neděle 23. října 2022

RC recenze: Amari a Noční bratři

NightfallAmari a noční bratřiAutor: B. B. Alston
Počet stran: 376
Série: Úřad pro nadpřirozené záležitosti
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Jota

Rok vydání ČR: 2021
"Je mým úkolem," začne pan Bedlius, "nabídnout vám místo na našem jedinečném letním táboře. Ovšem o zmíněném táboře vám toho nemohu říct víc, dokud mi nepovíte, zda nabídku přijmete, nebo ne. Dobře si to rozmyslete. Pokud se rozhodnete, že nemáte zájem, tak naše schůzka skončí hned teď a vy se budete moci vrátit ke svému životu, ať už máte v plánu cokoli. Právě proto se setkáváme zde v kanceláři a ne přímo na Úřadě. Ale pokud nabídku přijmete, musí vás varovat, že budete mít povinnost zúčastnit se už letos v létě. Rozumíte mi?

Napadlo by vás, že s námi jsou na světě i nadpřirozené bytosti, jen se dokáží dobře ukrývat? Ne? Amari také ne, tedy až do chvíle, kdy ji kontaktuje úřad pro nadpřirozené záležitosti a zasvětí ji do nadpřirozených událostí... 

Dvanáctiletá Amari nemá lehký život. Ve škole jí spolužáci dělají peklo kvůli její barvě pleti a poměrům, ze kterých pochází. Navíc její starší bratr je nezvěstný a všichni naznačují, že se chytil nějaké špatné party, což je důvodem jeho zmizení... 
Vše se ale změní v okamžiku, kdy podivný pán předá Amari zásilku, která má být právě od jejího bratra Quintona. Převzetím té zásilky se Amari vydává na dobrodružství, které nemá obdoby. Otevře se jí totiž nadpřirozený svět plný kouzel, podivných bytostí, ale i nebezpečí, které je nutné zastavit... 


Na Amari a Noční bratry jsem všude viděla nadšené recenze, takže zvědavost mi nakonec nedala a já si tuhle knížku musela přečíst. A co na ní nakonec říkám?   

Pokud vám nevadí dětská fantasy, tak Amari a Noční bratry rozhodně nesmíte minout! Ta kniha je prostě kouzelná. Magie na vás dýchne téměř z každé stránky a autorův vymyšlený svět vás rozhodně uchvátí.
Sice to není úplně originální čtivo a možná místy budete nacházet určité podobnosti například s knihami R. Riordana nebo vám příběh připomene sérii Magisterium, ale rozhodně to ničemu nevadí.
Jediná věc, nad kterou možná budete muset přivírat oči, je samotná hlavní hrdinka. Její chování mi tak úplně v některých situacích nesedlo, ale vzhledem k tomu, že je ještě dítě, tak se to dalo pochopit. Na druhou stranu ale musím uznat, že se Amari a její kamarádi někdy chovali spíše jako dospělí, než jako děti. Tohle autor tak úplně nedotáhl. V začátku knihy je to spíše typické dítě, v závěru už spíše působí jako dospělá. 
Ale pryč od postav a zaměřme se na samotný svět. Autor v příběhu popustil uzdu své fantazii a vy se tak můžete těšit na nejrůznější magická stvoření, výtahy s vlastní osobností či kouzelné předměty. 
Moc se mi líbilo i to, že samotný příběh v sobě nese poselství, že se k sobě lidé mají chovat hezky, snažit se vyvarovat předsudkům a být poctiví. Takže jako správná knížka pro děti v sobě Amari a Noční bratři nese určitě poselství a ponaučení. 
Co se týče akce, v příběhu je jí spíše pomálu, ale ani to mi tentokrát nevadilo. Příběh samotný je totiž hodně čtivý i bez ní. Hlavním tématem je zde seznámit čtenáře s novým kouzelným světem, vysvětlit jeho zákonitosti a také to, jak jsou zde nastavené vztahy mezi postavami. Ale ani milovníci akce nemusí zoufat, protože závěr knihy vám tu absenci víc než vynahradí. 
Také nelze nezmínit, že před každou kapitolou vás čeká nádherná ilustrace, takže například nepřátelské křížence si díky nim můžete lépe představit. 
I když je kniha primárně určená dětem, tak ani ti starší se rozhodně nebudou nudit. Kromě výše zmíněných ponaučení se zde nacházejí i trochu těžší témata, jako je sociální postavení rodin a barva pleti.

Ve výsledku se jedná o velmi čtivou fantasy pohádku, kterou si užijí jak děti, tak i starší čtenáři. Kouzelný svět vás ihned pohltí a vůbec vám nebude vadit, že příběh neobsahuje moc akce a jedná se spíše o takový typický úvodní díl série, kdy je čtenář seznamován s novým světem. Ale rozhodně vám ho můžu doporučit a sama už vyhlížím další díl. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. Anotace a recenze mě docela na knihu nalákali, ale obálka se mi vůbec nelíbí, a kdybych nevěděla o čem kniha je, tak bych po knize nikdy nesáhla.

    OdpovědětVymazat
  2. To nevypadá vůbeč špatně. :) Je jasné, že když jde o úvodní díl, bude spíše inforamtivnější a popisnější... S největší pravděpodobností se po knize podívám.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)