neděle 20. srpna 2023

RC recenze: Když přišlo zlo

Als das Böse kamKdyž přišlo zloAutor: Ivar Leon Menger
Počet stran: 272
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2023
Máma pere tátovu košili od krve. Stojíme těsně u sebe u kuchyňského dřezu a sledujeme, jak krouživými pohyby látku mne poté, co na ni nanesla jádrové mýdlo. Ale skvrny jdou odstranit jen těžko. Stejně jako moje touha opustit ostrov. A divadlo, které nám tu máma od snídaně předvádí, na tom nic nezmění. 
"Ti cizinci ho těžce zranili," vysvětluje a drží košili pod vodou. "Táta se ale naštěstí z posledních sil osvobodil a unikl jim." 
"Doufám, že ho nesledovali, až se m na ostrov," hlesne Boy a kouše si nehty, jako by to byly nějaké tyčinky. "Nevědí, kde bydlíme?"

Juno žije v kompletní izolaci od okolního světa, protože mimo jejich ostrůvek žijí zlí lidé, kteří se jejich rodině chtějí pomstít. A co se stane, když se jednou Juno před cizinci nestihne schovat včas? 

Na jezerním ostrově v malé chatě žije jedna rodina. Šestnáctiletá Juno prožívá celý život v izolaci od okolního světa a drží se zajeté rutiny. Pokud na ostrov zamíří nějací cizinci, Juno i její bratr Boy se musí okamžitě schovat do krytu. Okolní svět je totiž nebezpečný a zlí lidé, kteří pátrají po Junině rodině, se jim chtějí pomstít... Vše se ale rozpadne ve chvíli, kdy se Juno jednou nestihne schovat včas... Podaří se jí uniknout zlu? 


Kniha s krásnou obálkou navozující pocit, že Když přišlo zlo bude tajemný až mrazivý příběh. Ale je tomu opravdu tak? 

Když přišlo zlo je takovou knižní jednohubkou, kterou přečtete klidně i během jednoho dne. Malý počet stránek, krátké kapitoly - občas proložené prázdnou stránkou - a velmi čtivý styl zaručují, že vám kniha moc času nezabere.
Příběh je, kromě kapitol, rozdělený i na tři díly a vypravěčkou je zde Juno, která mi moc k srdci nepřirostla. Díky její izolované výchově se totiž chová naprosto nelogicky, i když tuším, že to byl autorův záměr.
Samotný děj je svižný a poměrně jednoduchý, takže nečekejte žádné složité zápletky. A možná i kvůli tomu příběh působí trošku nedotaženě. Chování všech postav je totiž dost podivné a v jejich popisu chybí nějaká hloubka, takže čtenář nemá moc čeho se chytit, aby si je mohl oblíbit nebo se do nich vžít. Všechny jejich emoce se mění v podstatě lusknutím prstu a vše působí jaksi černobíle. Buď je vše dobré nebo špatné a nic mezi tím.
To samé se týká i samotné zápletky. První třetinu knihy tápeme, co se vlastně děje a hlavně proč se to děje. Druhou třetinu knihy neodložíte, protože se spolu s hlavní hrdinkou pídíte po odpovědích, kde je vlastně pravda a ze závěru zase budete lehce rozpačití. Na jednu stranu jsem si říkala - "A to je jako všechno?" a na tu druhou jsem se snažila pochopit, co se to právě stalo, protože to se mnou nic neudělalo - neměla jsem potřebu postavám fandit a jen jsem sledovala děj, aniž by to ve mně probudilo nějaké emoce. Víc si stěžovat nemůžu, protože bych spoilerovala, ale opět to mělo co dělat s chováním hlavní hrdinky.
Každopádně, z téhle knihy si na zadek nesednete, neměla atmosféru a působila poněkud nedotaženě. Ale jako takové odpočinkové čtení, když se nepotřebujete bát, je to ideální. 
Když přišlo zlo má totiž velmi zajímavý námět, jen ho to chtělo o něco lépe zpracovat, protože na některých místech působí nedotaženě a nereálně.  

Velmi čtivá kniha, kterou přečtete na posezení, a u které se nemusíte bát, že byste si napětím okousali nehty, protože kvůli svému zpracování působí spíše odpočinkově, než thrillerově. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4,5/5

1 komentář:

  1. Divné chování postav mi také dokáže pokazit zážitek z příběhu. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)