čtvrtek 13. října 2022

RC recenze: Uchvatitelé říší

ThilliezUchvatitelé říšíAutor: Victoria Aveyard
Počet stran: 440
Série: Uchvatitelé říší
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2022
"Probudit vřeteno násilím znamená uvrhnout všechny říše v nebezpečí. Klidně bys kvůli vlastním cílům přinesl zkázu celému světu," zaburácel Dom, jemuž začínala z obličeje sklouzávat maska klidu. 
Taristan popošel blátem o další krok. "Zkázu některým, slávu jiným." 

Dcera pirátky, vražedkyně, Nesmrtelný, zbrojnoš, padělatel, čarodějnice a lovkyně lidí jdou zachránit svět... ne, to není začátek vtipu, to jen Uchvatitelé říší vstupují na scénu.

Magická vřetena slouží jako brány do jiných světů a rozhodně není radno je otevírat, protože za nimi číhají monstra, která mohou zničit svět. Jenže jeden mocichtivý záporák se rozhodne, že jejich moc ovládne a stane se největším vládcem a jeho plány může zvrátit pouze jeho neteř. Jenže ona tak úplně nevládne zbraním, ale spíše využívá svoji hlavu, proto kolem sebe shromáždí nesourodou skupinu a vrhne se vstříc záchraně světa. Podaří se skupině nepravděpodobných hrdinů zastavit jejího strýce? 


Uchvatitelé říší mě zaujaly už svojí obálkou, navíc Victoria Aveyard pro mě není neznámé jméno, takže jsem byla zvědavá na její další knihu. A co na ní po přečtení říkám? 

Pokud hledáte novou fantasy sérii, kde figuruje spousta magie a postav, tak jste tady na správné adrese.
Základní myšlenka knihy sice není nijak originální, protože jde o záchranu světa před záporákem, který ho chce ovládnout, ale samotné provedení příběhu už zajímavé je.
Nejen, že Uchvatitelé říší začínají akcí nabitým prologem, ale pokračují představením hlavních postav, které vcelku tvoří opravdu různorodou směsici charakterů.
Máme tu dceru obávané pirátky, která ale bohužel nesdílí um se zbraněmi, jako její matka, ale rozumí spíše obchodům.
Pak je tu Domacridhan přezdívaný Nesmrtelný, jako zbytek jeho rasy. V boji vyniká, ale násilí nemá rád. Navíc je pro něho důležitá čest, a právě to je důvodem mnoha slovních přestřelek mezi ním a Sorasou, další členkou nesourodé skupiny. Sorasa je totiž vražedkyně, které čest nic neříká a slyší spíše na cinkání peněz. Právě to jejich vzájemné pošťuchování bylo za mě jedním z největších kladů příběhu a zaručeně se u toho pobavíte.
Dalším zastáncem cti je mladý zbrojnoš, který doufá v pasování v rytíře, takže právě Dom se stane jeho oblíbencem. 
Pak tu je Valtika, babička čarodějka, která má velkou zálibu v mluvení ve verších, čímž ostatním leze na nervy. Následuje Charlon - padělatel a Sibil - lovec lidí. A shodou náhod Sibil pronásleduje Charlona, aby ho mohla předat spravedlnosti. 
A právě tato parta má osud světa ve svých rukou. 
Ale teď už pryč od postav. Magie v příběhu je prezentována hlavně pomocí vřeten, které symbolizují brány do zaniklých říší, a které by se rozhodně neměly otevírat, protože z nich osvobodí kdejaké příšery. Samozřejmě rozpárat co nejvíce vřeten a získat z nich moc je hlavním cílem našeho záporáka. Mimochodem, jeho dějová linka také rozhodně stojí za to a vyplynou z ní i vtipné okamžiky.  
Ačkoli je příběh plný akce, tak někdy může působit zdlouhavějším dojmem, protože se nejedná o moc odpočinkové čtení. Autorka do knihy zakomponovala hodně vysvětlování a popisů míst, protože hlavní hrdinové se neustále někam přesouvají a i přes nakreslenou mapu, která se v knize nachází, je občas těžké se orientovat. Neusnadňuje to ani počet těch postav, které se v příběhu nacházejí. 
Kladem ale rozhodně je, že se všechny hlavní postavy střídají ve vyprávění jednotlivých kapitol, takže čtenáři je umožněné dopodrobna poznat jejich charaktery. 

Na jednu stranu akční příběh, který ale obsahuje příliš mnoho vysvětlování, postav a míst, ve kterých čtenář snadno ztratí orientaci. Pokud máte chuť na knihu, kde osud světa stojí na bedrech té nejpodivnější skupiny a více pohledů postav uvítáte, tak této knize dejte určitě šanci. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Tak to zní hodně dobře. Já mám většinou zdlouhavé popisování ráda. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s tím trochu bojovala a chvílemi se neorientovala 😅

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)