neděle 28. dubna 2024

RC recenze: Střípky z moře

The HousekeeperStřípky z mořeAutor: Jenny Hale
Počet stran: 272
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2024
Novomanželé následováni svatebčany zamířili po bílém koberci před kapli. Lauren si nenápadně setřela slzu, nasadila úsměv a při odchodu jim zamávala, přičemž ve druhé ruce pevně svírala iPad s kontrolním seznamem na zbytek večera, jako by to byla její záchranná brzda před čelním nárazem. 
"Můžu to vzít za tebe," zašeptala jí nejlepší kamarádka a obchodní partnerka Andy Jacobsová a v očích se jí zračila až přílišná empatie. 

Jaké to je, když ostatním lidem pomáháte, aby jejich velký den proběhl bez komplikací, a aby jejich první den ze šťastně až do konce života, byl plný spokojených zážitků, zatímco vy jste přišli o všechno? A lze najít štěstí znovu, když přijdete o milovanou osobu? 

Lauren je svatební koordinátorka, která si svatby vyloženě užívá. Tedy do chvíle, než jí zemře snoubenec a ona zjistí, že už tuhle práci dál dělat nemůže. Rozhodne se tedy prodat svoji firmu, opustit New York a strávit léto u oceánu, kde chce začít znovu. 
Lauren svůj nový začátek přesouvá do malého penzionu, který je těsně před krachem a snaží se pomoci postarší majitelce s jeho záchranou. Podaří se jí to? A smíří se se smrtí svého snoubence? 


Na tuhle knihu jsem se hodně těšila, protože téhle obálce se prostě nedá odolat a na autorku jsem slyšela hodně chvály. A jak u mě kniha dopadla?  

Střípky z moře je takovým příběhem ze života, který si nese pohádkový nádech, ačkoli téma, kterému se snaží věnovat úplně pohádkové není.
Autorka nám zde předkládá vyprávění ze dvou časových rovin. V té ze "současnosti" sledujeme hlavní hrdinku Lauren, která se po ztrátě snoubence rozhodne začít znovu v Severní Karolíně, kde se nechá zaměstnat v pomalu chátrajícím penzionu. A zde přichází na řadu ta pohádková část. Nejen, že všichni lidé jsou zde neskutečně milí, nápomocní a rozhodnutí nenechávat Lauren utápět se v depresích, tak navíc i Lauren působí jako jakési záchranné lano, díky kterému má penzion opět naději, že se postaví na nohy.
Vzhledem k tomu, že hlavní hrdinka truchlí nad ztrátou blízké osoby, čekala jsem alespoň místy nějakou pochmurnou či svíravou atmosféru, ale tu u mě bohužel Jenny Hale svými popisy nevyvolala. Možná za to mohl i styl, jakým jsou postavy psané - všichni jsou totiž přehnaně pozitivní, plní naděje a mouder o tom, jak bude líp, takže pro nějaké negativnější emoce prostě není prostor. Bohužel se tím ale ztrácí i nějaká jedinečnost, tudíž všichni hrdinové víceméně působili jak přes kopírák.
Co se ale autorce povedlo popsat opravdu bravurně je samotné prostředí a příroda. To ve vás vzbudí touhu zabalit si kufry a vydat se také na nějakou pláž, kde se budete moci porozhlížet po barevných sklíčkách.
Jak už jsem řekla, je to takový příběh ze života, který se nezdá příliš reálný, ale rozhodně v něm nechybí naděje.
Druhá časová linka nás vezme do období roku 1957, kde sledujeme příběh zamilovaného páru a jejich další život. Tyto části jsou mnohem kratší, ale i přesto se mi líbilo, jak autorka dokázala jednotlivé linky propojit.
Celkově jde o takový jednoduchý příběh, ve kterém se toho moc neděje a spíše sází na to, aby u čtenáře vyvolal emoce, což se zrovna u mě moc nepovedlo, proto mě příliš neoslovil. Nečekejte tedy žádné přehnané zvraty či překvapení, jde totiž o poměrně předvídatelnou knížku, kdy už po pár stránkách budete tušit, jak to s hlavní hrdinkou dopadne.
Pokud ale máte rádi tento typ knížek s jemnou romantickou linkou a vyhledáváte příběhy, které brnkají na citovou strunu, tak Střípky z moře by pro vás mohly být příjemnou a odpočinkovou jednohubkou, kterou klidně přečtete během jednoho dne.  

Střípky z moře jsou příběhem o novém začátku a vyrovnání se se ztrátou milované osoby. Jde o poklidné čtení s nádhernou přírodou, ale bez nějakých větších zvratů. Pokud chcete takový pohádkovější příběh, tak tohle by mohlo být to pravé.

Moc děkuji nakladatelství Grada, za poskytnutí knihy k recenzi!
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)