pondělí 1. března 2021

RC recenze: Balada o ptácích a hadech

Autor: Suzanne Collins
Počet stran: 504
Série: Hunger Games
Díl v sérii: 0
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2020
"Jsi geniální," řekl upřímně. "A ta nejlepší sestřenice na světě."
Opatrně podržel košili stranou a volnou rukou ji objal. "Snow vždycky vítězí!" 
"Snow vždycky vítězí!" zvolala Tigris. Tohle úsloví jim pomohlo překonat válku, kdy se museli neustále ohánět, aby je někdo nezašlapal do země. 

Aréna, splátci, boj o přežití - to všechno je zpět. Přichází na řadu desáté Hladové hry, které vůbec nejsou takové, jak je známe. Co vše je jinak? A jak Hladové hry dopadnou? 

Coriolanus Snow se chystá vydobýt si své místo v Kapitolu. Je mladý, ambiciózní a s vlivným jménem své rodiny se chystá dosáhnout úspěchu. Nebojí se podlézat, ušpinit si ruce, dokonce ani zrazovat ostatní. Teď má ideální příležitost. Coriolanus se totiž má stát trenérem v Hladových hrách, ale vytáhl si Černého Petra a dostal splátkyni z Dvanáctého kraje. Aby toho nebylo málo, začne ke své splátkyni pociťovat jistou náklonnost. Podaří se mu dosáhnout svých cílů i přes všechny překážky, co se mu postaví do cesty? 

zdroj

Trilogii Hunger Games mám ráda, proto jsem byla zvědavá i na Baladu o ptácích a hadech. A co na ní po přečtení říkám? 

zdroj
Suzanne Collins nás opět bere do Kapitolu, a to do doby, kdy jsou Hladové hry takříkajíc ještě v plenkách. Prostřednictvím mladého Snowa se dozvídáme, jak vůbec Hunger Games vznikly, jak je vnímají obyvatelé Kapitolu a jak se vlastně Snow dostal tam, kde je v pozdějších ročnících her. 
Přiznávám hned od začátku, že Balada o ptácích a hadech nemá tu šťávu, jako původní trilogie, kdy to bylo něco nového. Přesto byste si ale neměli tuhle knihu nechat ujít. 
Balada o ptácích a hadech je sice rozvláčná a chvíli trvá, než se něco stane, ale představuje zajímavý kontrast mezi Hladovými hrami tehdy a teď. 
Také nám autorka představuje novou tvář Kapiotlu. Přeci jen z původní trilogie známe toto město jako znak blahobytu a bezpečí pro svoje občany, ale tento příběh dokazuje, že tomu ne vždy tak bylo. 
Oproti trilogii Hunger Games je v tomto díle i spousta písní, kdy se spolu se Snowem můžete
zdroj

dohadovat o jejich významu. Přiznám se, že mně by vůbec nevadilo, kdyby v knize nebyly. Ale ve výsledku jako zpestření nejsou špatné. Jen tím chci říct, že dle mého názoru samotnou knihu nijak nevylepšují, ale ani nezhoršují. 
Ale zpět k Baladě o ptácích a hadech. Hlavní dějovou linkou nejsou samotné Hladové hry, ale postava Snowa a jeho životní trápení. Zjišťujeme, že jeho život nebyl tak jednoduchý, jak se na první pohled mohlo zdát. Což znamená, že se jako čtenáři můžete těšit na spoustu krutostí, bodání kudlami do zad, využívání ostatních a různého dalšího politikaření. Akční stránka příběhu tak spíše zůstává v pozadí. Ale na druhou stranu bych i řekla, že je tato kniha oproti trilogii v lecčems krutější. 

Celkově je příběh celkem natahovaný a vůbec by mu neuškodilo, kdyby měl o několik desítek stránek méně. Ale pokud do knihy nepůjdete s přehnaným očekáváním, myslím, že se se vám bude líbit, protože některé její části stojí za to. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 4/5

5 komentářů:

  1. To je po druhé, co slyším, že je zbytečně natahovaná. Ale určitě bych si ji chtěla přečíst, přece jen je to Hunger Games. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hunger games jsem kdysi dávno přečetla první díl a pak už se ke zbytku nějak nedostala. :D Docela mě láká, přečíst si konečně celou sérii s touto novou knihou navrch. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to bys měla napravit, Hunger Games je fajn. Balada o ptácích a hadech taky není špatné čtení, ale už to není úplně ono :)

      Vymazat
  3. Hunger Games jsem nečetla - znám jen filmové zpracování a dostala jsem "komplet" v audioknize, na který se teprve chystám. Ale tak jako tak, mne tahle "bichle" moc neláká..

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)