. Výborně, lidi se dívají a budou vykládat ostatním, co viděli.
Pomalu se posadím do vody, cítím, jak mi chlad šplhá po nohou, stehnech do rozkroku a do zadku. Proklínám tuhle kašnu, oslovím v duchu náměstí. Proklínám její vodu. Přejíždím upřeným pohledem od jednoho zabedněného okna ke druhému. Od nynějška nechť vejde ve známost jako Kašna pojídačky hříchů. Nikdo už z ní  nebude pít, nebude se v ní mýt ani se jí nedotkne. Nikdo kromě mě. Protože mě nikdo proklít nemůže. To já jsem prokletí. 

Vyslechnutí hříchů umírajícího, snědení jídel odpovídající každému jeho hříchu a celý život prožitý v tichosti na okraji společnosti. Takový je osud pojídaček hříchů. Tedy alespoň do té doby, než se mladá May rozhodne přijít na kloub záhadným úmrtím na královském dvoře. 

Čtrnáctiletá May je za krádež odsouzena k životu jako pojídačka hříchů, což znamená, že se ocitne na okraji společnosti. Kromě výslechu hříchů umírajícího a předání výčtu jídel, která po jeho smrti sní, se jí všichni štítí. Nikdo s ní nemluví a nikdo na ní nepohlédne. Být pojídačkou hříchů znamená život v osamění. Co když ale na královském dvoře začnou umírat královniny komorné za podivných okolností? Dokáže vůbec May zjistit a prozradit totožnost vraha, když se stala pojídačkou? 

zdroj

Než jsem se do knihy pustila, nevěděla jsem o ní nic. Pouze jsem ji měla vyhlédnutou v edičním plánu nakladatelství Host. Takže, když jsem knihu začala číst, byla jsem poměrně překvapená. A co říkám po jejím dočtení?   

zdroj
Hned na úvod musím říct, že jde o zajímavé čtení a fakt, že pojídačky hříchů skutečně existovaly, dělá příběh ještě zajímavější. 
Již od prvních několika stránek je příběh drsný a surový. Autorka se nebrání důkladnému vylíčení událostí a prostředí. Nečekejte tedy žádné romantické ani optimistické čtení. 
Ačkoliv autorka nepopisuje vyloženě brutální scény, stejně se u příběhu budete šklebit znechucením, ale přesto nebudete moct knihu odložit, protože styl, kterým je příběh vyprávěný, je velice poutavý. Po celou dobu čtení vás bude provázet dobová atmosféra se všemi jejími krásami i neduhy. 
zdroj

Kromě pracovní náplně a toho, co obnáší život pojídačky hříchů, se ve vedlejší dějové lince dočkáte i detektivní zápletky. A to je dobře, protože sledovat pouze život pojídačky bylo místy trochu zdlouhavé.  
Co ale bylo zajímavé, byl samotný vývoj hlavní hrdinky, když si uvědomila, co vše pramení z toho, kým se stala. A jakou moc může člověk získat, pokud se všichni chovají, že neexistuje. 
Postavy jsou také napsané velmi dobře. Hlavní hrdinka May mi sice ze začátku moc sympatická nebyla, ale postupem času, kdy se začalo odkrývat čím vším si musela projít, začala jsem ji mnohem víc tolerovat, i když mě místy svým chováním štvala. 
Závěr samotného příběhu bych si sice představovala trošku jinak, ale ve výsledku jsem s ním vcelku spokojená. 

Pojídačka hříchů je velmi zajímavou knihou, která dokáže upoutat. Ze začátku překvapí svojí drsností a vykreslením dobové atmosféry, později se přidá detektivní zápletka a i když je příběh místy zdlouhavější, rozhodně stojí za přečtení. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5


10 komentářů:

  1. Knihu znám, ale nečetla jsem ji. Vypadá opravdu dobře, nejprve jsem si myslela, že to bude blbost, ale když jsem si přečetla anotaci i pár recenzí, tak o knize dost uvažuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když knihu začala číst, tak jsem o ní právě nic nevěděla a byla jsem docela překvapená :D ale příjemně :D

      Vymazat
  2. To zní hodně dobře. :) Píšu si ji na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  3. O knize slyším poprvé a také mě hned zaujala. :) Díky za zajímavý tip.
    Co se obálky týče, ta zahraniční...to je něco. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak o této knize slyším prvně a vypadá to opravdu mega zajímavě. Podle té "naší" obálky bych spíš tipovala, že kniha bude o něčem jiném. Ta zahraniční se mi zdá k tématu knihy lepší.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla právě taky překvapená, o čem příběh je :D

      Vymazat
  5. Knihu som videla v edičáku a tiež ma celkom zaujala. Veľmi mi námetom pripomína jednu ya, ktorú som čítala pred rokmi - a stálo ma to veľa googlenia a hľadania kým som našla čo myslím - Dcéra pojedačky hriechov : Smrtiaci dotyk – Melinda Salisbury :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi také něco říká, ale už si nevzpomínám, zda jsem ji četla nebo ne :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)