úterý 23. října 2018

RC recenze: Renegáti

Výsledek obrázku pro renegadesRenegátiAutor: Marissa Meyer
Počet stran: 512
Série: Renegáti
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Egmont

Rok vydání ČR: 2018
Na začátku jsme byli padouši všichni. 
Před čtyřmi sty lety se lidé výjimečnosti báli. Pronásledovali nás a trýznili. Vysmívali se nám, utlačovali nás. Měli nás za čarodějnice a démony, za netvory a zrůdy. Kamenovali nás a věšeli, posílali nás na hranici, kde jsme hořeli před očima krutého davu pyšného na to, že z povrchu světa smetl dalšího vydědence. 
Nebáli se zbytečně. 

Renegáti proti Anarchistům. Dobro proti zlu. Schopnost proti schopnosti. Kdo zvítězí? Kdo má ve výsledku ušlechtilejší záměry? Ponořte se do světa superhrdinů a zjistěte pravdu... 

Nova, mladá Anarchistka nahánějící hrůzu a trn v patě Renegátů. Mladá rebelka, která se nebojí vzdorovat. Na straně druhé Adrian, který považuje nejvyšší radu Renegátů za svoji rodinu. Oba svým způsobem touží po pomstě a pravdě. Co se stane, když se jejich cesty zkříží? Když oba následují svůj cíl a cíl své rodiny?

Související obrázek
zdroj
Komiksoví hrdinové ovládli dnešní dobu, není proto divu, že už se dostávají i do knižního prostředí. Tentokrát se však ale nejedná o Marvel či DC Comics, ale o nové dílko Marissy Meyer.

Výsledek obrázku pro renegades marissa meyer fan art
zdroj
Jestli můj blog už nějaký ten pátek sledujete, pravděpodobně jste již stihli zaznamenat fakt, že Marissa Meyer patří mezi mé nejoblíbenější autory a vzhledem k tomu, že zbožňuji její styl psaní, pravděpodobně bych byla schopná vychválit i její nákupní seznam.
Ale co tím vlastně chci říct - Renegáty si určitě musíte přečíst!
Autorka nás zavede do dystopického světa, který obývají lidé s originálními schopnostmi, jako například ovládání včel a zajištění si tak doživotní přísun medu či jakoukoli věc, kterou si usmyslíte, převedete do světa pouze díky tomu, že ji nakreslíte. No nebylo by to bezva?
K tomu přidejte i neuvěřitelnou čtivost, díky které se do příběhu ponoříte a nebudete se moci odtrhnout a celých pět set stránek vám tak uběhne jako mávnutím proutku.
Výsledek obrázku pro renegades marissa meyer fan art
zdroj
Aby toho nebylo málo, musím vychválit i zpracování postav. Sice po přečtení určitě namítnete, že byli neskutečně naivní, když neviděli skutečnou identitu Sentiela a Nightmare, ale nebudete jim moci upřít fakt, že jsou neskutečně sympatičtí a zaručeně vám přirostou k srdci.
Navíc skrze ně vidíte, že se jejich svět nedělí pouze na dobro a zlo, ale že se vzájemně prolínají. Všichni v podstatě dělají to, co považují za nejlepší, co tím chci říct? Například superhrdinové se snaží konat věci v zájmu dobra, ale ne vždy tím správným způsobem. A právě tohle Marissa Meyer zvládla popsat tak dokonale, že neuvidíte pouze černou a bílou, ale spíše po celou dobu čtení budete plácat v šedé. A to vás dovede k závěru, že nebudete vědět, které straně máte nakonec fandit.
Výsledek obrázku pro renegades marissa meyer fan art
zdroj
Co se týče celkového příběhu - tím vás provedou pohledy hlavních hrdinů - Novy a Adriana, takže vám neunikne dění na žádné straně.
Bohužel musím uznat, že celá kniha je velmi předvídatelná, takže většinou odhalíte autorčiny záměry ještě dříve, než vám je sama představí.
Také se nevyhnula klišé, jako je láska mezi nepřáteli. Ale z mého pohledu ani jedna z těchto věcí knize nijak zvlášť neubližuje. A jak je již asi zřejmé, já si knihu neskutečně užila. Nova mi jako hlavní hrdinka sedla a já ji držela palce.
Takže můj názor je, že každý fanoušek úžasné M. Meyer, superhrdinů nebo i seriálu Heroes si nesmí nechat tuhle knihu ujít.

Renegáti jsou příjemnou odpočinkovou knihou, která nevyžaduje příliš přemýšlení, ale přesto zabaví a její čtení krásně utíká. Pokud máte chuť na příběh plný superhrdinů, kteří mají originální schopnosti, rozhodně vám Renegáty doporučuji.

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Megaknihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde


HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

6 komentářů:

  1. Tuto knihu mám v plánu si přečíst. Už mi hoví ve čtečce, jen se k ní dostat a popravdě, dost se na ni těším, protože o ní slyším jen samé kladné názory. :)

    OdpovědětVymazat
  2. "Renegáti" byli fajn, už se těším na pokračování, které mě doufám nezklame! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se moc těším a doufám, že budou stát za to :)

      Vymazat
  3. Tahle knížka mě letos opravdu nadchla. Fakt to stálo za přečtení :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)