sobota 4. února 2023

RC recenze: Hotel Buckingham

One Enchanted EveningHotel BuckinghamAutor: Anton Du Beke
Počet stran: 344
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
V Buckinghamu neexistovalo oddělení, které by si o sobě nemyslelo, že nebýt jeho, hotel by se zhroutil. Zeptejte se číšníků, vrátných, hlavního technika, účetního, hlídačů garáže, libovolného ze stovky sluhů, kteří se hbitě pohybují po chodbách. Stejně smýšleli i členové orchestru Archieho Adamse, leštící ztichlé nástroje před odpoledním předváděním tanců. "My jsme srdcem a duší hotelu," přesvědčoval Adams muzikanty. "Co by byl hotel bez srdce? Nic než cihly a malta..." 

Luxusní prostředí, tanec a londýnská smetánka kující svoje politické pikle.  Hotel Buckingham je přesně tím místem, kde se setkávají ti nejmocnější... a právě z toho důvodu zde musí být vždycky všechno perfektní...

Londýn roku 1936. V hotelu Buckingham se setkávají mocní politici, úspěšní podnikatelé, herci a nejrůznější smetánka včetně členů královských rodin. A zaměstnanci tohoto hotelu mají jediný úkol - odvést pozornost diváků od každodenních starostí a zajistit jim dokonalé pohodlí. To znamená žádné skandály, vše se tedy zametá pod koberec. Ale je opravdu možné vše utajit, když celý hotel žije šeptandou?  
zdroj


Na tuhle knížku jsem se hodně těšila, protože mě nalákala už obálka právě svým popisem, že se můžu těšit na intriky, skandály a tajemství... Splnil tedy příběh má očekávání?  

Hotel Buckingham je jednou z těch knih, jejichž hodnocení je pro mě docela oříšek. Opět se totiž jedná o příběh, který nemá hlavní dějovou linku, ale sledujeme životní osudy několika postav.
Hned ze začátku vás tedy musím varovat, že na vás autor vychrlí několik postav a vy, aniž byste se nějak více orientovali, začnete sledovat jejich střídající se pohledy vyprávění a budete se snažit zapamatovat si, kdo je kdo.
Mně osobně se hlavně ze začátku jednotlivé dějové linky docela pletly a v postavách jsem se dost ztrácela.
Nepomohl tomu ani styl autorova psaní, který je spíše povrchní a dost popisný, čímž trpí i tempo vyprávění, které je hlavně v první polovině knihy hodně pomalé.
Takže nečekejte knihu, kde budete nedočkavě hltat stránku za stránkou a kde si budete nedočkavostí kousat nehty, abyste se k ní mohli zase vrátit, pokud ji budete muset odložit. Je tomu právě naopak. Ale jakmile si na styl vyprávění zvyknete, zorientujete se v příběhu a přehoupnete se do jeho druhé poloviny, zjistíte, že se vlastně kniha čte celkem dobře. Co na příběhu musím vyzdvihnout, je to, že z každé stránky na vás přímo dýchá luxusní prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Autorovi se povedlo dokonale popsat atmosféru hotelu, kde vše musí šlapat jako přesné hodinky a každý skandál se musí zamést pod koberec, jen aby neutrpěla pověst hotelu. Chválou nemohu šetřit ani na popisy tance, které vám autor přiblíží tak, že se vám budou odehrávat před očima. 
Ale co se samotného příběhu týče, musím říct, že jsem čekala víc. Dle popisků na přebalu knihy jsem se těšila na nejrůznější intriky a právě těch jsem se moc nedočkala nebo nebyly natolik výrazné, aby mě nějak zaujaly. 
I samotné postavy by si zasloužily hlubší popis. Ve výsledku si byly dost podobné a jediné rozdíly mezi nimi byly v tom, že ti z chudších poměrů mluvili nespisovně. 
Ve výsledku to nebyla špatná kniha, spíše takový průměr. Mně trochu kazilo dojem ze čtení právě vysoké očekávání, takže pokud máte rádi luxusní prostředí a popisy tance, tak tuhle knihu rozhodně vyzkoušejte. Ačkoliv já nebyla vyloženě nadšená, věřím, že si tato kniha své čtenáře najde. 

Luxusní prostředí hotelu, tanec, spousta postav a dějových linek a pomalejší tempo začátku. To vše na vás čeká v knize Hotel Buckingham. Pokud máte náladu na historický román, kde o tajnosti není nouze, tak vyzkoušejte právě tohle čtení.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)