pátek 16. září 2022

RC recenze: Stejná jako ona

The LegacyStejná jako onaAutor: Nora Roberts
Počet stran: 408
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
Adrian sestavu předem dlouho pilovala, dokud neměla dojem, že dosáhla svého. Šlo jí o poklidný a taky působivý ranní Pozdrav slunci. 
Začala se pohybovat a nechala mysl volně plynout. 
Byla na kameru a štáby zvyklá, a Hector s přáteli ji nijak neznervózňovali. Když sestavu zakončila šavásanou, začala také mluvit. 
"Tady mám připravený krátký proslov, aby to nevypadalo, že jsem usnula. V komentáři budou rady, jak správně dýchat, jak oprostit mysl a uvolnit tělo. Postupně od prstů na nohou, přes kotníky a lýtka vzhůru, jako když nasáváte světlo a jemné barvy při nádechu a s výdechem se zbavujete stresu a temnoty." 

Matka a dcera, obě ambiciózní, obě úspěšné ve fitness oboru a oběma osud zasadil krutou ránu. Matka byla napadena bývalým přítelem a Adrian začínají chodit výhružné dopisy. Bude se historie opakovat? 

Adrian se už jako malá proslavila natáčením fitness videí, ve kterých účinkovala s mamkou, jenže když dospěje, chce se pokusit o něco vlastního, proto přijde s vlastní úspěšnou fitness sérií. Ale nedlouho po prvním úspěchu také dorazí první výhružný dopis. Matka však Adrian uklidňuje, že to se stává a nemusí si s dopisy dělat obavy, má ale pravdu? 


Stejná jako ona bylo mým prvním setkáním s touto autorkou. A jak to setkání dopadlo? 

Ačkoli jsem od této knihy neměla žádná očekávání, přesto pro mě byla spíše zklamáním. Hlavně ze začátku příběhu, protože autorka se dost vyžívala v popisech, které nebyly pro děj tak úplně podstatné. Ano, umožnilo nám to sice detailně poznat postavy a prostředí, ve kterém žijí, ale zároveň to hodně zpomalovalo tempo příběhu, který kvůli tomu působil poněkud rozvlekle. Ale pokud máte rádi příběhy, které se vyvíjejí poklidným tempem, tak tady rozhodně nesáhnete vedle.
Bohužel mě příliš neoslovil ani autorčin styl vyprávění, který byl poněkud věcný a kvůli tomu jsem z textu necítila žádné emoce, ani se na mě nepřenesla žádná atmosféra. Takže veškerá snaha například o napětí, šla úplně mimo mě.
Nora Roberts svůj příběh vypráví čtenářům očima mnoha postav, což je sice fajn, protože nám nic neuteče a dozvíme se o nějaké situaci více informací, ale pokud to zkombinujete spolu s nesouměrným skákáním v čase, které není nijak označeno, tak to čtenářům může dost zkomplikovat orientaci ve čtení. Někdy totiž autorka posune děj v čase pouze o pár hodin, jindy klidně o několik dní.
Teď ale potěším milovníky stalkerů, protože jeden tu vyfasoval právě roli hlavního záporáka. Dokonce můžeme sledovat příběh i z jeho pohledu, i když na můj vkus byly jeho části poněkud krátké a bohužel také popsány dost věcně. Takže, i když se nám snažil namluvit, že se v zabíjení vyžívá, tak se mu to tak úplně nedalo věřit a jeho psychopatická mysl tak úplně nevynikla.
Ale abych nebyla jen negativní, tak se v knize nacházely i věci, které mě potěšily. Například zde hráli poměrně důležitou roli i psi. I když mě nepřestává fascinovat, jak se v knihách a filmech hojně objevuje nešvar v podobě převzetí psa z útulku, který ihned poslouchá jako hodinky, aniž by se nový majitel musel nějak snažit s výcvikem...
A odkazy na různé komiksové postavy jsem si taky moc užila, protože když se v knihách odkazuje na jiná díla, která znám, vždycky mě to potěší.  
Co se samotného závěru knihy týče, tak zde nemůžu nic vytknout. Posledních několik kapitol totiž nabere slušné tempo a vy se od knihy pomalu nebudete moci odtrhnout.
Každopádně, knihu bych doporučila spíše těm, kteří holdují nevtíravé romantické dějové lince, jež je zde většinu knihy spíše okrajově. A pokud nejste zvědaví ani na krvavé detaily thrillerové zápletky, tak i tahle stránka příběhu bude podle vašich představ. Prostě, tahle kniha má od každého trochu. 

Stejná jako ona plyne většinu knihy pomalým tempem a na obrátkách příběh nabírá až v samotném závěru. Pokud máte chuť na lehkou romantiku s nádechem thrilleru a nevadí vám příliš popisů, tak tohle bude přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 2/5

Obálka: 3/5

2 komentáře:

  1. Škoda, že se kniha nepovedla... Já od autorky četla jednu a nepřišla mi špatná. Asi hodně záleží na tom, na jakou knihu člověk kápne. :) Snad budeš mít příště větší štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako svoje čtenáře si určitě najde, ale mě to bohužel docela zklamalo 😔

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)