neděle 7. listopadu 2021

Recenze: Zaslíbená

The BetrothedZaslíbenáAutor: Kiera Cass
Počet stran: 272
Série: Zaslíbená
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2020
Stále jsem nemohla uvěřit, že by mě Jameson opravdu mohl chtít učinit svou královnou. Avšak čím víc jsem uvažovala o tom, nakolik to je pravděpodobné, tím víc mi ta představa připadala vzrušující. Kdybych jen mohla udělat něco, díky čemu by mě lidé snáze přijali jako možnou královnu, pak by si mě dokázali zamilovat. 
Lidé by líbali místa, která bych navštívila, jako u královny Honovi, nebo by na mou počest pořádali slavnosti, jako tomu bylo u královny Albrade. 
S výjimkou královny Thenelode, která pocházela z vládnoucího rodu, byly všechny ostatní královny corojské dívky jako já. Všechny pocházely z dobrých rodin, všechny poddaní přijali a všechny po sobě zanechaly stopu v dějinách... Třeba bych to také dokázala. 

Hollis Briteová upoutá pozornost krále. To co začíná jako neškodný flirt brzy přechází v přípravy na to, aby se stala budoucí královnou. Potká ji pohádkový šťastný konec nebo se jí do cesty připlete i něco/někdo jiný, kdo jí cestu ke koruně přeruší? 

Hollis si užívá královu pozornost a pomalu se začíná chystat na roli budoucí královny. Jenže netrvá dlouho a Hollis si uvědomí, že se vše děje příliš rychle. Do cesty se ji přimotá modrooký cizinec, který nejen upoutá její pozornost, ale zaujme i její srdce. Hollis tak začne ještě více váhat, zda je pro ni královská koruna opravdu to pravé. Vybere si pohádkový život na zámku a nebo veškeré pozlátko vymění za prostý život na venkově? 

zdroj

Kieru Cass mám ráda od přečtení Selekce - tedy prvních tří knih. Pak už to šlo z kopce. S její Sirénou jsem si už moc nesedla, ale na Zaslíbenou jsem byla opravdu zvědavá. No a co na ní po jejím přečtení říkám? 

zdroj
Uf, tak Zaslíbená pro mě byla celkem zklamáním. Jako ano, Kiera Cass píše stále velmi čtivě, ale bohužel dějově jí kniha trochu, teda trochu víc, pokulhává. Většinu příběhu se totiž vůbec nic neděje. Jediné, co čtenáři mohou sledovat, je tlachání hlavních postav, které se chovají převážně nelogicky. 
A to jsem ještě ani nezačala o tom, že jsou všechny postavy ploché a mění svoje chování během okamžiku. Například jedna postava druhou roky zesměšňuje a pomlouvá a během chvilky jsou z nich kamarádi. 
Ani romantická linka se úplně nepovedla. Nemluvě o tom, že romantickým trojúhelníkům už dávno odzvonilo a vše se odehrává příliš uspěchaně. Hollis ještě k tomu všemu mění svoje city častěji, než ponožky. Jednou románek s králem bere jako rozptýlení, pak se rozhodne, že chce být královnou, takže je okamžitě do krále zamilovaná, ale stačí, aby na ní několikrát mrknul modrooký cizinec a hned skáče do náruče jemu. A to všechno bez přítomnosti nějaké chemie, která by mezi postavami fungovala. 
zdroj
U Hollis se ještě na chvilku pozastavím. Absolutně jsem nepochopila, proč ji všichni vychvalují do nebes, když očividně byla taková jednodušší a jediné, čím se může pochlubit je její vzhled? Například nad jejím překvapením z toho, že by budoucí královna měla znát svoji zemi a situaci se sousedy, mi zůstává rozum stát. Zvlášť ve chvíli, kdy si celou knihu stěžuje, že by měla být pouhou ozdobou krále a ráda by něco dokázala.
Prostě z celkové knihy mám tak trochu dojem, že to autorka úplně nepromyslela a díry v příběhu se snažila nějak rychle zalátat, aby z toho byl nějaký přijatelný celek. 
Nějaká větší akce je až v závěru knihy, ale jak rychle začne, tak i rychle skončí a celkově příběh nezachrání. Vlastně spíše působí jako pěst na oko a do knihy se vůbec nehodí. 
Z celkového pohledu to pak vypadá tak, že jediné, co se na knize povedlo je nádherná obálka. 
Ale říkám, i když je kniha celkově dost nepovedená, čte se hodně rychle. Sama jsem ji měla během jednoho dne přečtenou, akorát nevím, zda to bylo z důvodu, že by mě zajímalo jak to dopadne a nebo z důvodu, že jsem si říkala, že už se přeci musí něco stát. 

Pro fanoušky Selekce bude kniha nejspíše zklamáním. Pokud do čtení půjdete s tím, že nebudete mít vůbec žádná očekávání, uděláte asi nejlépe. Celkově mě moc první díl nenadchl, pokračování se číst chystám, tak snad bude lepší. 

HODNOCENÍ

Kniha: 2/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. V době největšího boomu jsem si Selekci také oblíbíla, ale do téhle nové série jsem se nepouštěla. Přesně jak píše, měla jsem strach ze zklamání... :/ Každopádně souhlasím, že obálka je opět povedená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že mě už docela zklamaly ty poslední dva díly Selekce.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)