neděle 9. října 2022

RC recenze: Strážce ztracených měst - Soumrak

NightfallStrážce ztracených měst: SoumrakAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 648
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: šestý
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2022
"Jak mám já napravit všechno to, o čem mluvíte?" zeptala se Sophie. "To záleží na tobě. Právě to se mi na projektu Měsíční skřivan tak líbilo. Stvořili jsme tě, ano. Ale pořád je to tvůj život. Ty se musíš rozhodnout, jak s ním chceš naložit. Proto jsme tě nikdy neseznámili s našimi nadějemi nebo cíli - prot jsme neměli připravený žádný konkrétní plán. Stvořili jsme tě, jak nejlépe jsme dovedli, a nechali tě jít svou vlastní cestou." 

Nespatření se nevzdávají, právě naopak a zasáhli Sophii tam, kde jí to bude bolet nejvíce. Nikdo, koho zná není v bezpečí... 

Nespatření jsou o krok napřed před Černou labutí. Parta mladých kamarádů tak musí opět čelit mnoha nebezpečím, když se vydávají zachránit Sophiinu rodinu. V tu chvíli ale narazí na ohavné tajemství, které sahá hluboko do elfské historie a otázkou tak zůstává, zda ho odhalit veřejnosti nebo dál tutlat? 
Sophie a její kamarádi opět stojí před nelehkými volbami a půjde jim o život. Zvládnou se dostat z další šlamastiky, aniž by ztratili dalšího člena? 


V minulém díle nás opět čekal otevřený konec příběhu, takže jsem se nemohla dočkat pokračování. A teď, když se mi konečně dostalo do rukou, co říkám po jeho dočtení?  

Již po šesté se vracíme do kouzelného světa elfů a prostřednictvím Sophie zažíváme další dobrodružství v boji proti Nespatřeným a snaze zachránit svět tak, jak ho známe. 
Ale vezměme to hezky od začátku. Strážce ztracených měst je sice série primárně určená dětem, ale ani dospělý čtenář se u ní nebude nudit. Jen si neodpustím malé upozornění ohledně toho, že i když se jedná o middle-grade čtení, tak autorka docela přitvrzuje, co se drsnosti příběhu týče. Ale zase se nemusíte bát, že by potoky krve tekly od začátku do konce, jen mi přišlo, že některé scény jsem na dětskou knížku trošku drsnější, než bych čekala. 
Teď už k samotnému Soumraku, pokud máte mezi čtením jednotlivých dílů dlouhé pauzy, tak se nemusíte bát, že si třeba něco nepamatujete. Autorka totiž v ději dost rekapituluje, co se dělo. To sice dost zpomalovalo začátek příběhu, kde se převážně opakovalo, co se dělo nebo se řešily vztahy mezi hlavními postavami. 
Samozřejmě v knize nechybí ani hromada akce, intrik a zvratů, které vás přikovají ke čtení a vy budete knihu jen neradi odkládat. 
Shannon Messenger stvořila propracovaný fantasy svět, který se řídí vlastními pravidly, a který si zamilujete. 
To samé se týká i samotných postav, jež jsou velmi dobře zpracované a ještě se v průběhu jednotlivých dílů dál vyvíjejí. 
Navíc většina je sympatická, takže nebudete mít problém s tím, abyste si je oblíbili. 
Autorka sice začíná své příběhy pozvolna, ale v jejich průběhu buduje napětí a vše završí v gradujícím závěru a jak už je u ní zvykem, tak v nejlepším příběh utne a vám nezbude nic jiného, než čekat na vydání dalšího dílu. 

Strážci ztracených měst jsou propracovaným fantasy s několika dějovými linkami, které na sebe perfektně navazují a vzájemně se proplétají. Autorka si s postavami i svým stvořeným světem krásně vyhrála a příběh obsahuje vše, co od dobré fantasy můžete vyžadovat - akci, intriky, hromadu různých ras a mnoho dalšího. Prostě to si musíte přečíst. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)