neděle 20. srpna 2023

RC recenze: Kámen, nůžky, papír

Rock Paper ScissorsKámen, nůžky, papírAutor: Alice Feeney
Počet stran: 320
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2022
Co se našeho prodlouženého víkendu týká, nebyla jsem k němu úplně upřímná. Nebyla jsem úplně upřímná v mnoha věcech a někdy si myslím, že to ví. Snažím se však samu sebe přesvědčit, že to není možné. Zkoušeli jsme už všechno - vyrazit si na rande, zajít do manželské poradny - , ale trávit více času spolu není vždycky totéž jako trávit méně času odděleně. Nemůžete se dostat takhle blízko k okraji útesu, aniž vidíte skály pod ním, a i když můj manžel nezná celý příběh, ví, že tenhle víkend je posledním pokusem spravit, co se rozbilo. 
Neví však, že pokud věci nepůjdou podle plánu, domů se vrátí jen jeden z nás. 

Jak to vypadá, když tajnosti v manželství přerostou ve lži? A může jeden víkend v opuštěné kapli sblížit dva lidi, co se odcizili? A co když to není obyčejný víkend, ale pečlivě promyšlený plán? 

Mezi Adamem a Amélií to už chvilku skřípe, tak jim poradce poradí, aby spolu vyrazili na víkend pryč. Přes krušný začátek cesty nakonec dorazí do opuštěné kaple ve Skotsku. Kolem kaple se ale točí strašidelné historky, je na nich však něco pravdy? A podaří se manželům najít společnou cestu nebo je tento výlet trvale rozdělí? 
 


Na Kámen, nůžky, papír jsem se hodně těšila, protože jsem na knihu slyšela samou chválu. Splnila tedy kniha moje očekávání? 

Kámen, nůžky, papír je kniha nejen s mrazivým prostředím, ale i atmosférou. Už od prvních stránek totiž budete tušit, že manžele Amélii a Adama nebude čekat pouze obyčejný výlet. A musím říct, že během čtenářovy cesty za poznáváním toho, co se vlastně stalo, si s vámi autorka pohraje jako kočka s myší.
Ale začněme hezky od začátku.
Samotný příběh je vyprávěný převážně z pohledů ústřední manželské dvojice. To občas prokládají dopisy adresované Adamovi, od jeho ženy, která je vždy psala v den výročí, ale jemu je nikdy nepředala. Tyto dopisy nejen, že působí jako příjemné zpestření příběhu, ale zároveň odkrývají čtenáři různá tajemství, která před sebou manželé tají.
Dalším kladným překvapením je i postava Adama, která trpí vzácnou neurologickou poruchou - obličejovou slepotou, to znamená, že i když je obklopen přáteli, není schopen rozeznat jejich obličejové rysy, takže je není podle obličeje schopen poznat.
Co se týče zpracování postav, tak ani Adam, ani Amélie nepatří zrovna mezi svatoušky, tak je možné, že si k nim budete hledat cestu trošku obtížněji.
Musím ale uznat, že se kniha čte hodně dobře. Začátek byl sice trošku pomalejší, ale postupný souboj manželů o to, kdo je lepší lhář a má připravený lepší plán do budoucnosti, bylo těžké odkládat. 
A věřte mi, když říkám, že autorka si s příběhem vyhrála natolik, že nebudete vědět, komu z těch dvou věřit víc, ale rozhodně budete chtít zjistit, jak to celé dopadne. 

Velmi čtivá kniha se zajímavou zápletkou a netradičními postavami. Pokud máte rádi psychothrillery z prostředí strašidelného domu, tak Kámen, nůžky, papír vás bude bavit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

1 komentář:

  1. Číst psychothriller ze strašidelného domu, už nikdy nebudu moct zůstat ani na chvíli sama. :))

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)