úterý 31. října 2023

RC recenze: Strážci ztracených měst - Vzpomínky

NightfallStrážce ztracených měst: SoumrakAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 688
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: sedmý
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
"Unavuje mě být pořád ta slabá," zašeptala, když si vzpomněla, jak se jí Gethen v poušti vysmíval. "Chci se jim postavit. Chci na jejich útok odpovědět útokem." 
"Jako... natvrdo?" ujasňoval si Keefe. 
Přikývla a čekala, že se jí zvedne žaludek. 
Když se tak nestalo, dodala: "Přesně tak. Natvrdo." 

Nespatření zasadili další ránu, která má zásadní vliv na Sophiin přístup k jejich soubojům. Podaří se Sophii v boji přitvrdit a urvat tak vítězství pro sebe, aniž by její přátelé utrpěli další ztráty? 

Sophie a její kamarádi opět stojí proti Nespatřeným. Jenže tentokrát jim Nespatření zasadí opravdu velkou ránu, která je na nějaký čas vyřadí ze hry. Sophie dojde, že takhle to dál nejde a se svojí zranitelností budou muset něco udělat. Celý její tým se pustí do výcviku, aby se naučil bojovat. Bude to ale proti záludnosti Nespatřených stačit? A podaří se Sophii zachránit své milované nebo budou na její straně další ztráty? 




Na další díl Strážců jsem se neskutečně těšila a co na něj říkám po přečtení? 

Svět Strážců ztracených měst nás vítá již po sedmé a tentokrát na čtenáře čeká pořádná bichlička. Hned na začátek musím říct, že téměř 700 stránková kniha něco váží a na čtení je poměrně nepraktická, protože se blbě držela a nešla ani pořádně rozevřít. Ale to jsme, my čtenáři, ochotni odpustit výměnou za skvělý příběh, který nám Strážci poskytují. 
Jenže tentokrát se fanfáry nekonaly a sama za sebe hodnotím Vzpomínky jako zatím doposud nejslabší díl. 
Začátek knihy je totiž nesmírně pomalý a několik set stránek působí pouze jako vycpávkový díl, kde se toho zase tolik neděje a nic moc nového se nedozvídáme. 
Autorka se snaží na začátku knihy mírně rekapitulovat děj předchozích dílů, ale kvůli dlouhé pauze mezi čtením jednotlivých dílů musím přiznat, že jsem přesto chvílemi tápala, než jsem se v příběhu opět zorientovala. 
Celkově bych mohla říct, že Vzpomínky jsou zaměřené převážně na Sophii a Fitze a ostatní postavy ustupují do pozadí. Bohužel s nimi ustupuje do pozadí i veškerá akce, na kterou jsme u této série zvyklí. 
Až nějakých posledních 200 stránek nabírá šťávu a příběh zajíždí do starých kolejí, které se nám na Strážcích tolik líbí. Do děje se vrátí napětí i nečekané zvraty a čtenář se opět nebude moci od knihy odtrhnout. 
Shannon Messenger také asi předpokládá, že čtenáři jejích knih budou postupně stárnout spolu se Sophií, protože začala docela přitvrzovat, co se popisů násilných scén týče a nově se nebrání ani popisům mučení ve stylu lámání kostí, či škaredých úmrtí. 
A co se samotného závěru týče, tak nikoho z nás, kdo sérii dočetl až sem, už nepřekvapí, že nás opět čeká velmi otevřený konec. Takže znovu nezbývá než čekat na překlad dalšího dílu a doufat, že ten další bude o chlup lepší. 

Nejslabší díl série, ve kterém se toho většinu příběhu moc neděje. Tentokrát se autorka zaměřila hlavně na dvojici Sophie a Fitze a ostatní ustoupilo do pozadí. Závěr knihy však opět nabere na obrátkách a čtenář se nebude moci odtrhnout. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)