pátek 17. února 2023

RC recenze: Žena v ohni

woman on fireŽena v ohniAutor: Lisa Barr
Počet stran: 392
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2022
Jules naskočí husí kůže na zátylku, když Margaux zamíří jejím směrem. Zůstaň v klidu, tvař se sebejistě, přikazuje si v duchu. Další šanci nedostaneš. Na tomhle závisí všechno. Jules rychle přejede pohledem nádvoří a účastníky večírku a zahlédne Adama v obležení novinářů vyptávajících se na obrazy. Zatím si jí nevšiml, ani neví, že je tady. Je to tak bezpečnější. 

Žena v ohni - obraz závratné hodnoty. Až takové, že se kvůli němu umírá. Před více než 75 lety ho uloupili nacisté a nyní opět spatřil světlo světa. Boj o to, kdo ho získá právě začíná...     

Jules je mladá novinářka, která získala práci u esa v oboru - Dana Mansfielda. Společně se vydávají po stopách ukradeného obrazu nazvaného Žena v ohni, který před více než 75 lety zabavili nacisté. Od té doby o něm nikdo neslyšel. Až doposud. Někdo totiž zavraždil syna známého nacisty, který tajnou sbírku schraňoval. A právě v této sbírce by Žena v ohni měla být. Podaří se obraz vypátrat a navrátit majiteli?   

zdroj

Na tuhle knížku jsem slyšela chválu ze všech koutů, a když k tomu přidám i fakt, že má být i filmová adaptace, tak jsem si ji nechtěla nechat ujít. A co na ní po přečtení říkám? 

Žena v ohni je jednoznačně zajímavým thrillerem o krádeži umění s historickým podtextem.
Ze začátku je možné, že budete mít trochu problém s orientací, čeká vás totiž spousta postav, míst, střídajících se pohledů vyprávění i přeskakování mezi současností a minulostí.
Jakmile se v tom ale zorientujete, od knihy budete jen těžko odcházet. A to i přesto, že je místy tempo příběhu spíše pozvolné.
Ačkoliv se kniha točí hlavně kolem pátrání po ztraceném obrazu, Žena v ohni nabízí mnohem víc. Černý trh s uměním, vydírání a manipulace, psychopatickou postavu záporáka, který se neštítí vůbec ničeho, lásku, přátelství, drogy a mnoho dalšího.
Tenhle příběh má prostě vše, čím by vás mohl uchvátit. A to i včetně historických střípků z doby, kdy nacisté odebírali umělecká díla.
Vyprávění Lisy Barr ve vás také vzbudí hromadu emocí, včetně touhy spatřit tento fiktivní obraz na vlastní oči.
Žena v ohni je místy dojemný příběh s prvky thrilleru, bravurně zpracovanými postavami a skvěle vykresleným prostředím, který vás prostě uhrane.
Hlavními postavami jsou zde Jules - mladá novinářka, která se snaží dopátrat pravdy, ať se děje, co se děje. Jules je rozhodně postava, kterou si oblíbíte. 
Proti ní stojí Margaux - arogantní a manipulativní psychopatka, která je ochotná pro udržení svých galerií jít doslova přes mrtvoly. Ta už je o něco méně sympatická, ale díky ní má příběh pořádné grády. 
Pak je tu Ellis, starší pán, který pátrání po obrazu spustí. Ačkoliv jsem měla k jeho chování výhrady, nemůžu nepřiznat, že byl zlatíčko. 
Adam - vnuk Ellise a talentovaný umělec - stejně jako jeho dědu nejde Adama nemilovat. I když u některých jeho rozhodnutí jsem také kroutila hlavou, že vůbec nepřemýšlí, tak jsem si ho velmi rychle oblíbila. 
Další důležitou postavou je i Dan - světoznámý novinář, který je pro Jules vzorem a i ten si získal mé sympatie tím, jak šel neúprosně za pravdou. 
Jak jsem již řekla, postav je v příběhu opravdu hromada, ale jakmile se v nich zorientujete, kniha se pro vás stane jednou velkou jízdou. Navíc mě moc potěšilo, že všechny postavy nejsou vyloženě kladné a všechny mají svoji minulost, která občas není úplně sluníčková a zároveň dělají i chyby. Tím působí mnohem reálněji a čtenář si k nim snáze najde cestu. 

Žena v ohni je skvěle napsaný příběh, který má velký potenciál čtenáře uchvátit. Ze začátku je sice trošku nepřehledný, ale pak už nabízí vše, co si čtenář může přát. Nechybí akce, zvraty, historické vsuvky, ani lehká romantická dějová linka. Takže pokud máte rádi knihy s tématikou umění, tak tohle je přesně to pravé pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,2/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)