pondělí 14. prosince 2015

RC recenze: Prokletí

Autor: Michaela Burdová
Počet stran: 280
Série: Volání sirény
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2014
"Přebírám kontrolu nad tvou vůlí," zašeptala. Liam vycenil zuby, supěl teď jako býk. Celý zrudl a potil se. Jeho druhá ruka se najednou zvedla a pomalu se přesunula k opasku. Z pouzdra vytáhl dýku. 
"Larisso!" vykřikl. 
Namířil dýku na své vlastní břicho. 
"Teď bych tě mohla zbít," prohlásila vítězně. 
Ruka se opět pohnula a obrátila hrot dýky na stehno. Bodla. 
Liam zařval. Vrazil si čepel do masa. 
Pak ho Larissa konečně pustila, zvedla se, doklopýtala ke dveřím a utekla. 


Středověké prostředí, kde se ukáže mýtická siréna, jejíž hlavním úkolem je zabíjet muže, to zní hodně zajímavě. Obzvlášť po té skutečnosti, když se do jednoho z nich zamiluje. 

Larissa je již stovky let sirénou a je tak nucena poslouchat moře, které jí přikazuje zabíjet muže. Jednoho dne se rozhodne, že už to stačilo, proto navštíví černomága, který by jí mohl pomoci, jenže ten se do ní zamiluje a splní její přání pod podmínkou, že se Larissa stane jeho ženou. Larissa souhlasí, ale to ještě netuší, že se na scéně objeví Liamův bratr, který jí jako první muž dokáže odolat. Derrenova odtažitost ji začne přitahovat, ale sirény se nezamilovávají... dokáže tedy Larissa svým citům odolat?  
Na nějakou knihu od Burdové jsem se chystala už dlouho, nakonec první, která se mi dostala do rukou je právě první díl Volání sirény a jak se mi kniha líbila?

Dlouho jsem přemýšlela nad klady této knihy a v podstatě jediné, na co jsem přišla bylo, že se celý příběh čte velmi rychle. Teď to vypadá, jako kdyby kniha byla jenom špatná, ale to není pravda, jenom si v tomto případě spíš při čtení všimnete nedostatků. Abych vás ještě trochu uklidnila, tak to nebyla ani zdaleka nejhorší kniha, jakou jsem kdy četla.
zdroj
Ale teď už se pojďme podívat na důvody, které mi kazily čtení. Tím hlavním, proč mi kniha zrovna nepřirostla k srdci bude samotná hlavní hrdinka, která mi byla velmi nesympatická. Možná, kdyby ji autorka trochu lépe propracovala a trošku nám nastínila Larissiny hlubší pohnutky, mohla celá kniha dopadnout o něco líp.
Když už jsem u té hlavní hrdinky, také mě zklamala příběhová stránka, která se týkala sirén. Ano, něco jsme se dozvěděli z rozhovorů, ale přesto mi celá ta věc se sirénami připadala poněkud odbytá. Například zabíjení mužů bylo dost jednotvárné a odehrávalo se neustále podle jednoho scénáře, navíc tomu chyběla atmosféra napětí. Autorka mohla věnovat více času propracováním této stránky příběhu a neorientovat se převážně na vztah mezi Larrisou a Derrenem.
Další věc, která nepůsobila moc realisticky, byly rozhovory vedené mezi hlavními postavami. Hodně z nich sálá umělost a nepřirozenost, proto nebudete věřit, že by se mezi sebou někdo mohl bavit takhle škrobeně.
A poslední, čemu se chci věnovat je prostředí knihy, které by se mělo odehrávat ve středověku. Pro mě to byla trošku nepodstatná informace, protože kdyby to autorka v textu několikrát nezmínila, tak si toho pomalu ani nevšimnu. Každopádně, neřekla bych že je středověk v této knize autentický.

Možná jsem vás teď svojí recenzí trochu vyděsila a odradila, ale přesto vám doporučuji knihu si přečíst a udělat si vlastní názor. Když nebudete očekávat nějaký komplikovaný děj, můžete strávit příjemné odpoledne s netradiční hlavní hrdinkou a jejím příběhem, který je vyzdoben několika ilustracemi. 

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Taky jsem dala knížce myslím 3 hvězdičky, ale byla jsme určitě spokojenější než ostatní :D Samozřejmě, že nedostatky tam jsou, ale je to knížka pro děti, takže jsem to nijak neřešila :) Chystáš se i na druhý díl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako kniha nebyla špatná, ale nedostatky tam byly :D No, asi jo, když už jsem přečetla jedničku, tak dám šanci i dvojce :D

      Vymazat
  2. O knihe som už počula, niečo aj z recenzií, a nejako extra ma to neláka. Má to svoje nedostatky, možno pre nenáročnejšieho čitateľa by bola ideálna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě chtěla vyzkoušet tuhle autorku, no a dopadlo to tak, jak dopadlo... ale ještě jí šanci dám :D

      Vymazat
  3. Ami: Poselství Jednorožců a nemo Křišťály moci - ty se mi líbily moc - jsou ,,ty lepší Míšiny knihy". Volání sirény se mi také moc nelíbilo, ale ty ilustrace byly povedené. K druhému dílu jsem se vůbec nedostala a ani asi nedostanu :)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poselství ani Křišťály mě právě moc nelákají, ještě jsem si říkala, že bych zkusila Syna pekel, ale to si ještě rozmyslím :D
      Souhlas, ilustrace jsou moc povedené :D Já druhý díl plánuji.
      Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)