pondělí 23. října 2023

RC recenze: Cena cti

HonorCena ctiAutor: Thrity Umrigar
Počet stran: 344
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
V noci vídám svého manžela hořet. 
Ve svých snech cítím pach benzínu a vidím po jeho těle šplhat plameny jako výhonky liány. Znova a znova pozoruju, jak se před mýma nešťastnýma očima mění v dým a jak mu z hlavy šlehají plameny jako z hlavy boha Agniho. 

Jedna rodina, jedna pomsta a soudní spor. Jak daleko může zajít lidská nenávist? A co všechno je člověk ochotný podstoupit kvůli lásce? 

Novinářka Smita přijíždí do Indie, aby napsala reportáž o právě probíhajícím soudu mezi Mínou, hinduistickou ženou, která se provdala za muslima, a jejími bratry, kteří je za to napadli. 
Smita se tak potkává se společností, ve které má tradice větší váhu, než samotné lidství. Zároveň se však musí vyrovnat s vlastní minulostí.
Zvítězí spravedlnost nebo tradice? A dokáže se Smita odpoutat od minulosti a užít si Indii? 


Na Cenu cti jsem byla hodně zvědavá hlavně kvůli tomu, že mělo jít o zpracování reportáže z Indie, což mě zaujalo.

Cena cti je poměrně silnou knihou o postavení žen v Indii, kde místy nebudete věřit, že by se něco takového ještě mohlo v dnešní době dít. Ale začněme hezky od začátku.
Samotná kniha je rozdělená kromě kapitol i do čtyř částí nazvaných "knihy".
V první knize sledujeme indo-americkou novinářku Smitu, která se po letech vrací do Indie za svojí zraněnou kamarádkou. V této části se dozvídáme postoj hlavní hrdinky k Indii, její porovnávání vzpomínek s aktuální realitou a hlavně důvod, proč si ji kamarádka k sobě zavolala.
Musím říct, že se autorce podařilo Indii vykreslit opravdu podařeně a díky jejím popisům má čtenář hned chuť se tam rozjet. 
V druhé knize přichází na scénu Mína a její vyprávění toho, jak se poznala s manželem a co se vlastně stalo. To jde i ruku v ruce s rozhovory, které Smita dělá se všemi aktéry, kterých se soudní přelíčení týká.
U téhle části nebudete věřit vlastním očím, čeho jsou někteří lidé schopní. To samé se týká i třetí knihy, která zase zobrazuje Smitinu minulost, která také není úplně růžová.
V poslední knize se dozvídáme, jak soud dopadl a jaké jsou následky soudního rozhodnutí. I tato kniha má velmi emotivní části.
Ačkoliv má Cena cti poměrně pomalý začátek, od druhé části se od ní nebudete moci odtrhnout a budete jen šokovaně sledovat, jak se v některých částech světa ještě chovají k ženám a jak fungují vztahy v rodinách.
Cena cti je velmi originálním příběhem, který ve vás pravděpodobně rozdmýchá emoce a vy ji nebudete schopni odložit, dokud nezjistíte, jak to celé dopadlo. 
Autorka si dost vyhrála i s charaktery hlavních postav. Zatímco Smita mi příliš sympatická nebyla, protože mi nebyl blízký způsob jejího uvažování, tak Móhan mi padl do oka hned. A rozhodně bylo zajímavé sledovat, jak pomalu sundává růžové brýle a objevuje temná místa své domoviny, kterou tolik miluje.

Cena cti nabízí spoustu témat k přemýšlení od kulturních rozdílů, přes rodinné poměry, až po nespravedlnost. Pokud vám nevadí emočně vypjaté příběhy a zajímá vás postavení žen v nepříliš vyspělých vesnicích v Indii, tak tuhle knihu si prostě musíte přečíst. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)