neděle 22. října 2023

RC recenze: Jak odradit vévodu

Jak odradit vévoduAutor: Alexa Aston
Počet stran: 256
Série: Vévodové
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2023
Emery po něm střelila pohledem. "Nedovolím, aby si se mnou kdokoli zahrával. Váš bratr si myslel, že se může chovat podobně. Mýlil se. A já mu to vysvětlila." 
Koleny pobídla Démétér a kobyla vyrazila. Nezpomalila, dokud nedojela do stájí na Wildwoodu, kde klisnu předala podkonímu a požádala ho, aby vyzvedl v obchodě pana Jernigana nákup.

Wildwood, panství, kde se vévodové střídají snad rychleji, než ponožky. Vydrží ten nový alespoň tak dlouho, aby si našel manželku? 

Miles Notley se po rozepřích s rodinou vrací do sídla jako nový vévoda, jenže on se nikdy vévodou stát neměl, takže netuší, jak panství spravovat. K ruce mu je správcova dcera Emery, kterou si Miles okamžitě zamiluje. 
Jenže Emery ví, že jejich sňatek je nereálný, kvůli jejímu nižšímu společenskému postavení. Rozhodne se Emery z panství odejít nebo půjde proti společenskému proudu a přijme Milesovo dvoření? 


Potřebovala jsem zase jednou nějakou odpočinkovou knihu a když přišla v nabídce tato, rozhodla jsem se ji vyzkoušet. A jak u mě kniha dopadla? 

Jak odradit vévodu je takovou romantickou pohádkou, kterou budete mít přelouskanou během několika hodin, protože jde opravdu o málo stránkovou jednohubku.
Navíc je kniha vyprávěná v závratném tempu a většina událostí působí spíše instantně. Jako ve stylu - stačí zalít horkou vodou a nečekaná událost či láska jako trám je na světě. Nečekejte tedy, že by autorka šla s popisem emocí nějak do hloubky. Jak totiž autorka nějakou událost nakousne, tak ji ihned stejně rychle opustí a čtenář nemá ani čas šokovaně zalapat po dechu.
Jakmile si ale na tento styl vyprávění zvyknete, tak se kniha čte poměrně dobře, jen z ní nebudete mít moc pocit, že by se tohle mohlo stát i v reálném světě.
Alexa Aston píše spíše jednoduše a přímočaře, takže nečekejte žádné složitosti, ani intriky. Za to je ale styl jejího vyprávění velmi čtivý.
Pro svůj příběh také zvolila vyprávění ze dvou pohledů hlavních postav. Čtenář tak může nahlédnout do hlavy jak sebevědomé a soběstačné Emery, tak i do myšlenek laskavého a odhodlaného Milese.
Pokud jste ale fanoušci historických romancí, kde převládají sympatické postavy a o moc víc ke štěstí nepotřebujete, tak tohle bude ta ideální kniha pro vás. Jde totiž o odpočinkový příběh s netradiční vedlejší dějovou linkou. Samotný příběh zabaví, ale zároveň se v něm neodehrává moc dramat, která by čtenáře stresovala.

Příjemná a odpočinková romance z historického prostředí, u které můžete úplně vypnout. Pokud máte tento žánr rádi, nemůže kniha Jak odradit vévodu ve vaší knihovně chybět. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)