pátek 3. dubna 2015

Recenze: Objetí

Autor: Jessica Shirvington
Počet stran: 347
Série: Fialový ráj
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Práh

Rok vydání ČR: 2013
"Tvůj krk se mi líbí... Moc," zasnil se Fénix, skulil se ze mě a postavil se na nohy.
Opřela jsem se o lokty. "Cha, jestli se někdy vrátím jako Grigori, nakopu ti zadek." 
"Vrátíš se a budeš Grigori!" prohlásil s takovou jistotou, že jsem se musela usmát. "Ale vážně pochybuju, že mi nakopeš zadek. Nicméně já i můj zadek se na tvoje pokusy těšíme." 
Jessica ShirvingtonJessica Shirvington žije spolu s jejím manželem a dvěma dcerami v Sydney už přes deset let. A jak začala psát? Jednoho dne, místo vyzvednutí si nové knihy, začala psát svoji vlastní. První jméno, které ji napadlo bylo Violet a zbytek již následoval zcela přirozeně.
Psaní knihy Violet Eden vypracovala autorka na jejích životních zkušenostech - na cestách po světě a lidí, které potkala.
Sama autorka vždycky milovala dávnou historii - příběhy a historky toho nejlepšího druhu (zdroj: http://www.jessicashirvington.com/about-jessica/)


Violet Eden žije pouze se svým otcem, protože její matka zemřela několik hodin po porodu. Jenže její otec má většinu doby moc práce, proto veškerý volný čas tráví buď se svojí nejlepší kamarádkou a nebo, co je častější, s Lincolnem, do kterého je zamilovaná.
Ale v den jejích sedmnáctých narozenin se jí život obrátí na ruby. Violet je přesvědčená, že ji Linc zradil a naopak, jeho nepřítel ji zachránil. Hlavní hrdinka se dozvídá, že ne všichni kolem ní jsou obyčejní lidé a co víc? Ona sama může patřit mezi jiný druh - Grigori, kteří jsou na půl lidmi a na půl anděli. Volba je dobrovolná a je pouze na ní, ale je tomu doopravdy tak? Rozhodne se Violet být Grigori nebo radši zůstane člověkem?


Od tohohle příběhu jsem moc nečekala, protože než jsem začala číst, mrkla jsem se na hodnocení ostatních, kteří již mají přečteno. A musím říct, že jsem dobře udělala, jelikož mě aspoň nečekalo tak velké zklamání. Celkově příběh nebyl nejhorší, ale na můj vkus se v něm objevilo až příliš mnoho chyb.

Začneme klady. Co se mi líbilo, bylo vykreslení světa andělů, které bylo v jistém slova smyslu originální. Andělé zde nefigurují jako kladné bytosti, ale je poukazováno na to, že ne každý je dobrý. Přeci jenom, viděli jste už anděla, který sestoupí na zem za účelem, aby si zotročil lidstvo? Sice můžete uvádět jako příklad Lucifera, ale v této knize je překopán i příběh Adama a Evy.
Co dalšího mi přišlo zajímavé, byl samotný rituál Objetí. I když byl trošku nudný, samotná myšlenka byla fajn. Ale o tom se víc dozvíte v knize.
A teď už k záporům, kterých je podstatně víc. V celé knize se opět vyskytovaly chyby a překlepy. Naštěstí jich nebylo tolik, ale i tohle množství stačilo na to, aby mě to při čtení rušilo.
Co se příběhu týče, je prvním velkým záporem nesympatická hlavní hrdinka. Mně tedy opravdu nesedla. Ta její věčná nerozhodnost a špatná rozhodnutí mi neskutečně lezla na nervy. Ale může to být jenom můj názor, co se jednomu nelíbí, to se může líbit někomu jinému.
Že byl příběh předvídatelný, to mi zase až tak těžkou hlavu nedělá, ale že byl nepromyšlený, například v partnerství Grigori. Pokud vám někdo řekne, že jsou si partneři přisouzeni hned, jak se ten starší z nich stane Grigorim, a že spolu budou silnější, logicky by měli chodit do akcí spolu.... V tom případě nechápu, proč Linc (který měl mít za partnerku Violet) chodil do akce s partnerkou Griffina? Dále bych řekla, že autorka nakousla určité části příběhu, a pak, jako by na ně zapomněla, ale to nemůžu říct jistě, třeba se dočkáme vysvětlení v dalším díle...
Abych nezapomněla, pokud čekáte akcí nabitý příběh, vyvedu vás z omylu. Téměř ničeho akčního se nedočkáte, a když už se tam přeci jenom nějaký ten souboj objeví, tak mi přijde odfláknutý. Autorka se na tuto stránku téměř vůbec nesoustředí a v podstatě se soustředí jenom na věcnou stránku příběhu. Ale jak už jsem psala výše, co mně nesedí, někomu jinému se to může líbit.

A teď už k postavám. Hlavní hrdinka Violet mi byla celkem dost nesympatická. Občas měla i světlou chvilku, ale převážně jsem ji neměla ráda. Navíc se naprosto nesmyslně naštvala na Linca. Chápu, že kdyby někdo přede mnou tajil takovou důležitou věc, ano, byla bych naštvaná, ale na druhou stranu, když on to nesměl říct, tak bych to pochopila a nechovala se tak, jako Violet.
Lincoln mi nijak zvlášť nevadil, ale ani jsem si ho moc neoblíbila. Zdál se mi dost nudný. Na to, že měl být jednou z hlavních postav trojúhelníku, mi přišel dost nevýrazný.
Snad jedinou, alespoň trochu zajímavou postavou byl Fénix. Na scény s ním jsem se těšila. Byl sebevědomí a šel si přesně za tím, co chtěl. A ta jeho tajemnost mu jenom přidávala na oblibě.


Vím, že tahle recenze byla spíše zápornějšího rázu, ale pokud máte rádi tématiku andělů, pusťte se do série. Rozhodně vás od čtení této knihy nechci odradit, najde se zde několik věcí, proč do knihy jít. Já sama zvažuji čtení druhého dílu, jelikož má být lepší. No uvidím, jestli se k němu dostanu.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Ukážka z knihy je vtipná, avšak už úvod mi napovedal, že nepôjde o nejaký prehnane originálny príbeh. Ak nesadne hlavná hrdinka, knihe to nikdy nepomôže, ťažko sa potom kniha číta, keď sa nemôžeš stotožniť s postavou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se u té ukázky pobavila :D Něco originálního na příběhu je, ale většina se dá čekat... Přesně můj názor, pokud je hlavní hrdina nesympatický, hůř se to celé čte.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)