čtvrtek 19. srpna 2021

RC recenze: Rogenovo oko

Autor: Jarmila Mlčoušková
Počet stran: 272
Série: Stíny nad Univerzitou v Tir Erath
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CPress

Rok vydání ČR: 2021
Uklidňující tíha známé zbraně Karmínu vytrhla z netečnosti. Vrhla nenávistný pohled na vražedkyni a rychle se pokusila natáhnout tětivu, ale Lovcova levačka jí pevně sevřela zápěstí.
"Na to vůbec nemysli," zavrtěl hlavou. "Trest ji nemine, ale předtím potřebujeme získat odpovědi." 
Zatarasil dveře vlastním tělem a znovu ji lehce popostrčil. "Jdi už, nebo ti naložím i toho psa." 
Karmína se mu ještě naposled pokusila nakouknout přes rameno, ale to už se pohnul i Arcimág a netrpělivě za nimi přibouchl dveře. 

Nový svět, nová monstra, tajemný vrah a uprostřed toho všeho školou povinná parta - čaroděj, lovkyně a objevitelka, kteří se pro dobrou známku ze závěrečného projektu nebojí porušit pravidla. Jak tohle může skončit?  

Univerzita v Tir Erath toho skrývá víc, než se na první pohled může zdát - zakázané artefakty, expozici ulovených monster a hlavně zvídavé studenty, kteří se nebojí riskovat a snaží se toho na vlastní pěst objevit, co nejvíce.
K tomu všemu se začíná ozývat tajemný vrah a aby toho nebylo málo, tak dávný nepřítel si na městečko také začne brousit zuby a hrozí útok i od něj. Podaří se Karmíně a Elenis dokončit studium na univerzitě navzdory tomu, co všechno jim hrozí? 

zdroj

Na tuhle knihu jsem byla zvědavá. Příběhy ze školního prostředí a navíc fantasy? Tomu se nedalo říct ne. 

zdroj
Nová kniha z pera české autorky vezme své čtenáře do úplně nového světa plného nejrůznějších příšerek od kočičích chimér, až po samotné draky. 
Co se týče vymýšlení příšer, má autorka rozhodně velkou fantazii, i když bych uvítala více popisů, protože jsem si je úplně nedokázala představit. 
To samé bych uvítala i u samotného děje. Čtenář je totiž vržen do nového světa bez jakéhokoliv vysvětlení či souvislostí. Například se začne mluvit o nějakých postavách, ale čtenář nemá nejmenší ponětí o kom je řeč. Takových nedotažených věcí je v příběhu bohužel více. 
zdroj
V průběhu čtení totiž vyvstává čím dál víc otázek, na které se ale nedostává odpovědí. 
Navzdory těmto nedostatkům je kniha hodně čtivá a stránky vám budou rychle utíkat pod rukama. A to i díky autorčině smyslu pro humor, který vás bude provázet celým příběhem, příkladem je například odsouzený travič, který si svůj trest odpykává jako kuchař ve školní jídelně. 
Děj kolem univerzity v Tir Erath je popisován z pohledů několika postav. Těmi hlavními jsou kamarádky Karmína - studentka lovecké katedry a Elenis, která studuje na katedře objevitelů, ale bohužel ani jedna z nich si moje sympatie příliš nezískala. Karmína byla na můj vkus moc sobecká a namyšlená a Elenis zase naopak moc zakřiknutá a neschopná si prosadit vlastní názor. 
zdroj
Kdo mě naopak docela zaujal, byli čarodějové Redor a Deoren, kteří působili sympaticky. 
Jak už jsem řekla, celkově kniha odráží velkou fantazii autorky, která se snažila vyhrát si s novým světem, což dokazuje spousta nových příšerek, různé vychytávky a doplňky jejího světa, jako byla například hra Padouši. 
Bohužel ani po přečtení celé knihy se obávám, že nejsem schopná říct, o čem to vlastně bylo. Autorka vždy nakousla nějakou dějovou linku a aniž by se čtenář něco dozvěděl, tak ji zase opustila a přesunula se k něčemu úplně jinému. 
Co mě také mrzelo byl fakt, že samotné rozdělení studentů do kateder nebylo nějak víc vysvětlené, vzhledem k tomu, že studenti stejných kateder měli podobné povahové rysy.

Rogenovo oko je velmi čtivou knihou i přesto, že obsahuje nedostatky v ději. Ty však autorka kompenzuje velkou fantazií a novým světem. Takže pokud máte rádi fantasy z univerzitního prostředí, můžete vyzkoušet zrovna tuhle. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 3/5


2 komentáře:

  1. Po knize bych asi normálně nesáhla, ale tvoje recenze mě zaujala... Navíc, když se jedná o příběh z univerzitního prostředí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to špatné čtení, jsem zvědavá na pokračování :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)