středa 20. prosince 2023

RC recenze: Pád všech neřádů

All of us villainsPád všech neřádůAutor: Amanda Foody, C. L. Herman
Počet stran: 560
Série: My všichni neřádi
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"Ty chceš být za hrdinu?" zeptal se ho Alistair. 
"Ani za zlatý prase. Hrdinové jsou jenom neřádi s horším instinktem přežití a komplexem morální nadřazenosti. Mně jde jenom o to, abych přežil." Gavin se odmlčel. "Proč, ty snad jo?" 
Alistair se zadíval na své ruce bez rukavic. "Myslím, že na hrdinu nejsem ten správnej typ." 

Souboj neřádů pokračuje. Dokončí turnaj po staru, kdy zvítězí nejlepší šampion? Nebo se rozhodnou pro zrušení kletby, která je může všechny zachránit, ale i zahubit?

Hranice, která zamezovala obyčejným lidem dostat se na území turnaje, padla. Lidé mohou ovlivňovat dění turnaje a šampioni se mohou volně procházet po městě. Ale nejhorší je fakt, že turnajová magie se hroutí, lze ji libovolně ohýbat a měnit pravidla turnaje. Události posledních dní naznačují, že turnaj může skončit pouze jedním způsobem, a to zničit kletbu násilnou formou a usmrtit tak všechny šampiony...
 

Po konci předchozího dílu jsem se nemohla dočkat pokračování a byla jsem zvědavá, jak celá duologie dopadne. A co na knihu říkám po přečtení? 

Pád všech neřádů začíná přesně tam, co skončila kniha My všichni neřádi. Pokud jste měli mezi díly delší pauzu, určitě uvítáte, že autorky poměrně rekapitulují dění prvního dílu. Pokud si to však pamatujete, pravděpodobně to budete vnímat spíše jako zpomalování děje. A věřte mi, když říkám, že se nejedná o jednohubku na jeden večer. I když je příběh velmi čtivý, tempo vyprávění je spíše pomalejší a poměrně "hutné", takže stránky pod rukama úplně rychle nemizí. Trošku na tom má podíl i délka kapitol, které by na můj vkus mohly být klidně kratší.
Oproti předchozímu dílu se můžete těšit na více soubojů, které jsou ještě krvavější a u několika účastníku turnaje se projeví jejich temná stránka, díky tomu je Pád všech neřádů plný akce a příběh má pořádné grády. 
Hlavním kladem knihy však zůstávají postavy, které jsou perfektně zpracované a díky střídajícím se pohledům vyprávění je může čtenář lépe poznat. A že je rozhodně na co se těšit. Je zajímavé sledovat působení názorů ostatních na konkrétní postavy a porovnávat to s jejich myšlenkami. Všechny postavy jsou také naprosto nevyzpytatelné a vy nebudete vědět, co je ještě v příštím okamžiku může napadnout. 
To se vlastně týká celé knihy. Jak se pravidla turnaje bortí, bortí se i celý koncept a autorky přicházejí s jedním zvratem za druhým, které prostě nečekáte. 
Dalším velkým kladem této série je i samotný mágický svět a jeho zákonitosti. Autorky skvěle popsaly jeho fungování a čtenáři je naservírovaný pochopitelný koncept, ve kterém se neztratí. 
Celkově jde o velmi vydařenou sérii, i když tento druhý díl byl zaměřený dost na vztahy, takže i milovníci romantických zápletek si zde přijdou na své. Mně osobně ale přišlo, že se některé postavy zamilovávají do různých osob nějak často a moc rychle. 
Ačkoliv měla kniha i drobné mouchy, jako třeba, že bylo překvapující, že hlavní postavy mají vždy po ruce zrovna ty kletby, které potřebují nebo se občas chovají trošku nelogicky, není to nic, co bychom neodpustili a kazilo to dojem ze čtení. Klady totiž výrazně převažují zápory. 
Neodpustím si poznámku k samotnému závěru, který mi tak úplně neseděl ke zbytku knihy. Ale i tak jsem byla ve výsledku se sérií moc spokojená. 

My všichni neřádi a Pád všech neřádů rozhodně stojí za přečtení. Je to akční a krvavé, ale zároveň vtipné a se špetkou romantiky. Každý čtenář si zde určitě najde, co se zrovna líbí jemu. A první díl se dost podobá Hunger Games akorát s magií. Takže kdo jste nečetl, rozhodně doporučuji.

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)