neděle 16. dubna 2023

RC recenze: Kolektiv

The CollectiveKolektivAutor: Alison Gaylin
Počet stran: 320
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
0001: Žádné z nich není zlé. Mocnými je činí zlo druhých. Když je svět sráží, straní se jich, okrádá je o to, co mají ráda, tak se jen tak nevzdají a nezemřou. Neomlouvají se. Brání se. Rostou, sílí, jsou stále děsivější. Jsi monstrum. Všechny jsme monstra. Buď za TO vděčná.

Když soud nenařídí spravedlivý trest za něčí úmrtí, tak je potřeba vzít spravedlnost do vlastních rukou a viníka náležitě potrestat... 

Camille Gardnerová přišla před pěti lety o dceru. Ona žije v domnění, že za smrt její dcery může mladý muž z bohaté rodiny, soud ho však uznal nevinným. Od té doby je Camille touto rodinou posedlá a nespravedlivé rozhodnutí soudu v ní živí nenávist. Když to na jednom udílení cen přežene, přitáhne na sebe pozornost tajné skupiny - Kolektivu. Camille tak brzy zjišťuje, že není jedinou matkou, která přišla o dítě a která trpí. A přesně na tohle má Kolektiv lék... 


Na Kolektiv jsem byla zvědavá už od chvíle, co jsem se dozvěděla o jeho vydání. A jak se mi kniha nakonec líbila? 

Na první pohled Kolektiv zaujme už svojí nádhernou obálkou, která evokuje nadupaný thriller. Ale ačkoliv je kniha velmi čtivá, napínavá atmosféra většině knihy chyběla. Možná to bylo tím, že celý příběh je vyprávěný v přítomném čase, lehce pomalejším tempem začátku nebo hlavní hrdinkou, ke které jsem si prostě nemohla najít cestu.
Každopádně má kniha skvělý námět, jen působila poněkud nedotaženě. 
Máme zde hlavní hrdinku Camille, která se nechala pohltit svým vztekem a dostane se do toxického prostředí, kde ostatní smýšlejí podobně, čímž její nenávist ještě přiživují. To samo o sobě by mi nevadilo, ale to neustálé opakování toho, jak Camille hrozně nenávidí, mě poměrně rušilo a v kombinaci s tím, že pomalu nevnímala realitu, to pro mě děj spíše ubíjelo. Svým způsobem by autorka skvěle vystihla psychologii truchlící postavy a způsob, jak s ní manipulovat, jen kdyby tak netlačila na pilu.
Co ale musím pochválit a z čeho vás bude mrazit, jsou příběhy zhrzených matek a jejich dětí, kterých je v knize požehnaně. Nejsou zde sice popsány žádné brutální detaily, ale i tyto popisy stačí na to, aby navodily tísnivou atmosféru. 
Samotná druhá polovina knihy už je o něco lepší. Dočkáme se akce, více zvratů a pomalu odkrýváme pokličku toho, co se vlastně děje a že všechno není tak, jak se na první pohled mohlo zdát. Takže zbytek knížky zhltnete na posezení.
Co se závěru příběhu týče, ten vám vyrazí dech. Jen si nejsem jistá, zda v dobrém nebo ve zlém. Sama za sebe můžu říct, že jsem to opravdu nečekala a úplně nevím, co si o takovém konci myslet, ale v tom asi tkví to kouzlo.

Čtivý příběh o nenávisti a trestu za způsobení něčího úmrtí, ale bez detailních popisů brutalit. Pokud máte rádi příběhy, které hrají spíše na emoce, tak jste tady správně. Jen milovníky češtiny musím upozornit na občasné překlepy v textu. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Též jsem knihu zrecenzovala, asi bych ji dala jen 3 hvězdy, ale myslím si, že mladším čtenářům se bude líbit daleko více. Obálka je skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se furt rozhodovala mezi 3 - 4, nakonec jsem se kvůli druhé polovině knihy a závěru rozhodla pro vyšší hodnocení, ale na 4 to nebylo

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Nebyla to špatná kniha a rozhodně mela zajímavý nápad 🙂

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)