úterý 18. července 2023

RC recenze: Matčin hrob

Her Mother's Grave Matčin hrob Autor: Lisa Regan
Počet stran: 384
Série: Josie Quinnová 
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2021
"Nějaké děti našly za osadou pro obytné přívěsy Moss Gardens lidské ostatky. Znáš to tam?" 
Znala to moc dobře. "Ano," odpověděla a překvapilo ji, jak zněl její hlas vyrovnaně. Naprosto zkameněla a nebyla schopná se pohnout. "Jaký druh lidských ostatků?" 
"Kosterní. Staré. Gretchen už dorazila na místo. A doktorka Feistová je na cestě." 
"Sejdeme se tam," rozhodla Josie. Dočasně paralyzované končetiny donutila k pohybu, rozjela se a z vůně smažených hranolků se jí náhle chtělo zvracet. 
 
Když nález lidských ostatků oživuje minulost a probouzí nechtěné vzpomínky, Josie Quinnové nezbyde nic jiného, než se s nimi vyrovnat... 

Dva malí chlapci při hře v lese najdou lidské ostatky. Dentální analýza prokáže, že tělo patří ženě jménem Belinda Roseová, jenže to nemůže být pravda. Belinda Roseová totiž žije. Jde totiž o Josiinu matku. 
Velmi osobní případ, který odhaluje vyšetřovatelčinu minulost. Podaří se Josii odhalit, čí tělo se to našlo? A jak s tím vším souvisí její matka? 


Na další knihu této autorky jsem se velmi těšila, protože se čtou jedním dechem. A co tedy říkám na třetí díl? 

Josie Quinnová se pouští do dalšího případu a tentokrát je to hodně osobní. Pokud jste nečetli předchozí díly, Lisa Regan v prvních kapitolách dost rekapituluje děj předchozích knih, každopádně nedoporučuji je číst na přeskáčku, protože Matčin hrob vám je dost vyspoileruje.
Ale teď už k aktuální knize. Autorka opět zvolila vyprávění pomocí dvou časových linek. V jedné sledujeme vyšetřování v současnosti a druhá čtenáře zavede do Josiina dětství. Abych pravdu řekla, tak ta z minulosti mě tentokrát bavila o něco více, protože autorka si vůbec nebere servítky a ukazuje nám, jak těžké dětství hlavní hrdinka měla a čím vším si musela projít.
Oproti tomu linka ze současnosti je o něco pomalejší, ale i tak si zachovává čtivost předchozích dílů. Svůj podíl na tom má, kromě krátkých kapitol a většího odřádkování textu, autorčin styl vyprávění, který nepostrádá napětí, ale oproti předchozím dílům je v něm podstatně méně akce. Také je tentokrát příběh poměrně předvídatelný, ale ani to neubírá na čtivosti.
Na scénu opět přicházejí postavy z předchozích dílů. Noah je prostě zlatíčko, který se snaží Josie pomáhat, co to jde a díky jeho milé povaze si ho zařadíte mezi oblíbence už od prvních stránek.
Gretchen v Matčině hrobu příliš prostoru nedostala, takže já osobně si k ní zatím žádný vztah nevytvořila, i když už se něco málo dozvídáme i o ní. 
No a co se hlavní hrdinky týče, tak Josie je sice už mnohem sympatičtější, než v předchozích dílech, ale ještě by mohla trochu ubrat na té paličatosti a na přesvědčení, že všechno zvládne dokonale sama.
Pokud tedy hledáte příjemně plynoucí thriller, který má snad všechno, co si můžete od knihy přát - akci, napětí, zvraty i peripetie se vztahy - tak Matčin hrob je přesně pro vás.    

Již třetí návrat do světa Josie Quinnové a autorka s každým dílem zvedá laťku o něco výš. Takže pokud se vám líbily předchozí díly, tak tohle je nutnost. Pokud s autorkou ještě zkušenosti nemáte, tak ji můžu jenom doporučit, za mě je zatím tenhle díl nejlepší. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu .
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,8/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)