čtvrtek 28. prosince 2023

RC recenze: Kus mého srdce

Kus mého srdceAutor: Mary Higgins Clark, Alafair Burke
Počet stran: 264
Série: Laurie
Díl v sérii: sedmý
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2023
"Ahoj Karo," vydechla šeptem. 
"To je Kara?" zeptala se Marcy. "Stalo se něco?" 
Laurie si všimla Marcyina polekaného výrazu. "Určitě je všechno v pořádku. Ví, že jsem ráda, když mě pravidelně informuje." 
Laurie Karu stěží slyšela přes hukot větru od oceánu. "Je mi to moc líto, ale budete se sem muset vrátit." 
"Dobře, uklidněte se. Co se stalo?" 
"To nevím, ale nemůžu najít Johnnyho. Je pryč, Laurie. Johnny zmizel." 
Marcy musela z Lauriiny tváře něco vyčíst, protože natáhla ruku ke svému manželovi a očí se jí naplnily strachem. 

Zbývá pár dní do svatby, vše nasvědčuje tomu, že se bude jednat o poklidnou a radostnou událost... tedy až do chvíle, kdy se sedmiletý Johnny ztratí... 

Televizní producentku Laurie a jejího snoubence čeká za pár dní svatba. Přesunou se proto na místo jejího konání. A zatímco dospělí jdou hrát golf, děti svěří do péče náctileté dívce na hlídání. Jenže idylka se rázem změní v peklo, a to ve chvíli, kdy se zjistí, že sedmiletý Johnny zmizel. Šlo o nešťastnou náhodu nebo zlý úmysl? Jedno je ale jasné, Laurie se pouští do vyšetřování dalšího případu... Podaří se jim Johnnyho najít? 



Tahle kniha mě zaujala hlavně kvůli tomu, že je její spoluautorkou A. Burke, od níž jsem již četla knihu Ta lepší z nás, která mě moc bavila. Takže jsem byla zvědavá, jak se poprala se spoluautorstvím. 

Kus mého srdce je již sedmým dílem série Laurie, což jsem paradoxně zjistila, až při samotném čtení. Pokud jste na tom jako já, tak nemusíte mít strach, že se při čtení nebudete orientovat. Autorky dost vysvětlují, kdo je kdo a co se událo před tímto dílem. Samozřejmě je lepší, když se do série pustíte postupně.
Autorky pro svůj příběh zvolily vyprávění z pohledů více postav. Můžete se tak těšit na části očima uneseného chlapce, jeho pátrající matky i producentky Laurie Moranové, jejíž pořad se zabývá prošetřováním kriminálních případů.
Nečekejte ale žádné drsné či násilné popisy, jde spíše o vyšetřování formou výslechů a samotná akční stránka příběhu je minimální. Vlastně pořádná akční část je až v samotném závěru.
Pokud tedy máte rádi kriminální příběhy, které mají spíše pomalejší tempo a uvítáte i absenci krvavých detailů, tak Kus mého srdce by mohlo být tou pravou knihou pro vás.
Pokud ale máte rádi spíše složitější zápletky, které obsahují podrobné vyšetřování včetně zapojených forenzních laboratoří, tak tady se opravdu nedočkáte.
Všechny hlavní postavy jsou ale sympatické a snadno si k nim vytvoříte kladný vztah. Navíc střídající se pohledy vyprávění zajistí, že vám nic neuteče.
Co se týče samotného stylu vyprávění, tak autorky odvedly dobrou práci. Kniha je velmi čtivá, ale místy možná budete mít pocit, že se nic moc neděje. Co tím chci říct, pravděpodobně u čtenáře nenastane ten stav, kdy knihu nemůže odložit a čte třeba celou noc. Ne, že by byl příběh špatný, ale něco mu prostě chybí. 

Poklidný krimi příběh bez násilností, který můžete číst bez znalosti předchozích dílů. Sympatické postavy a střídající se pohledy vyprávění vám pomohou vytvořit vztah k hlavním hrdinům a zajistí, že vám neuteče žádné dění z příběhu.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)