pondělí 7. srpna 2023

RC recenze: Město špíny

Autor: Hayley Scrivenor
Počet stran: 336
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2023

"Našla jsi Esther?" 
"Mmm." 
Později máma přísahala, že neřekla ano. Jenže neřekla ani ne, protože v tu chvíli jsem byla přesvědčená, že Esther našli. Svět se pootočil, jen aby se s jistotou vrátil na svoje místo. Moje kamarádka bude mít průšvih, nějakou  dobu nebude smět ven a nejspíš nebude smět v neděli k nám, jak jsem doufala, ale v pondělí už bude zase ve škole. 
Malé městečko, kde každý zná každého a kde se ztratí mladá dívka. Kdo za tím může být? Jaká tajemství sousedé ukrývají? 

Cestou ze školy zmizí dvanáctiletá Esther a do městečka přijíždí detektiv seržantka Sarah Michaelsová, aby ji vypátrala. Brzy však zjistí, že obyvatelé mají svá tajemství, a to i ti mladší, školou povinní. 
Podaří se vypátrat, co se s Esther stalo a kdo je za to zodpovědný?  


Město špíny mě zaujalo hlavně svojí obálkou, která je naprosto famózní. Navíc příběh o pohřešované mladé dívce? To vypadalo hodně slibně. A co na knihu říkám po přečtení? 
 
Hned na úvod musím říct, že jsem od Města špíny čekala něco úplně jiného, takže mi tak úplně kniha nepadla do noty. Ale začněme od začátku.
Autorka pro svůj příběh zvolila vyprávění z pohledů různých postav, takže čtenářům neunikne žádné dění a naskytne se jim pohled na některé události z různých úhlů.
Bohužel velké množství postav dělalo příběh poněkud nepřehledný. To samé i různé skákání v čase, kdy chvíli sledujeme aktuální dění a hned přeskočíme do něčí vzpomínky, která ani není pro dějovou linku nikterak důležitá. Kvůli hromadě nepodstatné omáčky a spoustě informací tak příběh působí trošku překombinovaně a ztrácí svoje kouzlo.
Na druhou stranu hromada informací dovoluje čtenáři, aby důkladně poznal hlavní hrdiny, ze kterých velkou část tvoří i děti.
Pokud tedy holdujete spíše psychologii postav a několika vedlejším zápletkám místo nějaké akce, tak Město špíny bude pravděpodobně čtení pro vás.
Kromě krimi zápletky tak autorka čtenářům poskytne pohled na fungování jednoho menšího městečka, zaměřuje se na sousedské vztahy i drobnější prohřešky obyvatel. Bohužel to vše je na úkor hlavní dějové linky.
Můžete se tak těšit na podivínské postavy, jejichž chování není zrovna ukázkové a také nakousnutá důležitější témata, jako jaký může být život v takovém městečku, pokud jste homosexuál. 

Město špíny ukazuje život na menším městě, soustředí se spíše na sousedské vztahy a samotné postavy i jejich strasti v životě. Pokud netrváte na akční dějové lince a máte rádi poznávání postav, tak Město špíny by mohlo být tím pravým čtením pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 4/5

1 komentář:

  1. Když je velké množství postav, tak preferuji, když autor přidá jejich rejstřík nebo případně rodokmen. :) Nerada se v tom ztrácím. Potom to knize/příběhu ubírá body.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)