sobota 17. ledna 2015

Chyby v knihách

Ahoj, sice jsem si plánovala, že dneska napíšu úplně jiný článek, ale jelikož jsem si nejprve chtěla přečíst pár stránek z knihy, kterou momentálně čtu a téměř na každé stránce jsem narazila na překlep nebo špatné ičko, rozhodla jsem se psát přesně o tomhle.






Mě osobně takovéhle chyby vytrhnou ze čtení a docela mi kazí zážitek z celé knihy. Chápu, když někde ujede nějaké to písmenko, ale co v současnosti předvádějí korektoři, to je docela děs.
Myslím si, že lidé dříve byli pečlivější, protože si nevzpomínám, že bych si stěžovala, že jsem objevila víc jak dvě chybky, ale když jsem před chvilkou během hodiny narazila asi na pět překlepů, měla jsem docela chuť knihu zavřít a už ji neotevřít. A to ještě nejsem ani v půlce.

Zajímavé na tom je, že čím dál častěji narážím na chyby v knihách, které vyšly v loňském roce. Sice to může vést k názoru, že je to dobou a neříkám, že to třeba není ten důvod, jenom chci poukázat na to, že když jsem byla mladší, tak jsem si jich nejspíš tolik nevšímala. Což může být důvodem, proč se mi teď zdají lidé lhostejnější.

Jenže překlepy nejsou jediné chyby, které se v knihách nacházejí. Už jsem narazila i na takový případ, kdy v originále byla hlavní hrdinkou žena a v našem překladu se najednou stala mužem. Nebo se různě měnily příbuzenské vztahy.

Chápu, že některé chyby jsou úsměvné, jako například: "Zaťala pěsti tak silně, až ji zbělely kotníky", ale když se jich v textu vyskytuje hodně, buďme upřímní, je to dost rušivý element.

Jasně, práce korektora je náročná (vím to z vlastní zkušenosti, protože opravuji texty amatérským autorům, kteří je potom umísťují na stránky), ale když opravím jednu kapitolu, tak si ji ještě jednou pročtu, abych zjistila, jestli jsem něco nepřehlédla, a to za to ani nejsem placená.
Obzvlášť, pokud by se jednalo o text knihy, která potom půjde do tisku, tak bych vynaložila nějakou tu práci navíc, protože bych se pod to nejspíš styděla podepsat, kdybych to pořádně neprohlédla.

Uff, tak jsem si zase postěžovala a můžu se vrátit ke čtení :). Ale co jsem vlastně chtěla celým článkem říci: Mrzí mě, že je odpovědným lidem jedno, že takhle kazí výborné knihy. Jestli jim to jedno není, tak se omlouvám, ale vážně mi to tak připadá. A pokud někdo ty chyby nevidí, tak by nejspíš měl změnit zaměstnání...

Co myslíte vy? Narážíte na chyby v knihách často? A ruší vás při čtení? 

10 komentářů:

  1. Mě chyby taky dost vadí a ruší ve čtení, zvlášť ty, které přímo bodají do očí, jako jsou tvrdý a měkký i. To bych fackovala. Chápu, že někdy to člověk může přehlédnout, ale já mám maximum 5 únosných chyb na knihu. Ale v poslední době je to opravdu o hodně víc a čím dál víc mě to štve. Korektoři by se měli vzpamatovat a zase se začíst soustředit na svoji práci. Jinak krásný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč! A to když jsem si tady tak hezky postěžovala, tak jsem se vrátila ke čtení a co nevidím, zase chyba! Mě tedy ruší i překlepy... a taky toleruji kolem těch pěti chyb, ale odhaduji, že tahle kniha už nejspíš přesáhla dvacítku... Děkuji :)

      Vymazat
  2. Výborný článek :) Chyby v knihách mi taky vadí Když je kniha čtivá, začtu se do ní natolik, že chyby pak přehlížím, ale občas se najdou chyby, které vysloveně bijí do očí a nejde si jich nevšimnout..Chápu, že při korektuře se může něco přehlédnout, mě taky při psaní článků občas něco unikne. ale některé jsou tak nápadné, že jich všimne snad každý, s výjimkou korektora..:D..No každopádně je to škoda kazit jimi dobré knížky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D To já je právě vidím i když se začtu. A vždycky mě to vytrhne ze čtení... Jo to jo, taky chápu, že se to stane, ale tahle kniha, co jsem právě četla je přechybovaná :D.

      Vymazat
  3. Mne osobne chyby až tak neprekážajú, isteže, sem - tam nejakú zaregistrujem a keď sa tak stane, zamrzí ma to. U mňa však zaváži aj obsah, ak je napríklad scéna natoľko pútavá, že sa ponorím do deju a chyby si nevšímam, je to známka dobrej knihy. Každopádne však súhlasím, že korekcia by mala byť seriózna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to se máš. To já ty chyby vidím a ruší mě to při čtení...

      Vymazat
  4. Já chyby občas v knihách zaregistruju, ale ne moc často. Hodně si všímám třeba dvou stejných slov, protože pak mi ta věta nedává smysl :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jo to já taky, nebo těch překlepů, když má slovo úplně jiný písmena, než má mít.

      Vymazat
  5. Ja si myslím, že problémy s chybami by sa dali vyriešiť. Podľa mňa by sa našlo veľa ochotných betareaderov medzi blogermi alebo minimálne medzi takými, čo študujú slovenčinu či češtinu a chcú si ju natrénovať, ktorí by boli ochotní sa na knihy pred vydaním pozrieť a tie chyby vyhrabať. Mohli by to mať v rámci neplatenej praxe.
    Ja by som to určite brala. V dnešnej dobe vychádza príliš veľa kníh, vo vydavateľstvách majú málo zamestnancov a nestíhajú, lebo rovnako ako celý náš svet, aj všetko na knižnom trhu je akési zrýchlené a ľudia očakávajú, že budú knihy vychádzať ako na bežiacom páse.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyřešit by se daly určitě :) Jen by to někdo musel chtít řešit. To je super nápad a určitě by to pomohlo :).

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)