středa 12. července 2023

RC recenze: Na hraně

Á vifNa hraněAutor: René Manzor
Počet stran: 320
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2022
S končetinami roztaženými do tvaru písmene X už pohlédla na obrys osoby, která ji pozorovala. 
Měsíc svými mystickými paprsky propichoval koruny dubů zahalené v mlze, které výjevu dodávaly atmosféru obětního obřadu. Ruce v rukavicích odzátkovaly kanystr s benzinem a polévaly jím útlé tělo. Maylis pochopila, co ji čeká, a zatímco jí oblečením prosakovala hořlavina, přes roubík úpěnlivě prosila svého kata. 

Rituální vraždy, které mají dospívajícím dívkám sloužit jako očistná kůra od ďábla a vyšetřovatel, který se nechal dobrovolně zavřít do psychiatrické léčebny. Má někdo takový vůbec šanci vraždy vyřešit? 

Když je v lese nad vesnicí nalezeno tělo upálené mladé dívky, kapitánka Julie Frayssová je odvolána z dovolené a dostane případ na starosti. Ke všemu jí dá nadřízený rozkaz, aby konzultovala svůj postup s býválým kapitánem Novakem Marrekem, který vyšetřoval podobné případy již dříve. Jenže Novaka dohnaly všechny ty vraždy až do psychiatrické léčebny. Bude Julie s někým takovým schopná spolupracovat? Vrátil se do vesnice stejný sériový vrah? A podaří se vraždy objasnit? 


Uhrančivá obálka, popisky slibující rituální vraždy a zběsilé vyšetřování? No, kdo by tomu mohl odolat? A co na knihu říkám po dočtení?

René Manzor přenese své čtenáře do skomírajícího městečka, do kterého se po dvou letech vrací vrah, jenž si své choutky plní upalováním dospívajících holčiček. Kromě samotného vyšetřování se ale můžete těšit i na spoustu dalších záhad a dějových linek a věřte mi, když řeknu, že vám autor zamotá hlavu.
Ale začněme od začátku. René Manzor pro své vyprávění zvolil krátké kapitoly, díky nimž vám budou stránky mizet pod rukama závratným tempem. Co mi ale už tolik nesedlo, bylo autorův zvláštní styl vyprávění, respektive přeskakování, ať už v čase, místech nebo pohledech vyprávění postav.
Kromě vyšetřování se můžete těšit i na scény ze soukromého života vyšetřovatelů. Zatímco rodinný život Julie mi přišel nedostatečně zpracovaný, protože se mi zdálo, že postrádá emoce a Julie mnohdy adekvátně nereaguje na nastalé situace, tak život Novaka oproti tomu mě velmi bavil. Novak je totiž nevyzpytatelná postava trpící psychickými problémy, čímž dělá celou zápletku ještě o hodně zajímavější.
To samé mohu říct i o střípcích z jeho dětství, které nám autor po kouscích předkládá a díky nimž si uvědomíme, o jak moc narušenou osobnost jde.
Ačkoliv celkově jde o poměrně čtivou knihu se zajímavým námětem, zpracování z mého pohledu poněkud pokulhává. 
Celému příběhu totiž chyběla atmosféra, která by čtenáře ke knize přilepila. Po dost zdařilém začátku tak následuje průměrná polovina, která je zakončená sice zajímavě vymyšleným, ale moc uspěchaným závěrem, který působil spíše odbytě, jako by to už chtěl mít autor za sebou. 
Hlavním tahounem knihy tak byl, místo napínavého lovu vraha, postava Novaka a jeho psychický stav. 

Na hraně je kniha se zajímavým námětem, ale bohužel z mého pohledu s nevyužitým potenciálem. Chyběla mi hlavně o něco propracovanější atmosféra. Ale pokud máte rádi knihy se zajímavou hlavní postavou, tak tady nešlápnete vedle, protože Novak opravdu stojí za to. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4,5/5

2 komentáře:

  1. Mě osobně tahle kniha nezaujala... :) Ale recenzi jsem si přečetla moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ona to asi není kniha pro každého, ale spatna nebyla 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)