neděle 5. listopadu 2023

RC recenze: My všichni neřádi

All of us villainsMy všichni neřádiAutor: Amanda Foody, C. L. Herman
Počet stran: 432
Série: My všichni neřádi
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"Rodina se o mě nebojí." 
"Jsem tvůj starší brácha. Musím se o tebe bát." 
Alistairův první instinkt byl jako vždycky říct něco vtipného. Ale ať si připadal sebevědomě, nebo ne, na turnaji bylo těžké najít cokoli humorného. 
Zabij, nebo budeš zabit. Byla to ponurá záležitost.

Máte chuť na o chlup drsnější Hunger Games a navíc s hromadou magie a kleteb? Tak to této duologii nemůžete říct ne, protože je pro vás jako dělaná.

Když vyjde Krvavý měsíc, tak sedm rodin vyšle své šampiony do turnaje na život a na smrt. Vítěz získá pro svoji rodinu neomezenou vládu nad vysokou mágií do chvíle, než nastane další turnaj. Jenže tentokrát je všechno jinak. Ze soukromé věci se po vydání knihy Tragická tragédie stala věc veřejná a turnaj se teď stává jakýmsi divadlem pro veřejnost. Pravidla vně turnaje se mění. Změní se i ta uvnitř?  
 

Na knihu My všichni neřádi mě nalákaly hlavně kladné recenze ostatních a zmíněná podobnost s Hunger Games. A jak se mi kniha nakonec líbila? 

Pokud jste četli Hunger Games, tak určitě neunikne vaší pozornosti, že příběh knihy My všichni neřádi má s touto sérií dost společných prvků. Jenže místo obětavé Katniss zde máme sedm náctiletých šampionů, které jejich rodiny připravovaly na smrtelný turnaj a vkládají do nich své ambice. 
Samotný příběh je vyprávěný z pohledů čtyř postav, což vybízí k určité předvídatelnosti vzhledem k tomu, že v turnaji soutěží sedm rodin a o tři pohledy vyprávění jsme tak ochuzeni. 
Autorky to však vynahrazují tím, že s těmi čtyřmi charaktery si dost vyhrály a čtenář pochopí jejich pohnutky i jednání, i když s jejich chováním mnohdy nebude souhlasit. Každopádně jejich povahy jsou dost propracované a nenajdete v příběhu dvě stejné postavy.
Kvůli představovaní všech hlavních hrdinů, jejich minulosti a zákonitostí kouzelného světa, je tempo příběhu v první polovině knihy spíše pomalejší. Ale ničemu to nevadí, protože i tak je příběh velmi čtivý a odehrává se v něm několik zvratů, které vám vyrazí dech. 
Líbila se mi i myšlenka toho, vykreslit postavy spíše v záporáckém světle, takže místo obětavých rytířů v zářivé zbroji můžete sledovat sobeckost a vypočítavost v přímém přenosu. 
Co se samotného světa týče, tak jeho zákonitosti jsou poměrně dost vysvětlené, že se zorientuje každý. Jen mě neskutečně rozčilovalo, že kouzla jsou zde nazývána mágií a já to dlouhé á nějak nemohla překousnout. 
Kromě magických soubojů na život a na smrt se můžete těšit i na malou dávku romantiky, která v příběhu hraje spíše druhé housle. A nechybí ani rozvíjení ostatních vztahů, ať už těch rodinných, tak přátelských. 
Celkově je kniha My všichni neřádi dost povedeným čtením, které si na několik hodin uzurpuje vaši pozornost a vy ho budete jen těžko odkládat. Navíc konec je poměrně otevřený, takže ihned po dočtení budete mít nutkání popadnout další díl, abyste se dozvěděli, jak samotný turnaj skončí.  

My všichni neřádi jsou takové Hunger Games v magickém kabátku. O chlup drsnější a z pohledů spíše záporných postav, než kladných hrdinů. Ale rozhodně kniha stojí za přečtení, protože vás okouzlí propracované charaktery i samotný magický svět. 

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 4,3/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)