neděle 29. října 2023

RC recenze: Horké vafle a ledové koupele

Als das Böse kamHorké vafle a ledové koupeleAutor: Karin Härjeárd
Počet stran: 320
Série: Helena
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2023
"Víš, Rikard mi jednou, když tady byl, řekl: "Lennarte, máš před sebou ještě mnoho krásných let. To je celé hodláš prosedět v kuchyni s cigaretou v ruce?" Nejdřív jsem se naštval a říkal jsem si: "Co je ti do toho? Starej se sám o sebe a já si budu řešit to svoje." Pak řekl: "Vždyť ty ses vždycky tak skvěle staral o statek a všechno kolem a teď to necháš všechno rozpadnout? A budeš tu jen tak sedět a hulit?" 

Idylický život, který se lusknutím prstů obrátí vzhůru nohama. A najednou se ukáže, že se vlastně Helena neměla tak dobře, jak si celou dobu myslela a stojí před těžkým rozhodnutím. Odpustí manželovi a vrátí se do starého života nebo začne znovu někde jinde? 

V den manželových narozenin, kdy mu Helena chystá slavnostní večeři, ji zazvoní telefon a obrátí život na ruby. Její manžel má už dva roky poměr s kolegyní od nich z práce. 
Na Helenu všechno padá a když dostane nabídku, aby přes prázdniny hlídala jiné kolegyni chatu v horách, rozhodne se odjet. Zprvu je to těžké - samota a vzpomínky na minulost ji tíží na každém kroku, ale brzy začne objevovat samu sebe. Jenže těžké rozhodnutí je stále před ní. Odpustí manželovi nebo zůstane sama? 


Kniha s nádhernou obálkou, která přímo vybízí ke čtení. Na Horké vafle a ledové koupele jsem se opravdu těšila, tak možná právě proto byla moje očekávání z knihy vyšší, než to, co jsem ve skutečnosti od příběhu dostala. 

Feel-good novinka z pera švédské autorky nabízí kouzelné prostředí hor a dobrého jídla. V knize Horké vafle a ledové koupele sledujeme osmačtyřicetiletou Helenu, které se právě obrátil život vzhůru nohama a ona se s tím musí vypořádat. A přesně o tom celý příběh je. O nelehkých nových začátcích, odvaze překopat celý svůj život a čelit neznámému, o svízelných situacích a dobrých kamarádech, kteří rádi podají pomocnou ruku.
Ačkoliv jde o feel-good román, musím říct, že na mě příliš nezafungoval a moc hřejivých pocitů jsem si při jeho čtení neužila. Možná se mi netrefil do nálady a možná mi nesedla hlavní hrdinka, která působila trochu uťápnutě a nad vším až přehnaně přemýšlela.
Vzhledem k tomu, že nebyla úplně typem člověka, kterého bych vyhledávala, tak se mi k ní za celou knihu nepodařilo najít cestu.
Příběhu ale nemůžu upřít krásné popisy přírody a pohodovou atmosféru, která z knihy navzdory těžkým životním situacím postav, dýchá.
Pokud jste milovníci horského prostředí, dobrého jídla (na některá se dokonce dozvíte recepty), a rádi čtete o životech postav, které si zrovna procházejí krizí, tak tohle je přesně ten příběh, po kterém byste měli sáhnout.
Krátké kapitoly napomáhají velké čtivosti a poklidné tempo vyprávění čtenáři pomáhá navodit pohodovou a uklidňující atmosféru, která vás odvede od ruchu běžného života.

Odpočinková kniha o těžkostech v životě a odvaze začít znovu na novém místě. To vše doprovázené nádhernou přírodou a chutným jídlem. Pokud hledáte poklidnou knihu, tak Horké vafle a ledové koupele je tím pravým čtením, po kterém sáhnout. 

Za podporu mé knižní závislosti a neustálé zásobování hromadou knih moc děkuji Renatě z nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)