úterý 17. října 2023

Recenze: Kříďák

The Guild TripVíkend plný vinyAutor: C. J. Tudor
Interpret: Vasil Fridrich
Série: --- 
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Kalibr
V jedné chvíli tam ona byla, její obličej tam byl, v té další se ozval strašlivý rachot, který rval uši, jako by v zemských útrobách zařvalo nějaké obrovitánské zvíře. Později jsem se dozvěděl, že ho vydalo valivé ložisko na ose stařičkého kolotoče, které vinou přetěžování a nedostatečné údržby prasklo.
 
Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou... A Kříďák je jedna velká hromada tajností, které čekají na rozklíčování... 

Eddie žije v malém městečku Anderbury celý život. Nyní čeká návštěvu, kamaráda z dětství, který mu připomene události z roku 1986, kdy byl tehdy jako dvanáctiletý kluk svědkem nehody na pouti. Tím dnem to všechno začalo. Série událostí, která vedla k nečekaným úmrtím. A kdo že za tím vším stojí? 


Tak jsem zase jednou sáhla po audioknize. Kříďáka jsem měla už hodně dlouho v hledáčku, takže volba byla jasná. A co na něj říkám? 

Kříďák v podání Vasila Fridricha byl výborným zážitkem. Pan Fridrich totiž dokáže intonací hlasu a skvělým přednesem navodit neskutečnou atmosféru, u které nebudete ani dutat napětím. Napínavou atmosféru také podporují zvukové předěly, které se k tématu příběhu hodí. Jen mezi kapitolami, které skončily hodně napínavě, mi ty zvukové vsuvky přišly až moc dlouhé. To ale bylo spíše způsobené tím, že jsem nutně potřebovala vědět, co bude dál. 
A na co se tedy v příběhu můžete těšit? 
Autorka v knize střídá dvě časové linky, které sledují počínání hlavního hrdiny Eddieho. V jedné lince sledujeme jeho život v přítomnosti a v té druhé se seznamujeme s jeho dětstvím. 
Dějová linka v minulosti mi přišla více napínavá, protože se v ní odehrává většina těch tajuplných událostí, ale ta v současnosti zase obsahovala více pátrání. Takže si zde každý určitě najde to své. 
Autorka se ale nebála nakousnout ani vážnější témata, jako jsou nemoci, interrupce či šikana. Takže jen varování, že pro někoho to může být silná káva. 
Samotný děj byl sice zajímavý, ale místy působil trochu zmateně a až překombinovaně. To se týká hlavně prostředku Kříďáka, protože ze začátku je příběh rozehraný tak dobře, že se jen těžko opouští. To samé platí i o závěru knihy. Jen ten prostředek byl místy zdlouhavější, právě kvůli své zmatečnosti, takže se mi trošku hůře soustředilo na poslech. 
Autorka děj také nezdržuje přílišnými popisy, takže nečekejte žádnou hlubokou sondu do charakterů postav. 
Pokud ale hledáte mysteriózní thriller, který dokáže navodit tu správnou atmosféru a zároveň vám i zamotá hlavu, tak doporučuji právě Kříďáka v audioverzi. 

Tajemný a místy šokující mysteriózní thriller, u kterého dokáže Vasil Fridrich svým přednesem navodit tu správnou thrillerovou atmosféru. Pokud máte rádi napínavé příběhy s prolínáním dvou časových linek, tak Kříďák je přesně to, co vám doporučuji si pustit. 
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)