úterý 24. listopadu 2015

RC recenze: Prokletý král

Crown of Three (Crown of Three #1)Autor: J. D. Rinehart
Počet stran: 350
Série: Koruna tří
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2015
"Losí lovci!" řekla Theeta. 
Tarlanovi spadlo srdce do kalhot. Mirith ho už dávno varovala před nemilosrdnými lovci, kteří se potloukali po lesích a nelovili jen kvůli obživě. Lovili a vraždili všechno, co bylo schopné běžet, jen tak pro zábavu. 
Všechno včetně lidí, pomyslel si Tarlan ponuře. 


Velká říše, které vládne zlý král. Že vám to zní jako klasická pohádka? Možná ano, ale když se do toho přimíchá spousta magie, mluvící zvířata a jedno velké proroctví, vznikne celkem podařený příběh, který by měl upoutat vaši pozornost. 

Království Toronie je sužováno občanskou válkou a vládne mu krutý král Brutan, který přináší lidem pouze utrpení. Ale když se králi narodí trojčata, svitne poddaným naděje v podobě proroctví, které tvrdí, že trojčata hrozného krále zabijí, sami usednou na trůn a pod jejich vládou konečně nastane mír. To samozřejmě král Brutan nechce dopustit, proto chce své děti zabít, ale čaroději Melchiorovi se je podaří zachránit a proroctví se tak může začít plnit...  


Prokletý král se může na první pohled zdát poněkud obyčejný. Obsahuje klasické rysy pohádek, jako je zlý král, který svým lidem přináší pouze utrpení nebo nespravedlivé chování k těm, kteří jsou naopak dobří. Ale nenechte se mýlit. Ačkoliv je kniha určená spíše mladším čtenářům, dospělý
zdroj
jedinec se u  ní taky pravděpodobně nudit nebude, protože je Prokletý král v některých místech docela drsný a násilný, na to, že by se mělo jednat o knihu pro mladší čtenáře. Ne, že by se hlavní postavy brodily v potocích krve, to zase ne, ale nějakému tomu půlení těl či trhání údů se v příběhu nevyhnete.
Celou knihu také doprovází tajemná atmosféra, která čtenáře nutí nepolevovat ve čtení a přemýšlet, jaké další překvapení na něho čeká. Velké čtivosti dopomáhá i to, že se neustále něco děje a čtenář tak nemá jedinou chvilku na to, aby se nudil, protože jeho pozornost je upřená pouze na ubíhající stránky a různé intriky, které jsou velkou částí děje knihy.
Ale nejenom fanoušci intrik a manipulace si přijdou na své, pokud máte rádi mluvící zvířata, můžete se těšit na velmi zajímavé zpracování, kdy je zvířecí řeč odlišená od té lidské převážně jejich vyjadřováním, z čehož jasně vyplývá, že zvířata mají jinou mysl a nejsou schopna nějakého složitého uvažování.

zdroj
Pokud se do knihy pustíte, připravte se na to, že se nejspíš budete trošku ztrácet, jelikož se v příběhu nachází obrovské množství postav, což ze začátku působí poněkud nepřehledně. Nejspíš vás nepotěší ani fakt, že když už se zorientujete, tak se do příběhu přidají postavy nové, aby vám opět zamotaly hlavu.
Kromě problému s postavami je i velká škoda, že Prokletý král neobsahuje mapu království, ve které byste mohli, spolu s hrdiny, pozorovat, kudy právě procházejí. Jelikož je království rozdělené do několika říší, mapa by hodně pomohla čtenářově představivosti.

Knihu doporučuji spíše starším dětem, kterým nebudou vadit násilnější scény nebo pohádkový svět, který se neřídí zaběhnutými pravidly.


Recenze je také umístěna na kulturním portálu Kukátko
http://www.kukatko.cz/clanky/recenze-mechanicky-andel-lovci-stinu-tentokrat-v-londyne/

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Hrozně se mi líbí jméno král Brutan :D Zní to pořádně tvrdě a děsivě :D Ale tahle knížka mě taky láká, fantasy, mluvící zvířata..to je knížka pro mě jako dělaná :) Výborná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase tak děsivé to není, jenom mě to dost překvapilo :D A dítěti před spaním bych to asi taky zrovna nečetla :D. Ale je to naprosto bezvadná kniha, rozhodně ji doporučuji :D
      Děkuji :D

      Vymazat
  2. Super recenze. Knížka mě hrozně moc láká, hlavně ta obálka je naprosto boží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tuhle knihu si určitě přečti, je bezvadná! :D

      Vymazat
  3. Vyzerá to dobre a zaujímavo, páči sa mi obálka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to nejenom dobře vypadá, ono to je naprosto skvělé :D A ano, z obálky jsem byla taky unesená :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)