čtvrtek 9. listopadu 2023

RC recenze: Velrybí divadlo

All of us villainsMy všichni neřádiAutor: Joanna Quinn
Počet stran: 624
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"Před odletem do Francie mě přiměli napsat závěť," odpoví Digby. "Dostanete s Floss stejné podíly." 
"Taky jsem ji musela napsat, ale neměla jsem co komu odkázat." 
Oba se zasmějí. Venku duní další dělostřelba, následovaná kvílením protileteckých sirén. 
Digby dodá: "Prostě si chci sám vybrat, jaký život povedu. Ty ne?"
"Nemám potuchy, jaký by měl být," odpoví Cristabel. 
"Nevědět je rozhodně lepší možnost." 

Co začíná jako poklidný život na venkovském sídle, kde si děti pro zábavu postaví z velrybí kostry divadlo, se velmi rychle mění v boj o život ve druhé světové válce. Podaří se rodině Seagraverových přežít? 

Seagraveovi jsou v Dorsetu známou rodinou. Vše začíná ve chvíli, kdy si ovdovělý Jasper přiváží do svého domu novou nevěstu, která má být nevlastní matkou jeho malé dceři. Rodinné vztahy se však brzy mění, komplikují a rodinné poměry se změní. 
V roce 1928 najde Cristabel na pláži vyplavenou velrybu, která sice oficiálně patří králi, ale obyvatelé venkovského panství si z její kostry udělají divadlo. Jenže radostné časy netrvají dlouho, blíží se totiž druhá světová válka, která životy lidí obrátí vzhůru nohama. 
 

Na knihu Velrybí divadlo jsem byla hodně zvědavá. A co na ní po přečtení říkám? 

Velrybí divadlo je historickým románem, který mapuje život jedné z bohatších rodin v Anglii. Příběh začíná v poměrně pomalém tempu a kvůli velkému počtu osob a střídajících se pohledů vyprávění, které bohužel nejsou nijak výrazně označené, mnohdy pouze odřádkováním, se v knize prvních několik stran hůře orientuje. Své také dělá fakt, že se kromě vyprávění skáče i v čase. Zatímco první kapitola začíná 31. prosincem 1919, tak poslední sleduje události května 1945. Vše je ale rozdělené jak do kapitol, tak i do jednotlivých částí, ve kterých je vždy uvedené období, jichž se jednotlivé části týkají.
Po několika kapitolách ale zjistíte, že nejdůležitějšími postavami jsou zde Cristabel, Digby a Flossie. 
Jak už jsem řekla, příběh začíná poměrně pozvolna, shrne události před válkou a seznamujeme se s charaktery postav. 
Cristabel osiřela v mladém věku, přesto se z ní postupně stává ambiciózní mladá žena, která se jen tak něčeho nezalekne. 
Digby zase v dětství působil, že by bez Cristabel neudělal ani krok a přesto na prahu dospělosti udělá rozhodnutí, která ho přinutí dospět. 
Flossie byla spíše ustrašené dítě, ale válka ji proměnila v samostatnou a zdatnou ženu, která je schopná postarat se sama o sebe i o ostatní. 
Autorce se podařilo skvěle vykreslit jednotlivé charaktery postav a zkombinovat je s popisy prostředí tak, že si až čtenář připadá, že se mu celý příběh odehrává před očima. 
Velrybí divadlo má také tu vlastnost, že i když vám připadá úvodní dění nezáživné, najednou se přistihnete, že jste se začetli a nemůžete se od knihy odtrhnout. 
To samé bylo při popisech války. Autorka dokáže plynule přecházet od poklidných radovánek postav, a hned na to popisuje smrtelné události s takovým klidem, že ani nepostřehnete, že si autorka budovala atmosféru a následná událost tak na vás mnohem víc zapůsobí.
Joanna Quinn má prostě neskutečný talent vykreslit veškeré události tak, že je budete spolu s postavami prožívat a zároveň budete věřit, že proměny životního stylu mohly probíhat přesně takhle. 

Historický román sledující osudy jedné rodiny s působivou atmosférou, propracovanými popisy a charaktery postav. Díky této kombinaci se kniha čte skoro sama a je ideální volbou pro každého milovníka románů s tématikou války. Jen kvůli nedostatečnému značení střídajících se pohledů vyprávění, působí příběh místy trošku nepřehledně.

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)