čtvrtek 10. prosince 2015

RC recenze: Smečka

ZooAutor: James Patterson
Počet stran: 360
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2015
"Ahoj, Attilo," řekl jsem. Můj spolubydlící napřáhl ruku, abychom si plácli. Tak jsem ho plácl. "Koukej na ty šílenosti. Pokaždé, když si myslím, že by se všechno mohlo zklidnit, tak se ten blázinec zdvojnásobí. A Sára mi nevolá. Věř mi, chlapče, já vím, jaké to je, když se člověku nevěří." 
"Hééach! Hééach! Hééach!" pravil Attila. 
Potom několikrát udýchaně zahoukal, vyškrábal se mi do klína, dal mi uslintanou pusu a objal mě chlupatými pažemi. 
Mimochodem Attila je šimpanz. 


Zvířata začínají vykazovat podivné známky chování. Napadají lidi a i z domácích mazlíčků se začínají stávat krvelačné bestie. A pouze jeden člověk předvídal, že se tak stane. Tenkrát se mu vysmáli, vysmějí se mu i teď? 

Přírodovědec Jackson Oz už léta zkoumá nepřirozené, příliš agresivní chování zvířat. Ostatní vědci se jeho teorii vysmívají a nikdo ho nechce poslouchat. Když mu jednou zazvoní telefon s pozváním do Botswany, kde by měla smečka lvů vykazovat nepřirozené chování. Jackson Oz neváhá a rychle se tam vypraví, aby se mu potvrdilo neblahé tušení. Měl pravdu a málem ho to stálo  život. Když jen tak tak přežije další útok velké lví smečky, přičemž se Ozovi podaří zachránit život i ekoložce Chloe, vydají se spolu zpět do Ameriky, aby přesvědčili zbytek lidstva, že mají velký problém.

Krásně zpracovaná obálka přímo vybízí k tomu, abyste tuhle knihu popadli a pustili se do čtení. Ale nabízí kniha i něco víc, než jen pěkný obal?

Smečka se může pyšnit originálním nápadem a zajímavými myšlenkami, které nutí čtenáře se zamyslet, zda by jednou takhle mohla vypadat i naše budoucnost.
Zápletka byla vymyšlená velmi dobře, ale kolem samotného děje se točilo až příliš mnoho popisů, které mohou čtenáře dost nudit.
I začátek příběhu je veden ve zdlouhavém stylu a hlavně se věnuje osobnímu životu hlavní postavy, čímž je zaplácnutá první třetina knihy. Teprve potom se konečně začne něco dít, autor se zaměří na problém, který vyvstal a čtenářova pozornost se trošku probudí k životu. Ale ne o moc, jelikož celá kniha působí utahaným tempem a poněkud se vleče.
zdroj
Na to, že je to příběh o agresivních zvířatech, se moc akce nedočkáte. Většinou budete sledovat Oze, jak se snaží vyřešit nějaký problém či domluvit politikům, že je situace opravdu vážná. Sice se mezi jednotlivými kapitoly občas objeví scéna, kdy nějaké zvíře útočí, abyste si připomněli o co vlastně v knize jde, ale brzy zjistíte, že se většina těchto událostí odehrává podle jednoho scénáře - z ničeho nic se objeví zvířata, obklíčí vyděšeného člověka, který nechápe, co se děje a zabijí ho. Jen pokud napadají někoho z hlavních postav, všimnete si určitých odlišností.
Většině scén také chybí šťáva. Přelétnete je očima téměř bez emocí, takže vám z nich nepoleze mráz po zádech, a ani se nebudete, spolu s hlavním hrdinou, bát.
Ani to moc nevylepšují autorovy vtipy, které se snaží o odlehčení atmosféry. Většina z nich vám možná ani nepřijde vtipná.
V závěru ale budete příjemně překvapeni koncem příběhu, který působí velmi realisticky, protože kdyby někdy měla takováhle situace nastat, určitě by lidstvo dopadlo přesně tak, jako v této knize.

Pokud od knihy nečekáte jednu akci za druhou a máte rádi katastrofické příběhy, Smečka by mohla být pro vás to pravé čtení. V opačném případě se po čtivu poohlédněte jinde.

Recenze je také umístěna na kulturním portálu Kukátko
http://www.kukatko.cz/clanky/recenze-mechanicky-andel-lovci-stinu-tentokrat-v-londyne/

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 5/5

6 komentářů:

  1. Tak to vypadá fakt moc dobře! Díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se bála, že tou recenzí budu odrazovat :D Vůbec není zač :D

      Vymazat
  2. Námet znie skutočne dobre, škoda tých niekoľkých nedostatkov, každopádne to vyzerá na zaujímavú knihu :-) I keď ja na takéto katastrofické veľmi nie som :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět ano, ale bylo to úplně něco jiného, než jsem čekala. Ale za zkoušku nic nedáš :D

      Vymazat
  3. Jsem zvědavá, co na knížku řeknu já, až se k ní dostanu :) Věřím, že seriál je lepší, ale knížku zkusím taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsem také zvědavá :D O seriálu mi vůbec nemluv, podívala jsem se na první díl a celou dobu mi jenom běželo hlavou, četli vůbec scénáristi knihu? Fakt to není moc podobné :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)