sobota 30. prosince 2023

RC recenze: Špetka magie

A pinch of magicŠpetka magieAutor: Michelle Harrison
Počet stran: 296
Série: Špetka magie
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
"Ale závistiví, zatrpklí lidé stejně nenajdou klid, ani když dostanou, po čem tak prahli. Zase si najdou něco jiného, co můžou druhým závidět a čím se užírat, protože to nikdy není o tom, co ten druhý má, ale o tom, co jim samotným chybí." 

Touha po dobrodružství přivede mladé sestry až k boji o holý život. Podaří se jim to, co žádná z jejich předchůdkyň nezvládla a zlomí tak kletbu trvající po generace? 

Bety, Fliss a Šája žijí na ponurém ostrově se svojí babičkou. Zatím ho nikdy neopustily, ale Bety zoufale touží po dobrodružství a tak se s Šájou domluví, že vyrazí přívozem prozkoumat, co se nachází na druhém břehu. Jenže babička jim jejich plán překazí a aby podobným vylomeninám zabránila, seznámí děvčata s krutou pravdou - všechny jsou prokleté a ostrov nesmí nikdy opustit. Jenže netrvá to dlouho a Betyina zvědavost je přivede do dalšího maléru. Tentokrát jim jde o život. Podaří se děvčatům vyhrát závod s časem a prolomit kletbu dříve, než na ni některá z nich zemře? 


Na tuhle knihu mě nalákala hlavně nádherná obálka, která je ozdobou knihovny. A pak také to, že je určená pro fanoušky Strážců. A co na příběh říkám po jeho přečtení? 

Špetka magie není typickou fantasy knihou pro dětské čtenáře, protože tato stránka příběhu je zde trošku upozaděná. Nepočítejte tedy s kouzly na každém kroku, spíše naopak. Jak už název sám napovídá, v příběhu je magie opravdu jen špetka. 
Ale vezměme to hezky od začátku. Michelle Harrison píše velmi čtivě a ačkoliv je tempo příběhu spíše pomalejší, stránky vám budou mizet pod rukama, ani nebudete vědět jak. Mně osobně ale trošku vadilo, že se celý děj odehrává v podstatě v průběhu několika hodin. 
Hlavními hrdinkami jsou zde tři sestry - nejstarší Fliss, Bety a nejmladší Šája. Bohužel vyprávění je tady pouze očima Bety, což je škoda zejména ve chvílích, kdy se sestry rozdělí. 
Když už jsem u těch sester, nelze nezmínit, že Bety byla poměrně sobecká, proto pro mě bylo obtížnější vytvořit si k ní nějaký vztah a mít ji ráda. Vlastně, většinu příběhu mě spíš štvala. 
Autorce se ale podařilo zdárně vykreslit povahy sester tak, že mají dostatečně odlišné povahy. Každá má svoje klady i zápory, což je dělá lidštější.
Celkově je příběh docela předvídatelný a lehce z něho dýchá naivita, ale vzhledem k tomu, že jde o knihu pro mladší čtenáře, je to pochopitelné. 
Špetka magie je kniha s jednoduchým dějem, který neobsahuje příliš zvratů, ale zároveň obsahuje i nějaké to poučení.  

Kouzelný příběh o třech sestrách a jejich prokletí, se kterým se musí vypořádat. Pokud vám nevadí, že magie je zde minimum a uvítáte dobře napsané postavy, tak tohle by mohla být ta pravá kniha pro vás i vaši ratolest. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)